Hummus met citroen

Hummus met citroen

SNELLE LEKKERE DIP
Een snelle dip die ik graag maak! Lekker om op een stokbroodje te smeren, om echt in te dippen of te serveren bij wat rauwe groentes. Wat ik zo lekker vind aan hummus met citroen en sesamolie, is dat het echt een rijke smaak heeft gekregen door deze twee extra ingrediënten. Het is net even anders. Frisser, voller van smaak en zo gemaakt!
Eerder maakte ik avocado hummus. Dit recept is binnen 5 minuutjes klaar!


Hummus

Hummus (wordt ook wel geschreven als hoemoes, hoummous, humus of zelfs humous) is een puree/mengsel met als basis kikkererwten. In het ‘originele’ recept zitten tahin (sesampasta), olijfolie, citroensap, knoflook, peper en zout. Citroensap zit er al standaard in, maar citroenrasp nog niet en dat zorgt net even voor een  extraatje. Ook zit er natuurlijk als sesampasta in maar de toevoeging van de sesamolie maakt het echt nét iets lekkerder. Kikkererwten (ook wel Spaanse erwt genoemd) zijn gezonde peulvruchten, die even nodig hebben om zacht te worden. Zie hieronder het hummus met citroen recept.


Serveertip: deze hummus valt te combineren bij zo veel gerechten, ik vind het persoonlijk lekker om er een Chardonnay bij te schenken en wat toastjes eventueel met een kaasplankje, maar wat couscous en groente is ook heerlijk!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
hummus met citroen www.thelemonkitchen.nl

Hummus met citroen

Gang Sausjes & dressings
Trefwoord Frisse recepten, Hummes recepten, makkelijke recepten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • Handrasp
  • Mixer of staafmixer
INGREDIËNTEN
  • 250 gram kikkererwten gekookt
  • 1 flinke eetlepel tahin.
  • 1 teentje knoflook fijn gehakt
  • sap van 1/2 biologische citroen
  • rasp van 1 biologische citroen
  • 1 eetlepel water indien nodig
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel gemalen komijn.
  • ½ theelepel zout en witte/zwarte peper
  • 0,75 dl olijfolie.

Optioneel

  • Sesamzaadjes limoensap en tuinkers
BEREIDING
  • Voeg als eerste alle ingrediënten bovengenoemd samen en mix het geheel even voor 30 seconden. Zorg er dan vervolgens goed voor dat je de bovenranden even meeneemt en weer mengt met het geheel. Herhaal zo nodig nog 2 keer, totdat het een gladde massa is geworden.
  • Breng als laatste op smaak met wat sesamzaadjes en citroenrasp en eventueel wat tuinkers. Hoe gemakkelijk kan een receptje zijn!?
    Heerlijk toch, je dip staat dus zo op tafel!

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met citroen?

Kijk dan eens op deze pagina’s:

 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

17 reacties

  1. Wat een -letterlijk- verfrissende versie van de klassieke hummus is dit! Ik vind hem echt heerlijk, de citroen maakt hem zo lekker fris en de sesamolie voegt inderdaad nèt even iets anders toe, heerlijk!!!
    Ik heb er een beetje cayennepeper overheen gestrooid met alfalfa, yumm!!

  2. Ik begin meer en meer te vallen voor citroen. Zowel van geur in producten als in de frisse smaak! Helaas ben ik geen hummus fan 🙂

  3. Ik moet bekennen dat ik het altijd kant en klaar koop (ai). Maar I know, dit is natuurlijk veel lekkerder plus het klinkt ook – zelfs voor mij – best makkelijk om te maken.

  4. Dit klinkt heerlijk voor een lichte avondmaaltijd! Ga ik vast en zeker proberen deze week. Lekker met rauwe worteltjes, denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte