Siciliaanse Sfincione nieuwjaar pizza met gekarameliseerde uien
Tijdens het nieuwe jaar eet je in Sicilië de Sfincinone nieuwjaar pizza. Een plaatpizza met een vergelijkbare focaccia pizzabodem met gekarameliseerde uien tomatensaus, ansjovis , parmezaan en crunchy topping.
Doe een eetlepel van de suiker met de gist in een bakje en doe er een 2 el warm water bij. Maak er een papje van zodat het gist gaat bubbelen.
Zeef de bloem in een kom en roer de rest van de suiker erdoorheen en roer die met de lepel door de bloem met gist. Giet voorzichtig het lauwwarme water bij de bloem en blijf roeren.
Voeg nu 30 ml olijfolie toe en tot slot het zout. Vervang de lepel door te kneden met de hand of een keukenmachine. Doe dit minimaal 10 minuten zodat de gluten hun werk kunnen doen.
Houd een beetje bloem bij de hand wanneer na 8 minuten kneden je deeg nog steeds heel plakkerig is. Voeg dan een theelepel extra bloem toe. Daar ga je mee door tot het deeg niet meer plakt. Maar wees heel voorzichtig, het is verbazingwekkend wat 1 theelepel bloem kan doen!
Leg het deeg in een diepe bak en dek het af met een vochtige doek. Laat minimaal 4 uur tot een nacht buiten de koelkast op kamertemperatuur rusten. Door het een nacht te laten rijzen krijgt het deeg het allerbeste resultaat.
Houd er rekening mee dat het deeg meer dan verdubbelt in volume! Kies dus voor een grote bak. Als je het deeg een nacht laat rijzen, maak dan ’s morgens de doek nog een keer vochtig.
Als het deeg is gerezen, verwarm je de oven voor op 200 °c hete lucht. Gebruik een rechthoekige schaal of, als je veel deeg hebt, de ovenplaat.
Bedek de ovenschaal of ovenplaat met bakpapier en leg hier voorzichtig het gerezen deeg op. Druk met je vingers het deeg rustig aan zodat het mooi verdeeld is en de juiste vorm krijgt.
Beleg
Snijd de sjalotten in zo dun mogelijke ringen. Gebruik hiervoor een mandoline of een goed koksmes.
Zet een stoofpan op middelhoog vuur en doe hier de uien in samen met 1 eetlepel olijfolie en 2 el water.
Smoor de uien goudbruin in ongeveer 20 minuten met het deksel op de pan. Ze worden nu lekker zoet. Blijf af en toe even roeren.
Doe nu de uien bij de tomatensaus, roer even en laat nog 10 minuten op laag vuur pruttelen. Proef even en breng eventueel op smaak met zout, peper en chiliflakes.
Druppel nog 10 ml olijfolie over het deeg en verdeel de uitgelekte ansjovisjes over het deeg. Lepel rijkelijk de tomatensaus over het deeg en strooi wat verse oregano, zeste en broodkruim gemengd met rasp van pecorino of Parmezaanse kaas eroverheen. Zet 45-50 minuten in de oven. Let op: zet de pizza laag in de oven, zodat de bovenkant niet verbrandt.Voor de ansjovis liefhebber kan ik je aanraden om nog wat uitgelekte ansjovissen over de pizza te verdelen als je deze serveert.Smakelijk!