+31 6 41 72 88 77 info@thelemonkitchen.nl

Focaccia of een andere broodsoort zelf maken stond al een tijdje op mijn to-do lijstje. Sinds ik de Magimix Cook Expert in huis heb, probeer ik wat meer te experimenteren met bakken. Zelf focaccia met citroen maken is een leuk recept om eens thuis uit te proberen. Een gietijzeren pan van Le Creuset maakt het helemaal af! Focaccia is een geliefd Italiaans brood wat iets vetter is door de extra vergine olijfolie en daardoor nóg lekkerder. 

Focaccia

Focaccia is een Italiaans plat brood en de deegbodem van focaccia is te vergelijken met die van een pizza, maar dan wat dikker. Van origine hoort focaccia in een steenoven gebakken te worden net zoals een pizza. Het is een beetje luchtig en superlekker! Je kent ze ook vast wel van de La Place. De naam ‘Focaccia’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘haard’. Wist je dat de Italianen extra vergine olijfolie (een must als je focaccia maakt) het ‘vloeibare goud’ noemen? 

zelf focaccia met citroen maken 'Recept The Lemon Kitchen

zelf focaccia met citroen maken ‘Recept The Lemon Kitchen

Zelf Focaccia met citroen maken

Bereidingstijd: 30 minuten en 5/6 tijd om te rijzen

Ingrediënten

  • 600 gram (tarwe) meel
  • 21 gram gist (meestal per 7 gram verpakt)
  • 1 biologische citroen
  • 0,5 L water
  • 4 eetlepels (Italiaanse) extra vergine olijfolie *3 voor het rijzen 1 erna
  • verse citroentijm of verse tijm
  • 1 theelepel zeezout of salt flakes

Benodigdheden

  • gietijzeren pan *Le Creuset
  • oven
  • handrasp/zesteur
  • bakpapier
zelf focaccia met citroen maken 'Recept The Lemon Kitchen

zelf focaccia met citroen maken ‘Recept The Lemon Kitchen

Bereidingswijze zelf focaccia met citroen maken

  1. Meng als eerste de gist in een kom met het water. Roer het zout, de extra vergine olijfolie en de fijngehakte citroentijm/tijm erdoor heen.
  2. Voeg het meel in delen toe en roer het deeg goed. Het deeg moet vochtig zijn. Laat het deeg minstens 5 a 6 uur in een grote bak (op bakpapier) in de koelkast of koel rijzen, dit kan ook de gehele nacht. 
  3. Het deeg is goed gerezen als het verdubbeld is in grootte. Smeer de gietijzeren pan in met olijfolie en vervolgens zeef je er wat bloem overheen (dan komt hij goed los na het bakken). Leg het deeg in de pan en laat het brood een half uur bij kamertemperatuur staan.
    *Je kan ook het deeg voor de zekerheid op bakpapier in de pan leggen.
  4. Voeg wat extra vergine olijfolie op de focaccia met wat citroenrasp (van een halve citroen) en strooi er wat zout overheen. Doe de pan met deksel erop in een voorverwarmde oven van 200°C (hete lucht) en bak het brood gedurende 30-35 minuten.  Tik er even op en als het hol klinkt is het brood gaar.
  5. Voordat je het uitserveert laat het brood even afkoelen.

Serveertip: lekker met wat cherrytomaatjes, burrata of buffel mozzarella! 

Smakelijk!

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest

Ook zo gek op zelfgebakken brood en/of crositni’s? Maak dan eens knoflookbrood met citroen! 

Jadis Schreuder

Jadis Schreuder

Eigenaresse at The Lemon Kitchen
Mijn naam is Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen. Van jongs af aan verwonderd door alle smaken van de wereld. Gek op citrusvruchten met de biologische citroen in het speciaal. Het kernwoord 'fris' zie, voel & proef je overal in terug. Allemaal eigen recepten, styling & fotografie.
Jadis Schreuder

Latest posts by Jadis Schreuder

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Zelf Focaccia met citroen maken
Auteur
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale kooktijd
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Stem op mij via foodblogawards.nl

Share This