Scheermessen met basilicum citroenolie vd EGG

Scheermessen met basilicum citroenolie vd EGG

Eet wat meer ‘bijvangst’! 

Koop daarom eens een netje scheermessen bij je visboer of groothandel met het MSC-keurmerk. Deze schelpdieren zijn op een barbecue/EGG zó gaar en echt superlekker. Rauw zijn ze trouwens ook heerlijk, je kan er een soort ‘ceviche’ van maken door er wat vers citroensap overheen te schenken, snuf zout & peper en wat verse kruiden. 

mesheften

Scheermessen, ook wel mesheften genoemd zijn bijzonder (lekkere) schelpdieren. Net als kokkels en mossels bevatten ze spiervlees dat de schelp bij elkaar houdt en voor menselijke consumptie geschikt is. Mij doen ze vooral denken aan de wandelingen op het strand.  Handig om te benoemen is dat als ze nog vast in de schelp zitten ze nog leven.

Scheermessen met basilicum

Online vond ik een superhandig filmpje waar je precies ziet wat je wel en niet kan eten van de scheermessen. Het donkere zijn de ingewanden en die wil je niet eten. Je hebt voor deze bijzondere schelpdieren weinig nodig om er een lekker hapje van te maken. Ik heb basilicum citroenolie gemaakt en dat gaat erg goed samen. Knijp de gegrilde citroen op het laatst nog uit over de scheermessen en geniet. 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
scheermessen met basilicum citroen olie op de Big Green Egg

Scheermessen van de EGG met basilicum citroenolie

Gang Big Green Egg / Barbecue, Bijgerecht
Keuken Italiaans, Nederlands
Trefwoord basilicum, BBQ recepten, big green egg recepten, citroen recepten, duurzame vis, grillen, grillen of bbq, verse kruiden, vis recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 4 personen
TOOLS
  • Handrasp of zesteur
  • citruspers
  • BBQ / Big Green Egg
  • staafmixer of vijzel
INGREDIËNTEN
  • 800 g scheermessen / mesheften MSC-Keurmerk
  • 1 biologische citroen
  • 10 st verse basilicum blaadjes
  • 5 el olijfolie de lekkerste die je in huis hebt
  • salt flakes
  • grove zwarte peper
BEREIDING
  • Het is bij scheermessen is niet alleen belangrijk dat ze vers zijn, maar ook voldoende worden schoongemaakt. Dit kun je doen door ze eerst even te weken in koud-lauw water met een snuf zout. Zo lijkt alsof ze in hun natuurlijke habitat zijn en krijgen ze weer wat meer leven.
  • Was nu de scheermessen / mesheften af in koud stromend water. Dep ze wat droog en maak ze met een klein sneedje aan de zijkant open.
  • Verwarm de Big Green Egg / BBQ naar ongeveer 180 graden en zet het grill rooster erop.
  • Maak ondertussen de basilicium citroenolie. Pak een vijzel of een staafmixer en verklein de basilicumblaadjes. Meng met de olijfolie, sap van een 1/2 citroen, zeste van 1 citroen en een snuf zout. Doe dit (als je dit in huis hebt) in een handig knijpfles.
  • Leg de scheermessen samen met een gehalveerde citroen op de BBQ/Egg, schenk de basilicum citroeolie over de mesheften en binnen een paar minuten zijn ze gaar. Knijp de gegrilde citroen uit over de scheermessen en serveer.

VIS, SCHAAL - EN SChelpdieren met citroen

Meerdere keren per maand staat mijn groene ei te roken in de tuin. Ik ben gek op schaal en schelpdieren, en deze keer werd het tijd dat ik een recept voor mesheften/scheermessen met jullie deel. Ben jij net zoals ik gek op dit soort gerechten? Bekijk dan deze recepten eens:

scheermessen mesheften van de barbecue

2 reacties

  1. 5 sterren
    Ik heb het mogen proeven en dit recept is verrassend lekker! Ik had nog nooit scheermessen gegeten maar ik ga het zéker vaker maken!

4.50 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte