Stoofvlees met bier, friet en citroenmayonaise

Stoofvlees met bier, friet en citroenmayonaise

Iedereen kent de  ‘droom pannen’  van Le Creuset wel, toch!? Stuk voor stuk allemaal plaatjes om naar te kijken en perfect om mee te koken. Om de zoveel tijd komt er een nieuwe kleur uit en als ambassadeur had ik het geluk om een van de nieuwste varianten uit te proberen! De kleur zit tussen blauw en turquoise in en heet Deep Teal. Prachtig! Ik heb één van mijn favoriete wintermaaltijden gemaakt. Stoofvlees met bier, friet en citroenmayonaise is om je vingers bij af te likken! Lekker om de krokante frietjes in de stoof te dippen met wat frisse mayonaise!
5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
Stoofvlees met bier, friet en citroenmayonaise www.thelemonkitchen.nl

Stoofvlees met krokante friet en frisse citroenmayonaise

Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
 • braad-stoofpan (Le Creuset)
 • handrasp (om de citroenschil te raspen)
 • Staafmixer of Magimix
 • handpers
INGREDIËNTEN
 • 500 gram Ierse runderlappen Albert Heijn
 • 1/2 flesje speciaal bier voor extra smaak!
 • 2 plakken peperkoek/kruidkoek
 • 3 winterpenen of wortels
 • 200 ml runderboullion
 • 3 laurierbladeren
 • sap & rasp van een 1 biologische citroen
 • 4 uien in ringen
 • 2 kleine knoflooktenen fijngehakt
 • 50 gram bakboter of roomboter
 • 500 gram oven friet met schil

Snelle citroenmayonaise

 • 1 ei
 • 200 ml zonnebloemolie
 • sap & rasp van een 1/2 Biologische citroen (Albert Heijn of groenteboer
 • peper/zout
BEREIDING
 • Laat de runderrib lappen op kamertemperatuur komen en snij het in kleine stukken van 2 bij 2 centimeter.
 • Bestrooi met wat zout en peper en citroensap en zest. Laat 30 gram boter smelten en bak het vlees rondom aan tot dat het bruin is.
 • Bak de uien, citroenrasp en knoflook even mee. Snijd de de wortel in dunne rondjes en voeg toe.
 • Als de ui wat zachter en verkleurd is voeg je daarna de bouillon, het speciaal biertje en de laurierbladeren toe. Breek de kruidkoek in kleine stukken en roer het geheel door. Leg de deksel op de pan en zet de braadpan op een laag en klein pitje, op een laag vuurtje. Laat dit zeker 2,5 a 3 uur staan. Tussendoor wel even roeren (anders koekt het aan), ruiken en natuurlijk proeven!
Frietjes
 • Maak nu de frietjes zoals op de verpakking staat en zorg ervoor dat ze super krokant zijn!
 • Als laatste mix één ei, citroenzest (rasp) en wat citroensap totdat het goed gemengd is. Voeg vervolgens langzaam de olie toe en blijf goed mixen tot het een stevig mengsel wordt (geef niet te snel op). Breng op smaak met zout en peper!

Nieuw: Le Creuset collectie Deep Teal

Vanaf jongs af aan ben ik veel in de keuken te vinden. Mijn moeder heeft de (oude) bekende oranje Le Creuset pan en ik herinner mij het lekkere stoofvlees van vroeger nog heel goed. Tegenwoordig maakt mijn schoonmoeder ook heerlijke stoof! Deze pannen zijn gemaakt van gietijzer en dit zorgt ervoor dat het eten geleidelijk goed verwarmd wordt. Slow cooking ook wel genoemd (met veel aandacht, tijd en liefde bereidt)!

#spon – Als ambassadeur van Le Creuset ben ik en samenwerking aan gegaan. 
Stoofvlees met bier, friet en citroenmayonaise www.thelemonkitchen.nl
Stoofvlees met bier, friet en citroenmayonaise

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met bijvoorbeeld wraps en citroen? Kijk dan eens op deze pagina’s:   Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?
Stoofvlees met bier, friet en citroenmayonaise

39 reacties

 1. Ik heb m van t weekend al voor de 2e keer gemaakt. Hij was heerlijk, die frisse citroen toets vind ik super lekker! Dank je wel voor t recept!!!!!

 2. twee eetlepels wiskey….hmmm normaal ben ik geneigd te zeggen: zonde van de wiskey, maar nu zou je wel eens gelijk kunnen hebben. Ik ga het proberen

 3. Weer een mega lekker recept van jullie!
  Ik vind het er altijd zo lekker uitzien.
  Maar voor een keuken barbaar als ik is dit veel te moeilijk!
  Kunnen jullie ook een recept maken met heeel weinig stappen & Ingrediënten en net zo lekker?

 4. Heerlijk lijkt me dit! Ik vind stoofvlees heerlijk, al maak ik het zelf echt nooit. Het moet altijd zo lang sudderen dat ik eigenlijk het geduld niet heb om het te maken. Vind het altijd te veel moeite. Jammer eigenlijk want ik vind het dus wel superlekker. Misschien moet ik me er toch maar eens aan gaan wagen..

 5. OH, het water loopt me nu al in de mond joh! Ik heb een paar jaar geleden zo’n pan voor mijn verjaardag gekregen maar er nog nooit stoofvlees in gemaakt. Dat moet dus maar eens gaan gebeuren!

 6. Heerlijk recept! Dit is echt een klassieker, ik ben dol op stoofvlees met frietjes. Ik heb zelf alleen nog nooit stoofvlees gemaakt. Wel vind ik zelfgemaakte frietjes uit de oven een echte aanrader.
  Liefs,
  Yara

 7. Wat een heerlijk recept weer, ik krijg meteen trek en ja zo een pan die hadden wij thuis ook. Grappig dat je bij de mayo zegt ‘geef niet te snel op’ want ik denk dat je aardig moet roeren om het dik te krijgen 🙂 Ik ga het gewoon eens proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept