Spaghetti cacio e pepe met een vleugje citroen

Spaghetti cacio e pepe met een vleugje citroen

Vrijdag = pastadag! Dus tijd voor nieuwe pasta inspiratie. Nu ik wekelijks Italiaanse lessen volg op de V.U. vind ik het leuk om mij nog meer te focussen op de Italiaanse keuken. Spaghetti cacio e pepe is oorspronkelijk een Romeins recept met maar een paar ingrediënten waaronder Pecorino Romano, de naam zegt het al. Een waanzinnig lekkere & pittige romeinse kaas gemaakt van schapenmelk. Ik heb zelf voor dit recept Parmezaan gebruikt, maar ik wissel mijn twee favoriete (harde) kazen voor dit pasta recept regelmatig af. Cacio betekent in het oud Italiaans ‘kaas’ en is afgeleid van het woord caciocavallo, wat o.a. een typische Siciliaanse kaas is.

Spaghetti cacio e pepe

Omdat het geen zin heeft om overal hetzelfde recept tegen te komen,  heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. Want stiekem vind ik dit oer-simpele recept nog net iets lekkerder met een vleugje citroen! Voor de liefhebber raad ik je aan om net voor het serveren nog wat verse basilicum over de pasta te strooien (geen must).

Cacio e Pepe (kaas en peper)

Officieel wordt voor cacio e pepe tonnarelli (geen ronde, maar vierkante spaghetti) gebruikt, maar aangezien we dat in Nederland niet zo makkelijk kunnen krijgen als in Italië kun je hiervoor ook gewone spaghetti  gebruiken. Voor de ‘saus’ gebruik je alleen wat kookvocht en de geraspte kaas, dat je vervolgens op smaak brengt met grof gemalen zwarte peper. Easy peasy lemon squeezy!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
spaghetti cacio e pepe

Spaghetti Cacio e Pepe

Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Italiaans, Italiaans - Siciliaans
Trefwoord makkelijk recept, parmezaan, parmigiano reggiano, pasta di nonna, pasta recepten, spaghetti
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
 • kookpan
 • Sauspan
 • Handrasp
INGREDIËNTEN
 • 4-500 gram tonnarelli of spaghetti
 • 200 gram + een handje geraspte Parmezaamse kaas of Pecorino
 • 2 theelepels zwarte peperkorrels
 • ½ citroen
 • Extra vergine olijfolie
BEREIDING
 • Kook de spaghetti beetgaar in gezouten water. Bak in een droge pan de zwarte peperkorrels op laag vuur totdat ze beginnen te geuren. Dit duurt ongeveer 4-5 minuten.
 • Haal vervolgens de pan van het vuur en stamp de korrels in een vijzel iets grover dan peper uit de molen. Meng in een ruime koekenpan (niet op het vuur) een eetlepel olijfolie met een scheutje van het gezouten kookvocht. Voeg ook een hand geraspte kaas toe en roer met een garde los.
 • Giet nu de pasta af en let op bewaar het kookvocht. Meng de pasta door het kaas-oliemengsel en zet de pan op laag vuur. Voeg nu de resterende Parmezaanse kaas toe, samen met de zwarte peper, rasp van ½ citroen en kookvocht naar smaak.
 • Je krijgt nu een heerlijke romige saus, maar proef vooral of het nog een beetje kookvocht, zout, citroen (sap en/of zeste) of nog méér kaas kan gebruiken. Maak de borden op en druppel er nog wat olijfolie overheen.
  Voor de liefhebber raad ik je aan om wat verse basilicum op te strooien.
 • Smakelijk!

Pasta recepten

Met pasta recepten zijn de mogelijkheden natuurlijk oneindig. Op de website (en in het kookboek) staan inmiddels al meer dan 25 pasta recepten. In het nieuwe kookboek The Lemon Kitchen Sicilië (lente 2022) staan 12 pasta recepten. De Sicilianen zijn er ook echt dol op.

Mijn favorieten van de website? Moeilijk om te kiezen, maar ik zal er een paar voor je hieronder benoemen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept
Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek