De lekkerste melanzane alla parmigiana
de lekkerste melanzane alla parmigiana
De lekkerste melanzane alla parmigiana

De lekkerste melanzane alla parmigiana

Melanzane betekent aubergine en Parmigiana verwijst naar de koningin der kazen: Parmigiano Reggiano (Parmezaan). In het Siciliaans zeg je: “Parmigiana di Mulinciani”. Ik maakte ‘m in een extra gemakkelijke variant, met de Bertolli Basilico pastasaus.

Een eenvoudig recept met vele lagen van smaak en texturen, waar je een beetje geduld bij nodig hebt. Dit hemelse stoofgerecht zet ik (ook als het aan mijn vriend ligt) wekelijks op tafel! Melanzane alla Parmigiana heeft een perfecte balans tussen hartig én zoet, door de gekarameliseerde aubergine, frisse touch van de tomatensaus en citroenrasp. De zoute- en romige twist van kazen maakt het helemaal af. Melanzane alla Parmigiana is één van de populairste recepten uit het The Lemon Kitchen Sicilië kookboek.

 

Melanzane alla parmigiana

Deze gekarameliseerde aubergine ovenschotel is elke keer weer een feestje op tafel. Succes gegarandeerd! Naast dat het belangrijk is om de aubergines van te voren te zouten zodat het vocht eruit kan trekken is het ook belangrijk om tomatensaus van hoge kwaliteit te kiezen. Ik heb er deze keer voor gekozen om in plaats van zelfgemaakte tomatensaus Bertolli Basilico pastasaus te gebruiken. Deze saus is gemaakt volgens traditioneel Italiaans recept gemaakt, met de beste Italiaanse tomaten, basilicum en extra olijfolie verkregen bij de eerste persing. Deze lekkere pastasaus kan je voor veel verschillende soorten gerechten gebruiken en is ook ideaal om te gebruiken bij de allerlekkerste melanzane alla Parmigiana. Het recept voor deze klassieker waarmee je harten zult veroveren, vind je hieronder.

5/5

Tools die ik gebruik

zesteur illustratie the lemon kitchen

Rasp/zesteur

De lekkerste melanzane alla parmigiana

Gang Bijgerecht, lunch
Keuken Italiaans, Italiaans - Siciliaans
Trefwoord aubergine, Bertolli, Italiaanse recepten, melanzane alla parmigiana, pastasaus, Siciliaanse recepten, tomatensaus, vega recepten, vegetarische recepten
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 2 uur 40 minuten
Porties 2 personen
TOOLS
  • rasp
  • ovenschaal of gietijzeren pan
  • oven
  • vergiet
INGREDIËNTEN
  • 1 grote aubergine of 2 kleine
  • 1 el zout of zoutvlokken

Tomaten eiersaus

Overige ingrediënten

  • 125 g bol uitgelekte mozzarella
  • extra vergine olijfolie
  • zwarte grove peper
  • handjevol verse basilicumblaadjes
  • 25 g Parmezaanse kaas topping
BEREIDING
  • Snijd de aubergines overdwars in plakken van een halve centimeter dik, gebruik het zout om beiden kanten te bestrooien en smeer beide kanten hiermee in.
  • Leg de plakken aubergine naast elkaar in een vergiet. Als alle aubergines in het vergiet liggen, leg je er iets zwaars op zoals een sixpack water. Zet minimaal 2 uur tot een hele nacht in het zout. Zet het vergiet in een bak en laat uitlekken. Dep even droog.
  • Bak de schijven aubergine in een ruime hoeveelheid olijfolie tot ze goudbruin kleuren. Leg ze op een bord.
    Verwarm de oven voor op 170 °c.
  • Eier-tomatensaus
  • Klop het ei los met de citroenrasp en klop de Bertolli pastasaus er door. Voeg de helft van de geraspte Parmezaanse kaas toe.
Aubergine torentjes opbouwen
  • Giet een laag Bertolli pastasaus in een ovenschaal en leg daar bovenop de aubergineplakjes naast elkaar in de schaal. Verdeel de eiersaus over de auberginelaag en leg daarop wat geplukte mozzarella en een basilicumblaadje. Lepel er dan de rest van de Basiico pastasaus overheen.
    Herhaal dit totdat je torentjes krijgt. Bouw zo lagen tot alles op is en verdeel de overige saus over de auberginetorentjes. Strooi de Parmezaanse kaas topping erover voor een extra krokant korstje.
  • Oven
  • Zet de ovenschaal 1 uur in de oven, zodat de aubergine karamelliseert, boterzacht en een beetje zoet wordt. Haal uit de oven en garneer met de rest van de basilicum. Strooi er voor de liefhebber wat citroenrasp en verse kruiden zoals basilicum en/of oregano overheen.
    Smakelijk!

Bertolli

Leuk nieuws! Ook dit jaar mag ik ambassadeur van Bertolli zijn. Als Italië én Sicilië lover is het een match made in heaven. De recepten van Bertolli zijn onlangs stuk voor stuk verbeterd en de verpakkingen zijn zó mooi. Elk product is met passie samengesteld en sinds 1865 zijn ze op zoek naar het beste van de Italiaanse keuken en dat proef je terug!

 

Pasta recepten

Ben je opzoek naar nog meer Italiaanse recepten zoals de lekkerste melanzane alla parmigiana? Maak dan bijvoorbeeld eens::

de lekkerste melanzane alla parmigiana
Samenwerking met Bertolli

2 reacties

  1. 5 sterren
    Wij hebben ‘m gelijk uitgeprint en gaan dit recept het weekend maken voor de familie. In Sicilië hebben we een andere variant op. Wij zijn benieuwd hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek