Citroen is gezond bomvol mineralen en vitamines

Citroen is gezond bomvol mineralen en vitamines

Het is weer tijd om een interessant en wetenschappelijk onderbouwd artikel over de citroen met jullie te delen. Annemiek van Nutribites heeft weer een mooi stuk geschreven, deze keer gaat het artikel over hoe gezond de biologische citroen is! Want citroen is niet alleen súperlekker en onmisbaar in de keuken deze citrusvrucht is ook nog eens super gezond, zit bomvol mineralen en vitamines.

Citroen is gezond

Deze vitamines en mineralen vind je allemaal in citroen 

De citroen is niet voor niets één van de meest populaire citrusvruchten. De zure vrucht herbergt een schat een vitamines en mineralen. Dit zijn ze allemaal: 

Vitaminen in citroen

Vitamine C 

Aan de top staat de vitamine C in citroenen. De vruchten bevatten per 100 gram maar liefst 40 milligram van deze vitamine. Dat is de helft van de dagelijkse hoeveelheid die we minimaal nodig hebben om gezond te blijven. 

Vitamine C ondersteunt je weerstand en helpt je cellen beschermen door schadelijke radicalen af te vangen. Ook is deze vitamine goed voor de gezondheid van je hart. 

Dat laatste blijkt onder andere uit een onderzoek van Harvard. Onderzoekers van dit gerenommeerde instituut volgden de eetgewoonten en de gezondheid van ruim 120.000 mensen gedurende acht tot 14 jaar. 

Uit de onderzoeksresultaten bleek dat elke portie groenten en fruit het risico op hartziekten met 4 procent kan verminderen. Interessant genoeg hadden groene bladgroenten en producten die rijk zijn aan vitamine C, zoals citroenen, de grootste invloed. 

Samen met citroenzuur helpt vitamine C ook om bacteriën te verwijderen waarvan bekend is dat ze acne veroorzaken. Ze zijn dus ook nog eens goed voor je huid. 

citroen is gezond
Lemoncurd cupcakes met citroen, ricotta & maanzaad
Vitamine B 

Citroenen vormen een goede bron van vitamine B. Zo bevatten de vruchten vrijwel alle B-vitamines, te weten: 

  • Folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur) 
  • Thiamine (vitamine B1) 
  • Riboflavine (vitamine B2) 
  • Nicotinezuur (vitamine B3) 
  • Pantotheenzuur (vitamine B5) 
  • Vitamine B6 

Vooral folaat kun je in behoorlijke hoeveelheden in citroen vinden. Om precies te zijn: per 100 gram zo’n 11 microgram. Dat is ongeveer 5 procent van de hoeveelheid die je dagelijkse minimaal nodig hebt voor een goede gezondheid.  

Folaat is belangrijk tijdens de zwangerschap, maar vervult ook anders functies in je lichaam. Zo is de vitamine is onder andere goed voor: 

  • Weerstand 
  • Groei 
  • Gemoedtoestand 
  • Leren 
  • Geheugen 
  • Energiepeil 
  • Hart 

Alle B-vitamines werken met elkaar samen, dus daarvan profiteer je als je citroen door een maaltijd verwerkt. Bijvoorbeeld bij deze heerlijke rosé gegaarde zalm en geroosterde groenten uit de oven met citroen. Vitamine A 

Een citroen bevat 2 microgram betacaroteen, de voorloper van vitamine A. Hoewel dit niet heel veel is (dagelijks heb je zo’n 800 microgram nodig), draagt het toch bij aan de gezondheid van je ogen en cellen. 

Vitamine E 

Vitamine E verwacht je in noten, maar ook citroen bevat deze belangrijke voedingsstof. Per 100 gram citroen krijgt je 0,8 milligram vitamine E binnen. Dat is ruim 6 procent van de hoeveelheid die je lichaam iedere dag minimaal nodig heeft. 

Kalium  

Citroenen bevatten een behoorlijke hoeveelheid kalium. Per vrucht gaat het om 4 procent van de hoeveelheid kalium die je iedere dag minimaal binnen moet krijgen. Dit mineraal is van vitaal belang voor de werking van cellen en spieren. Ook is het een belangrijk bestanddeel van cel- en lichaamsvloeistoffen. Zo helpt het om de vochtbalans en de bloeddruk te regelen. 

Calcium 

Had je gedacht dat er calcium in citroen zou zitten? Een vrucht levert toch maar liefst zo’n 7 milligram calcium op. Dat is bijna 1 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dat is ook nog eens zeer goed bioactief calcium. 

Magnesium 

Magnesium is een mineraal dat een rol speelt bij maar liefst 300 verschillende processen in je lichaam. Vooral in tijdens van stress is dit mineraal belangrijk, want dan verbruik je er meer van. 

Per citroen krijg je 1,5 procent van de dagelijkse minimale hoeveelheid magnesium binnen. Op deze manier draagt de vrucht op een bescheiden manier bij aan een goed niveau van magnesium in je lijf. 

Fosfor 

Fosfor is onder andere belangrijk voor je tanden en botten. Met een citroen krijg je ruim 2 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fosfor binnen. 

Koper 

Koper is nog zo’n mineraal dat je vindt in citroen. Per vrucht gaat het om ruim 3 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Koper is onder andere belangrijk voor je afweersysteem, botten, bindweefsel en de overdracht van zuurstof. 

 

limoncello maken met biologische citroen

mineralen IN CITROEN

IJzer 

Bekende bronnen van ijzer zijn spinazie en vlees. Toch kun je ook in citroen een kleine hoeveelheid van dit mineraal vinden. Eén vrucht levert bijna 0,5 procent van de minimale hoeveelheid ijzer die je dagelijks nodig hebt. 

De combinatie van ijzer en vitamine C in citroenen is trouwens ideaal. Vitamine C kan namelijk helpen de ijzeropname te verbeteren. Dit helpt op zijn beurt om bloedarmoede door ijzertekort te voorkomen. 

Eén onderzoek heeft zelfs aangetoond dat 100 milligram vitamine C bij een maaltijd de ijzeropname met 67 procent verhoogt. 

Zink 

Zink vind je in garnalen, maar ook in citroenen. Per vrucht krijg je toch ruim een halve procent binnen van de hoeveelheid zink die je dagelijks nodig hebt. 

Natrium 

De hoeveelheid natrium in citroenen is verwaarloosbaar, maar toch willen we dit mineraal even noemen. Je vindt het wel degelijk terug in deze zure vrucht en het is in deze vorm ook nog eens heel goed biobeschikbaar. Samen met de andere mineralen in citroen draagt het mineraal bij aan een goede elektrolytenbalans in je lijf. 

 Bronnen

Joshipura, K.J. et al. (2001). The effect of fruit and vegetable intake on risk for coronary heart disease. Ann Intern Med. 19;134(12):1106-14. 

Hallberg, L. et al (1989). The role of vitamin C in iron absorption. Int J Vitam Nutr Res Suppl;30:103-8. 

Hallberg, L. et al (2000). Prediction of dietary iron absorption: an algorithm for calculating absorption and bioavailability of dietary iron. Am J Clin Nutr;71(5):1147-60. 

https://nevo-online.rivm.nl/ 

 

#Artikel geschreven door Annemiek

jadis biologische citroen 10 x citroen voor een sterke weerstand

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *