Zelfgemaakte kibbeling met remouladesaus
kibbeling met augurkjes en remouladesaus

Zelfgemaakte kibbeling met remouladesaus

Afgelopen jaar heb ik allerlei heerlijke ‘oer’ Hollandse recepten gemaakt met de enige echte Amsterdamse Kesbeke Tafelzuren. Van zalm, gevulde eitjes tot een steak tartaar op brioche. Wat mij betreft zijn de tafelzuren van Kesbeke ook de lekkerste en oneindig te variëren! Nu we de zomer naderen, heb ik regelmatig trek in kibbeling met remouladesaus. Wie houdt er niet van kibbeling? Sommige visboeren maken hun eigen beslag én saus. Zelf maken is toch het allerlekkerst? Het is zo typisch Nederlands, de visboeren op wielen, vooral aan de Nederlandse kust. Hier heb ik onlangs enorm genoten van een portie versgebakken kibbeling met remouladesaus (lekker veel augurkjes) én haring met uitjes én augurken. Ook deze beste visboer zweerde bij Kesbeke’s zure bommen. De herkenbare potten stonden mooi in het zicht. 

Kibbeling met remouladesaus

Ik vind het heerlijk om een portie vers gebakken bij de visboer te halen. Maar het kwaliteit verschil kan wel groot zijn, dus als je een pareltje gevonden hebt is dat erg fijn! De ene visboer maakt kibbeling van kabeljauw, maar tegenwoordig wisselen ze ook met andere duurzaam gevangen vissoorten zoals MSC-gecertificeerde heek, zeeduivel, pollak & schelvis. Wil je kibbeling met deze augurk saus zelf maken? Dat is dus helemaal niet moeilijk én mega lekker. Ik deel hieronder mijn kibbeling met remouladersaus recept met je!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers

Zelfgemaakte kibbeling met remouladesaus

Gang Bijgerecht, Snack
Keuken Frans, Nederlands
Trefwoord augurken recepten, dipsaus, duurzame vis, Kesbeke, kibbeling, saus, vis recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
TOOLS
  • 1 frituurpan of een gietijzerenpan
  • 1 thermapen kerntemperatuurmeter
  • 2 keukenpapiertjes
  • 1 citruspers
  • 1 Handrasp
  • 1 garde
INGREDIËNTEN
  • 4 el mayonaise
  • 3 st Kesbeke augurkjes middelmaat
  • 1 tl grove mosterd
  • ½ st biologische citroen rasp en partjes
  • 4 st Verse bieslook steeltjes
  • 10 st Verse peterselieblaadjes
  • 4 st Verse dragon optioneel
  • snuf peper en zout

Kibbeling

  • 500 g stevige witvis zoals Heek, Zeeduivel, Kabeljauw MSC gecertificeerd
  • 125 g fijne bloem
  • bruisend water of witbier
  • 1 st eidooier groot
  • 2 g snuf zout en (witte) peper 1/2 theelepel
  • zonnebloem of archide-olie om te fritureren
  • 1 tl Yoghurt (optioneel)
BEREIDING
  • Begin met het maken van het kibbeling beslag door alle ingrediënten met een garde te mengen tot je een glad papje krijgt. Is het beslag iets te dik dan kun je nog wat extra bier of bruisend water toevoegen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd vervolgens de kabbeljauw in gelijke stukken van ongeveer 4x4 centimeter.
  • Verwarm de frituurpan of een pan met olie tot 180 graden, hierdoor weet je zeker dat ze krokant worden en niet te veel olie opnemen.
  • Haal steeds een stukje kibbeling door het beslag en laat hem voorzichtig in de olie in glijden.
  • Herhaal dit met meerdere stukjes en bak de kibbeling zo in porties af. De kibbeling zelf bak je ongeveer 3-4 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Je kan ervoor kiezen om de kerntemperatuur van de kibbeling te meten met de Thermapen. Een ideale kerntemperatuur is 50 graden.
  • Laat de kibbeling uitlekken op een velletje keukenpapier. Strooi er wat saltflakes overheen. Je kan er ook voor kiezen om viskruiden eroverheen te strooien, maar ik ben zelf geen grote fan van kruidenmixen.
  • Serveer met lekker veel remouladesaus, wat extra fijngesneden augurkjes en citroen partjes bij.
Remouladesaus
  • Meng de mayonaise, mosterd, rasp van de biologische citroen. Snijd de augurken in dunne plakken en vervolgens in zo klein mogelijke gelijke blokjes. Hak de bieslook en peterselie fijn en roer er doorheen. Optioneel kan je er nog wat yoghurt doorheen roeren (dit is niet traditioneel, maar wel lekker). Voor de liefhebber kan je ook fijngehakte dragon erdoorheen roeren. Breng de remouladesaus op smaak met een snuf peper en zout.

Vis recepten met Kesbeke tafelzuren

Een leuk weetje is dat ze met de naam ‘kibbeling’ vroeger zoute kabeljauw bedoelde. Va oorsprong wordt deze lekkere Nederlandse vissnack gemaakt van kabeljauw. Omdat deze vissoort niet het hele jaar betaalbaar is kiezen sommige visboeren ervoor om andere stevige witvis soorten te gebruiken. Ben je opzoek naar nog meer vis inspiratie met Kesbeke’s fijne tafelzuren? Maak dan bijvoorbeeld eens:

Sausje bij de vis?

Vis, biologische citroen én een bijpassend sausje klinkt als muziek in de oren. Remouladesaus is een saus op basis van mayonaise, veel augurkjes, kappertjes, verse tuinkruiden zoals peterselie, dragon en bieslook Als ik eerlijk ben vind ik deze saus zelfgemaakt 10 x lekkerder! Wat is jouw favoriete saus bij kibbeling?

kibbeling met augurkjes en remouladesaus
Kibbeling met remouladesaus - samenwerking Kesbeke Tafelzuren

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte