Siciliaanse plaat pizza met gekarameliseerde uien, tomatensaus, crunchy topping en ansjovis. Sfincionce is dé Nieuwjaars pizza! Een duurzaam en makkelijk te maken recept met ingrediënten die je waarschijnlijk nog in huis hebt ook.
Tip: maak het deeg een dag van tevoren, dan weet je zeker dat het een groot succes wordt.
Dit recept (en foto) komt uit mijn nieuwste kookboek The Lemon Kitchen Sicilië. Bestel ‘m uiterlijk a.s. maandag dan zorg ik ervoor dat je het boek voor de feestdagen in huis hebt.
Het is een heerlijke plaatpizza die het hele jaar door gegeten wordt, maar vooral tijdens de feestdagen, op nieuwjaarsdag en San Giovanni op 24 juni. Laat je niet afschrikken door de dikke bodem: deze is superzacht, vergelijkbaar met een focaccia, luchtig van binnen en bijzonder krokant. Leuk weetje is dat je bij elke bakker zakken broodkruim kunt kopen. Tip: maak een dubbele portie. Voor je het weet, is het op!
Een leuk weetje is dat mijn pizza ook te verkrijgen is in 6 vestigingen van Sugo Pizza (Utrecht, Amsterdam, Rotterdam & Breda).
Antipasti betekent ‘voor de maaltijd’. In Sicilië zetten ze het liefst de hele tafel vol en scheppen de gasten zelf wat op. Het is een en al gezelligheid, onder het genot van allerlei lekkere hapjes. Zet naast de gerechten in het herfstseizoen eekhoorntjesbrood, rauwe courgettini met salmoriglio en courgetterolletjes met broodkruim, citroenzeste en rozijnen uit de oven op tafel. Vergeet dan de kazen, bloemenhoning en verse vijgen niet bij de jams! Voor het streetfood heb ik me laten inspireren door de markten van Palermo. Laat je verrassen door heerlijke geuren, smaken en kleuren, die ook goed passen op de antipastitafel. Buonissimo!
In Sicilië is ‘shared dining’ dé manier om samen te genieten van lekker eten én quality time met elkaar. In Nederland doen wij dit eigenlijk alleen maar tijdens de feestdagen. Tijd om daar verandering in aan te brengen toch? Een tafel vol lekkers dat allemaal gemaakt met liefde is voor mij puur geluk. Op deze foto zie je 18 recepten uit mijn kookboek.
Eén reactie
Een Siciliaanse nieuw jaar pizza met gekarameliseerde uien lekker hoor, wie had daar aan gedacht! Je hebt het ook zo mooi gebracht op je foto. Echt een plaatje. Ook de rozijnen in je anti pasti recepten zijn erg verfrissend.