Pittige rijstnoedels met gelakte zalm en paksoi

Pittige rijstnoedels met gelakte zalm en paksoi

Chinees Nieuwjaar (1 februari) is eigelijk de belangrijkste feestdag in China. Ze vieren de hele maand februari, waarin ze samen naar het ‘nieuwe’ jaar toeleven. In deze periode zie je allerlei tradities en rituelen voorbij komen. Ik heb met een paar sauzen van Lee Kum Kee een kleurrijk, feestelijk en waanzinnig lekker recept gemaakt. Wanneer je deze rijstnoedels met gelakte zalm en paksoi proeft, gaat er een wereld aan ‘Chinese’ smaken voor je open. Je smaakpapillen maken gegarandeerd een dansje! Deze rijstnoedels met gelakte zalm is heel makkelijk om te maken is, super gezond én feestje om naar te kijken (en op te eten natuurlijk). De Chinese keuken kan je onderverdelen in 8 tradities & regio’s. In dit recept heb ik mij gefocust op de regio Sichuan (diepe smaken, pittig en kleurrijk). Hieronder vertel ik je meer over het recept én deze inspirerende veelzijdige Chinese keuken(s).

Rijstnoedels met gelakte zalm

Een ideaal gerecht om te maken voor je familie en vrienden tijdens Chinees Nieuwjaar. De zalm is gelakt met een marinade van Lee Kum Kee’s Hoisin, Oestersaus en een vleugje limoensap. Het zachte van de rijst noedels is in dit gerecht een fijne neutralisator. Komkommer, paksoi en wortel passen goed bij de rest van de smaken en toevallig ook erg gezond!

Lee Kum Kee – Vol van smaak

Hét Chinese sauzenmerk waarbij de Premium Oestersaus Hoisin, lichte Sojasaus (heerlijk bij o.a. sashimi) en de pittige chip Chiu Chow Chili olie mijn favorieten zijn. Vooral de oestersaus is echt een pareltje en de vormgeving is zo mooi!
5/5

Tools die ik gebruik

digitale oven thermometer

Digitale Oven Thermometer
Handpers type 2 illustratie

Citruspers
rijstnoedels zalm paksoi komkommer hoisin

Rijst noedels met gelakte zalm en paksoi

Gang Hoofdgerecht
Keuken aziatisch, Chinees
Trefwoord Aziatische recepten, chinese recepten, gezonde gerechten, Hoofdgerechten, makkelijke recepten, recepten zalm, vis recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • 1 citruspers
  • 1 kookpan
  • oven + ovenschaal 
  • Thermapen of digital even thermometer
  • 1 Wok of diepe antiaanbakpan
  • 1 Kwastje
INGREDIËNTEN
  • 600 g Verse zalm (zonder huid) gecertificeerd/keurmerk
  • 2-300 g rijst noedels
  • 3 el Lee Kum Kee Hoisinsaus
  • 3 el Lee Kum Kee Oestersaus
  • 2 tl Lee Kum Kee Chiu Chow Chili Olie
  • 1 el sesamolie
  • 2 st wortels/bospenen
  • 1 st paksoi
  • 1 st biologische komkommer
  • 2 cm verse gember
  • 2 st lente ui stengels
  • 1 st citroengras stengel
  • 2 st knoflooktenen
  • 2 st limoen
  • cress en/of verse koriander
BEREIDING
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Leg de zalm in een ovenschaal. Doe 2 el Lee Kum Kee Hoisinsaus, 1-2 tl Chiu Chow Chili Olie en 2 el Lee Kum Kee Oestersaus in een bakje en meng met sap van 1/2 limoen. Gebruik een kwastje of een lepel om de zalm aan de boven en zijkant in te smeren met de marinade.
  • Zet de zalm in de oven voor ongeveer 15 minuten. Tip: prik een digitale oven thermometer erin of check de kerntemperatuur (45 graden) na 10 minuten met een Thermapen.
  • Snijd de komkommer, wortel en lente-ui in dunne gelijke plakjes. Hak de gember en knoflook fijn. En snijd 3 cm van de citroengrasstengel af en hak ook fijn. Kneus de rest van de citroengrasstengel en doe in de pan met water.
  • Zet een pan op met water met rijst noedels.
  • Bak ondertussen de knoflook, citroengras en gember in een scheutje olie in een diepe pan en doe daar de wortel, paksoi en lente- ui bij. Roer 1 el sesamolie erdoorheen. Als de noedels gaar zijn giet je het af en doe je het in de pan bij de rest. Doe nu op het laatst ook de komkommer erbij. Roer nog 1 el Hoisin en 1 el Oestersaus erdoor en serveer in diepe borden.
  • Haal de zalm uit de oven na 15 minuten of als je een alarm hebt gezet bij de kerntemperatuur van de zalm.
  • Leg de rosé gegaarde zalm op het gerecht en strooi er nog wat cress of koriander over. Serveer er voor de liefhebber limoen partjes bij.
  • Liefhebber van pittig? Breng dan het gerecht op smaak met Lee Kum Kee Chiu Cho Chilli Oil.

cHINEES NIEUWJAAR

2022 is het jaar van de Tijger. In China staat een dit krachtige dier ook wel bekend als de koning van alle beesten. Het sterrenbeeld staat onder andere voor kracht, moed, ambitie en dapperheid. Lee Kum Kee heeft een groot assortiment (o.a. Albert Heijn) met hele fijne Chinese sauzen die je in alle 8 de Chinese type keukens terug ziet komen. Hieronder vertel ik meer over deze Chinese keukens. Mijn gerecht is typisch Sichuan met een vleugje Shandong.

Chinese keukens

  • Sichuan (mijn gerecht)
    Warme en pittige gerechten met Sichuan pepers. Een fijn contrast van kleuren en structuren.
  • Zhejiang 
    Frisse smaken en kleuren. Minimalistische smaken en uitstraling.
  • Fujian
    Vooral sauzen en soepen met rijke diepe smaken.
  • Anhui
    Vooral stoof gerechten
  • Cantonees
    Gebakken en gestoomde gerechten met seizoens ingrediënten. Veel zoet-zure combinaties.
  • Shandong
    Veel met gember, knoflook en lente-ui als smaakmakers
  • Jiangsu
    Mooie gebalanceerde smaken en mooi geserveerd.
  • Hunan
    Frisse en pittige smaakcombinaties met dikke sauzen.
Welke smaken/keuken spreekt jou het meeste aan?

 

 

lee kum kee hoisin, Chinese keuken, oestersaus,
Samenwerking Lee Kum Kee

33 reacties

  1. Ik moet zeggen dat ik nieuwsgierig werd naar de ‘gelakte’ zalm. Heerlijk de vis in de marinade. Klinkt als een heerlijk gerecht, die staat zeker op mijn lijstje om binnenkort te gaan bereiden. Net als de monchoutaart die ik net tegen kwam ♡

  2. Van alleen je foto krijg ik al trek joh! Ik heb zelf volgens mij nog nooit een gerecht gemaakt met paksoi erin verwerkt, maar dit recept spreekt mij wel enorm aan, dus ik sla hem even op!

  3. Ik kook zelf niet vaak Aziatisch omdat het niet per se mijn lievelingskeuken is, maar het wel favoriet bij mijn zoon. Daarom ben ik nu steeds nieuwe Aziatische recepten aan het uitproberen. Deze gaat ook zeker op de lijst!

  4. Volgens mij heb ik al wel eens een oestersaus gehad van dat merk, maar ik ben niet echt merkvast. Ik probeer graag allerlei ingrediënten uit en dit recept lijkt me heerlijk!

  5. 5 sterren
    Wij hebben de rijstnoedels met gelakte zalm gegeten. Mmm……was echt heerlijk! De combinatie met de sauzen op de zalm is heerlijk. Kun je idd famili of vrienden mee verassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte