Vrijdag = pastadag! Dus tijd voor nieuwe pasta inspiratie. Nu ik wekelijks Italiaanse lessen volg op de V.U. vind ik het leuk om mij nog meer te focussen op de Italiaanse keuken. Spaghetti cacio e pepe is oorspronkelijk een Romeins recept met maar een paar ingrediënten waaronder Pecorino Romano, de naam zegt het al. Een waanzinnig lekkere & pittige romeinse kaas gemaakt van schapenmelk. Ik heb zelf voor dit recept Parmezaan gebruikt, maar ik wissel mijn twee favoriete (harde) kazen voor dit pasta recept regelmatig af. Cacio betekent in het oud Italiaans ‘kaas’ en is afgeleid van het woord caciocavallo, wat o.a. een typische Siciliaanse kaas is.
Omdat het geen zin heeft om overal hetzelfde recept tegen te komen, heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. Want stiekem vind ik dit oer-simpele recept nog net iets lekkerder met een vleugje citroen! Voor de liefhebber raad ik je aan om net voor het serveren nog wat verse basilicum over de pasta te strooien (geen must).
Officieel wordt voor cacio e pepe tonnarelli (geen ronde, maar vierkante spaghetti) gebruikt, maar aangezien we dat in Nederland niet zo makkelijk kunnen krijgen als in Italië kun je hiervoor ook gewone spaghetti gebruiken. Voor de ‘saus’ gebruik je alleen wat kookvocht en de geraspte kaas, dat je vervolgens op smaak brengt met grof gemalen zwarte peper. Easy peasy lemon squeezy!
Met pasta recepten zijn de mogelijkheden natuurlijk oneindig. Op de website (en in het kookboek) staan inmiddels al meer dan 25 pasta recepten. In het nieuwe kookboek The Lemon Kitchen Sicilië (lente 2022) staan 12 pasta recepten. De Sicilianen zijn er ook echt dol op.
Mijn favorieten van de website? Moeilijk om te kiezen, maar ik zal er een paar voor je hieronder benoemen.