Siciliaanse nieuwjaars pizza gekarameliseerde uien Sfincione
sfincione nieuwjaar pizza gekarameliseerde uien Siciliaanse nieuwjaar pizza
Siciliaanse plaat pizza Sfincione - The Lemon Kitchen Sicilië

Siciliaanse nieuwjaars pizza gekarameliseerde uien Sfincione

Siciliaanse plaat pizza met gekarameliseerde uien, tomatensaus, crunchy topping en ansjovis. Sfincionce is dé Nieuwjaars pizza! Een duurzaam en makkelijk te maken recept met ingrediënten die je waarschijnlijk nog in huis hebt ook.

Tip: maak het deeg een dag van tevoren, dan weet je zeker dat het een groot succes wordt.

Dit recept (en foto) komt uit mijn nieuwste kookboek The Lemon Kitchen Sicilië. Bestel ‘m uiterlijk a.s. maandag dan zorg ik ervoor dat je het boek voor de feestdagen in huis hebt. 

Siciliaanse NIEUWJAARS pizza Sfincione

Het is een heerlijke plaatpizza die het hele jaar door gegeten wordt, maar vooral tijdens de feestdagen, op nieuwjaarsdag en San Giovanni op 24 juni. Laat je niet afschrikken door de dikke bodem: deze is superzacht, vergelijkbaar met een focaccia, luchtig van binnen en bijzonder krokant. Leuk weetje is dat je bij elke bakker zakken broodkruim kunt kopen. Tip: maak een dubbele portie. Voor je het weet, is het op! 

The Lemon kitchen kookboek Sicilië

Voorproeven

Een leuk weetje is dat mijn pizza ook te verkrijgen is in 6 vestigingen van Sugo Pizza (Utrecht, Amsterdam, Rotterdam & Breda).

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie

Handrasp

Siciliaanse Sfincione nieuwjaar pizza met gekarameliseerde uien

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 20 minuten
Porties 4 personen
TOOLS
  • oven
  • losse plaat
  • bakpapier
  • keukenmachine
  • optioneel mandoline of koksmes
INGREDIËNTEN
  • 8 g biologisch kristalsuiker
  • 7 g gedroogd gist
  • 500 g ‘0’ of ‘00’ bloem
  • 320 ml lauwwarm water
  • 40 ml olijfolie
  • 3 g zout

Beleg

  • 2 grote of 4 kleine sjalotten olijfolie
  • 2 el water
  • 400 ml passata/tomatensaus naturel
  • zout peper en chili flakes, optioneel
  • 4 gecertificeerde ansjovis- jes in olijfolie, uitgelekt
  • 1 tl oregano vers of gedroogd
  • zeste van 1⁄2 biologische citroen
  • 3 el broodkruim
  • 30 g geraspte pecorino of Parmezaanse kaas
BEREIDING
Plaatpizza deeg
  • Doe een eetlepel van de suiker met de gist in een bakje en doe er een 2 el warm water bij. Maak er een papje van zodat het gist gaat bubbelen.
  • Zeef de bloem in een kom en roer de rest van de suiker erdoorheen en roer die met de lepel door de bloem met gist. Giet voorzichtig het lauwwarme water bij de bloem en blijf roeren.
  • Voeg nu 30 ml olijfolie toe en tot slot het zout. Vervang de lepel door te kneden met de hand of een keukenmachine. Doe dit minimaal 10 minuten zodat de gluten hun werk kunnen doen.
  • Houd een beetje bloem bij de hand wanneer na 8 minuten kneden je deeg nog steeds heel plakkerig is. Voeg dan een theelepel extra bloem toe. Daar ga je mee door tot het deeg niet meer plakt. Maar wees heel voorzichtig, het is verbazingwekkend wat 1 theelepel bloem kan doen!
  • Leg het deeg in een diepe bak en dek het af met een vochtige doek. Laat minimaal 4 uur tot een nacht buiten de koelkast op kamertemperatuur rusten. Door het een nacht te laten rijzen krijgt het deeg het allerbeste resultaat.
  • Houd er rekening mee dat het deeg meer dan verdubbelt in volume! Kies dus voor een grote bak. Als je het deeg een nacht laat rijzen, maak dan ’s morgens de doek nog een keer vochtig.
  • Als het deeg is gerezen, verwarm je de oven voor op 200 °c hete lucht. Gebruik een rechthoekige schaal of, als je veel deeg hebt, de ovenplaat.
  • Bedek de ovenschaal of ovenplaat met bakpapier en leg hier voorzichtig het gerezen deeg op. Druk met je vingers het deeg rustig aan zodat het mooi verdeeld is en de juiste vorm krijgt.
Beleg
  • Snijd de sjalotten in zo dun mogelijke ringen. Gebruik hiervoor een mandoline of een goed koksmes.
  • Zet een stoofpan op middelhoog vuur en doe hier de uien in samen met 1 eetlepel olijfolie en 2 el water.
  • Smoor de uien goudbruin in ongeveer 20 minuten met het deksel op de pan. Ze worden nu lekker zoet. Blijf af en toe even roeren.
  • Doe nu de uien bij de tomatensaus, roer even en laat nog 10 minuten op laag vuur pruttelen. Proef even en breng eventueel op smaak met zout, peper en chiliflakes.
  • Druppel nog 10 ml olijfolie over het deeg en verdeel de uitgelekte ansjovisjes over het deeg. Lepel rijkelijk de tomatensaus over het deeg en strooi wat verse oregano, zeste en broodkruim gemengd met rasp van pecorino of Parmezaanse kaas eroverheen. Zet 45-50 minuten in de oven. Let op: zet de pizza laag in de oven, zodat de bovenkant niet verbrandt.
    Voor de ansjovis liefhebber kan ik je aanraden om nog wat uitgelekte ansjovissen over de pizza te verdelen als je deze serveert.
    Smakelijk!

Siciliaanse anti pasti recepten

Antipasti betekent ‘voor de maaltijd’. In Sicilië zetten ze het liefst de hele tafel vol en scheppen de gasten zelf wat op. Het is een en al gezelligheid, onder het genot van allerlei lekkere hapjes. Zet naast de gerechten in het herfstseizoen eekhoorntjesbrood, rauwe courgettini met salmoriglio en courgetterolletjes met broodkruim, citroenzeste en rozijnen uit de oven op tafel. Vergeet dan de kazen, bloemenhoning en verse vijgen niet bij de jams! Voor het streetfood heb ik me laten inspireren door de markten van Palermo. Laat je verrassen door heerlijke geuren, smaken en kleuren, die ook goed passen op de antipastitafel. Buonissimo!

 

In Sicilië is ‘shared dining’ dé manier om samen te genieten van lekker eten én quality time met elkaar. In Nederland doen wij dit eigenlijk alleen maar tijdens de feestdagen. Tijd om daar verandering in aan te brengen toch? Een tafel vol lekkers dat allemaal gemaakt met liefde is voor mij puur geluk. Op deze foto zie je 18 recepten uit mijn kookboek. 

Sfincione Siciliaanse pizza anti pasti tafel The Lemon Kitchen Sicilië
Anti pasti tafel uit The Lemon Kitchen Sicilië kookboek

Eén reactie

  1. Een Siciliaanse nieuw jaar pizza met gekarameliseerde uien lekker hoor, wie had daar aan gedacht! Je hebt het ook zo mooi gebracht op je foto. Echt een plaatje. Ook de rozijnen in je anti pasti recepten zijn erg verfrissend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte