Panzanella salade met aardbei, citroen & Parmezaan

Panzanella salade met aardbei, citroen & Parmezaan

Deze Italiaanse ‘brood’ salade is geïnspireerd op een simpele salade waar krokant brood in zit. Nou had ik laatst Focaccia met citroen gemaakt.  Van de restjes, daar had ik deze Panzanella salade met aardbei, citroen & Parmezaan gemaakt. In focaccia zit al wel wat olie, dus als je het in kleine stukjes scheurt en even opbakt ben je zo klaar! De Italiaanse keuken is door haar eenvoud vooral zo bijzonder, kies de beste en lekkerste producten en je hebt een lekkere maaltijd! Waarom ik eigenlijk voor aardbei heb gekozen? Ik vind het zoete met het zoute van de Parmezaan, krokante van het brood en het pittige van de rucola een perfecte combinatie!  

Panzanella salade, wat is dat?

Deze salade is eigenlijk een traditioneel voorgerecht uit de Italiaanse keuken. Waarbij het gebruik van oud brood, doordrongen met olijfolie, waarbij basilicum, Parmezaan en tomaat vaak aanwezig is. Het werd van oudsher gebruikt  door de arme mensen om zo toch nog een nieuwe maaltijd op tafel te kunnen zetten. Deze hemelse salade wordt vooral trouwens vooral in Toscane & Umbrië gegeten.

Smakelijk! 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op FacebookInstagramPinterest?

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Panzanella salade met aardbei, citroen & Parmezaan

Panzanella salade met aardbei, citroen & Parmezaan

Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord Italiaanse recepten, salade recepten
Totale tijd 30 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • Handrasp
  • Anti aanbak pan
INGREDIËNTEN
  • 1 biologische citroen
  • stuk oud brood of focaccia
  • Parmezaanse kaas
  • 200 gram aardbeien
  • een paar cherrytomaatjes Honingtomaten of Rivolo
  • verse basilicum
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
BEREIDING
  • Als eerste pluk je het oude brood en/of focaccai in kleine er stukjes en vervolgens bak je het even krokant in de pan, voeg hier nog wat citroenzest (halve eetlepel) aan toe en wat zout en peper. Laat even afkoelen, zodat het extra krokant wordt.
  • Maak nu de salade door de rucola te mengen met de extra vergine olijfolie, 1 eetlepel citroensap en hand geraspte Parmezaan.
  • Verdeel er vervolgens verse basilicum overheen en snijd de aardbeien en de cherrytomaatjes door midden en meng goed met de salade. Verdeel als laatste krokante broodstukken over de salade en vergeet niet op smaak te brengen met wat zwarte peper. Gaat heel goed samen met aardbei!

7 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte