Frisse citrusboter met verse kruiden

Frisse citrusboter met verse kruiden

Ik ben écht altijd al van het zelf maken. Als ik ergens ga dineren en je krijgt een mandje met brood en kruidenboter dan ben ik altijd nieuwsgierig wat voor boter je erbij krijgt. Als dat margarine is uit een pakje, dan ben ik eerlijk gezegd teleurgesteld. Het is zó makkelijk om je eigen heerlijke kruidenboter te maken. In mijn versie heb ik citrusrasp, heerlijke biologische roomboter en verse kruiden gebruikt. Om een citrusboter te maken heb je maar een paar ingrediënten nodig. Frisse citrusboter met verse kruiden!


Citrusboter 

Regelmatig hoor je mensen praten over het gebruik van roomboter dat je beter magarine of plantaardige boter kan eten. Maar daar ben ik het niet mee eens! Naar mijn mening kan je beter een natuurlijk product eten, dan een bewerkt product. Verder vind ik echte roomboter het liefst gezouten gewoon véél lekkerder! Zie hieronder het citrusboter recept. 

Wil je meer sausjes zelf maken? Maak dan eens alioli of citroenmayonaise!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
citrusboter met verse kruiden en roomboter

Frisse citrusboter met verse kruiden

Gang Bijgerecht
Trefwoord ontbijt & lunch, salades & bijgerechten
Totale tijd 10 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
 • Handrasp
 • Mixer
INGREDIËNTEN
 • 1 pak Veco Zuivel of roomboter van Lurpak (ongezouten)
 • 1 citroen (biologisch)
 • ½ limoen
 • 2 gram verse bieslook
 • 3 gram verse krul peterselie
BEREIDING
 • Als eerste laat je de roomboter buiten de koelkast, waardoor het eerder op kamertemperatuur komt en het makkelijker mengt met de kruiden. Pak de roomboter en snijd in vierkantjes van 2 centimeter bij 2 centimeter in leg een groot bakje.
 • Vervolgens hak je de bieslook en peterselie fijn.
 • Was de citrusvruchten en rasp vervolgens de limoen en citroen, voeg de (rasp) zest toe aan de roomboter en meng het geheel met een vork of een mixer. Voeg wat druppels van de limoen en citroen toe. Breng vervolgens op smaak met wat peper!
 • Vergeet niet dat de citrusrasp ook smaak versterkt dus zout heb je (eigenlijk) niet nodig!

Citrus boter lekker bij groente!

Zo is het bijvoorbeeld heel lekker om te laten smelten over de mais van de big green Egg of te laten smelten over pompoen wat uit de oven komt!

Volgen jullie trouwens The Lemon Kitchen al op FacebookInstagram & Pinterest?

24 reacties

 1. zo maak ik het al eeuwen ! wat leuk om een recept uit mijn studententijd terug te zien ! enne….natuurlijk maak je dat met roomboter

 2. Wat een prachtige foto’s en styling gebruik je op je website. Krijg helemaal zin om zelf meer foodphotography te gaan doen. En wil al je recepten uitproberen. Misschien slim dat ik eerst een ‘Lemon Tree’ aanschaf.

 3. Ik vind het ook veel lekkerder tafelen als ik weet dat iemand echt moeite heeft gedaan om iets lekkers op tafel te zetten. Vooral het frisse in dese boter spreekt mij aan. Zelf zal ik wel voor een plantaardige boter kiezen omdat ik geen melkproducten gebruik 🙂

 4. Wauw! Heel mooi en het lijkt me ook heel lekker. Ik ga dit testen met mijn vriend, want die is gek op deze dingetjes proberen. Ik ben zelf niet zo’n ster in de keuken, haha 🙂

 5. Wauw, zo’n mooie foto! Het is eerlijk gezegd nog nooit in me opgekomen om zelf kruidenboter te maken. Lijkt me erg lekker, alleen eten mijn vriend en ik niet genoeg boter om dit op te krijgen vooraleer het slecht wordt. Op restaurant, daarentegen … :’D

 6. Hoe krijg je het toch voor elkaar, elke keer zulke lekkere dingen waarvan ik denk, kan je dat zelf maken. Natuurlijk dat blijkt wel. Dit ziet er ook weer heel goed uit!

 7. Ik hou niet van boter, maar dit zou ik nog weleens lekker kunnen vinden op een toastje of cracker. Misschien ook wel lekker verfrissend voor de zomer.

 8. Dit ziet er heerlijk uit. En ik vind het fijn dat er geen knoflook in zit. Daarom zou ik deze zeker wel eens willen proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept