Melanzane alla parmigiana uit The Lemon Kitchen Sicilië kookboek
Melanzane alla parmigiana uit The Lemon Kitchen Sicilië
Melanzane alla parmigiana uit The Lemon Kitchen Sicilië kookboek

Melanzane alla parmigiana uit The Lemon Kitchen Sicilië kookboek

Als het aan mijn vriend zou liggen, zette ik dit gerecht elke week op tafel! Melanzane alla parmigiana heeft een perfecte balans tussen hartig, zoet, zuur, zout en fris.

Het is een populair recept uit mijn nieuwste kookboek The Lemon Kitchen Sicilië.

The Lemon kitchen kookboek Sicilië

Melanzane alla parmigiana

In het Siciliaans zeg je: “Parmigiana di Mulinciani”. Dit Siciliaanse recept heb ik op meer dan 10 verschillende manieren gegeten. Vrijwel elke Siciliaan heeft zo zijn of haar eigen familierecept. Zo leuk dat dit recept bij velen regelmatig op tafel staat. Omdat de feestdagen er aan komen en deze melanzane alla parmigiana een plekje verdiend op tafel. Staat het recept nu ook op de website. De Siciliaanse Nieuwjaars pizza Sfincione vind je trouwens ook online! Heerlijk om bijvoorbeeld op oudjaar dag te maken. De Sicilianen vieren hun nieuwjaar niet met oliebollen, maar met deze plaatpizza. 

melanzane parmigiana The lemon kitchen sicilië

 

Tools die ik gebruik

Handpers type 2 illustratie

Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen

Zesteur of rasp

Melanzane alla parmigiana uit The Lemon Kitchen Sicilië

Gang anti pasti, Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken Italiaans, Italiaans - Siciliaans
Trefwoord aubergine, aubergine recepten, Italiaanse recepten, melanzane alla parmigiana, Siciliaanse recepten, the lemon kitchen sicilië, tomaten salade
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 2 personen
TOOLS
  • vergiet
  • oven
  • ovenschaal
INGREDIËNTEN

EIERSAUS

  • 1 bol uitgelekte mozzarella
  • 1 ei
  • 55 g Parmezaanse kaas Parmigano Reggiano
  • 1 el biologische citroen

RODE SAUS

  • 250 ml tomatensaus , fijngesneden olijfolie 1 tl suiker zwarte peper handjevol verse basilicumblaadjes
  • 1 grote violet aubergine of 2 normale aubergines
  • 1 el 1 el zout
  • 1 knoflookteen
  • 1 tl suiker
  • zwarte grove peper
  • handjevol verse basilicumblaadjes
BEREIDING
Rode saus
  • Als je wilt kan je eerst de tomatensaus zelf maken (zie kookboek). Snijd de aubergines overdwars in plakken van een halve centimeter, zet minimaal 1 uur tot een hele nacht in het zout.
  • Leg de plakken aubergine naast elkaar in een vergiet. Als alle aubergines in het vergiet liggen, leg je er iets zwaars op zoals een sixpack water. Zet het vergiet in een bak en laat uitlekken. Dep even droog.
  • Fruit de gesneden knoflook in de pan met olijfolie. Als de knoflook iets verkleurt, doe je de tomatensaus en 1 theele- pel suiker erbij. Laat de saus 5 minuten inkoken. Proef de saus en breng op smaak met zwarte peper. Voeg de helft van de basilicum op het laatste moment toe. Draai het vuur uit. Je hebt geen extra zout nodig omdat de aubergine al gezou- ten is.Bak de schijven aubergine in een ruime hoeveelheid olijfolie tot ze bruin kleuren. Leg ze op een bord.
  • Verwarm de oven voor op 165 °c.
Eiersaus
  • Klop het ei los met 1 eetlepel citroensap en klop er 2 eet- lepels van de rode saus door. Voeg de helft van de geraspte Parmezaanse kaas toe. Giet een laag rode saus in een ovenschaal en leg de aubergine naast elkaar in de schaal. Verdeel de eiersaus over de auberginelaag en leg daarop wat mozzarella. Lepel er dan de tomatensaus overheen.
  • Maak een nieuwe laag met aubergine. Leg er opnieuw een laag mozzarella op en lepel eiersaus erover. Bouw zo lagen tot alles op is en verdeel de overige tomatensaus over de auberginetorentjes. Meng de rest van de Parmezaanse kaas met de zeste en verdeel dit eroverheen.
Oven
  • Zet de ovenschaal 1-1,5 uur in de oven, zodat de aubergine karamelliseert, boterzacht en zoet wordt. Haal uit de oven en garneer met de rest van de basilicum. Strooi er voor de liefhebber wat citroenrasp overheen.
    Smakelijk!

Siciliaanse recepten

In The Lemon Kitchen Sicilië vind je 65 eenvoudige en vooral mega lekkere Siciliaanse recepten. Alle recepten hebben een perfecte balans tussen smaken, structuren en zuren. Iets waar deze ‘Italiaanse keuken met o.a. Arabische invloeden’ ook bekend om staat. Ben je benieuwd naar meer recepten zoals deze melanzane alla parmigiana? Bestel dan hier The Lemon Kitchen Sicilië kookboek.

Sfincione Siciliaanse pizza anti pasti tafel The Lemon Kitchen Sicilië
Anti pasti tafel uit The Lemon Kitchen Sicilië kookboek

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte