Tartaar van rugfilet met dragon mayonaise

Tartaar van rugfilet met dragon mayonaise

GOATOBER

Steak tartare is een heerlijk voorgerecht en daar heb ik mijn eigen versie met rugzijde van gemaakt. De reden dat ik dit recept met jullie deel is eigenlijk tot stand gekomen om geitenbok verspilling tegen te gaan. Op dierendag 4 oktober, is er in Den Bosch een diner waar de geitenbok in het zonnetje wordt gezet. Goatober is een internationale campagne die ieder jaar in oktober plaatsvindt om hiermee aandacht te vragen voor de geitenbokjes. Iedereen kent wel geitenkaas of geitenmelk, helaas is geitenvlees wat minder bekend. Graag deel ik mijn recept met Tartare van rugfilet met dragon mayonaise met jullie! Het is een simpel recept met super mals vlees en een bommetje smaak is!


Geitenbok – Kwalitatief Hoogwaardig vlees

Geitenvlees heeft ten opzichte van andere vleessoorten een lager vetgehalte, minder verzadigde vetten en is daardoor laag in calorieën. Daarnaast bevat geitenvlees veeleiwit, ijzer en linolzuur, waardoor onslichaam minder cholesterol aanmaakt. Hierdoor past dit vlees in een gezond en gevarieerd dieet. We kennen in Nederland een rijke historie in de zuivelindustrie, ook de Nederlandse geitensector groeit mee met de vraag naar geitenkaas, -yoghurt en -melk. Ik eet en drink persoonlijk weinig van de koe en kies vaak voor een geiten variant.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie

Handrasp
Handpers illustratie
Tartaar van rugfilet met dragon mayonaise

Tartaar van rugfilet met dragon mayonaise

Totale tijd 20 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
 • Handrasp
 • scherp koksmes
INGREDIËNTEN
 • Rugfilet of oester van geitenbok haal van te voren al uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen Liever rund? Ga dan voor biefstuk of ossenhaas
 • 50 gram kappertjes1 biologische citroen
 • 2 eetlepels mayonaise als je het zelf wilt maken
 • verse dragon
 • 1 eetlepel worshestire saus
 • paar druppels groene of rode Tabasco
 • 4 kwartel eitjes
 • zuurdesem brood 3 a 4 stuks
BEREIDING
 • Zorg er als eerste voor dat je een snijplank klaar legt, met daaronder een theedoek of een doek wat er voor zorgt dat het vast ligt. Vervolgens leg je het vlees voor je neer en dep het eventueel af als het wat vochtig is. Snijd het daarna in dunne plakken en daarna in hele mini blokjes (zo klein mogelijk) dan is het het allerlekkerste!
 • Voeg het fijngesneden vlees in een kom en voeg hier de fijn gehakte dragon, Worcestersaus en Tabasco toe. Breng op smaak met zout, flink wat witte of zwarte peper en wat citroenrasp (1/2 citroen).
 • Meng de mayonaise met wat fijngehakte dragon, je kan het beste even voorproeven hoe intens je de smaak wilt hebben. Voeg hier wat citroensap aan toe en eventueel wat zout en peper.
 • Zet een pannetje met 1 vinger water op en als het borrelt, leg je de kwartel eitjes in de pan en doe er een deksel op voor 2,5 minuut en haal ze dan direct uit het warme water en laat ze schrikken.
 • Zet vervolgens een bakpannetje op het vuur met een laagje lekkere olijfolie en bak/frituur even de kappertjes met wat citroenrasp. Tot dat ze wat donkerder van kleur worden en krokant zijn. Laat ze even uitlekken op keukenpapier. Rooster als laatste wat brood.
 • Nu ga je het bord opmaken, pak een mooi bord en gebruik een ijzeren rondje of een theekopje of bakje om het vlees in te doen, duw het even aan en draai vervolgens om en zet het op je bord. Nu is je tartare van rugzijde met dragon mayonaise is klaar!

Geitenbokjes in de spotlight #bokjeopjebord

Om deze geitenzuivel te produceren is er geitenmelk nodig, hiervoor moet de melkproductie bij geiten op gang gehouden worden. Dat gebeurt wanneer er lammetjes geboren worden. Maar de helft van de tijd is dit een bokje. Omdat bokjes geen melk geven, hebben ze momenteel weinig tot geen meerwaarde. Jammer genoeg worden deze geitenbokjes in Nederland dus gezien als restproduct, terwijl het vlees lekker en gezond is! Met het tartaar van rugzijde recept zet ik de geitenbokjes in de spotlight. Het vlees is super mals en perfect voor een tartaar recept.

Goatober

Mayonaise liever zelf maken?

Klik hier voor het recept!
Heb je dit recept gemaakt? Leuk! Stuur mij een foto via Instagram, dan deel ik de foto en je account in de story! Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

Geitenbok - Tartaar van rugfilet met dragon mayonaise
Tartaar van rugfilet met dragon mayonaise

12 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept
Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte