Zwarte knoflook mayonaise

Zwarte knoflook mayonaise

I LOVE GARLIC
Een ideaal recept als je eens wat anders wilt dan mayonaise of knoflook mayonaise. Dit wordt ook wel in Spanje alioli genoemd. Een tijd geleden heb ik zwarte knoflook ontdekt, ik zag het zowel op de markt liggen als in de grotere supermarkten. Zo nieuwsgierig als ik ben, heb ik het gekocht en ben ik ermee aan de slag gegaan. Het is bijzonder smaalvol en heeft zelfs een zoete nasmaak. Ik ben echt gek op knoflook het is een van de lekkerste smaakmakers. Onlangs maakte ik ook een recept met zwarte knoflook en spruitjes. Zie hieronder het zwarte knoflook mayonaise recept.


Zwarte knoflook mayonaise met citroen

Zwarte knoflook is een geweldige smaakmaker! En deze mayonaise is bijvoorbeeld lekker om als dip te gebruiken, maar ook bijvoorbeeld bij frietjes, gebakken aardappeltjes of wie weet heb je zelf nog leuke inspiratie?


Wat is zwarte knoflook

Deze zwarte knoflook is gefermenteerd. Maar wat is dat precies? Dit fermentatieproces word door warmte van 60 graden op gang gebracht en duurt 4 weken.  De suikers en (amino) zuren reageren en produceren samen melanoïde. Wat de zwarte kleur aan deze smaakvolle teentjes geeft. Het is eigenlijk een soort karamellisatie, (de suikers komen meer naar voren). Na dit verwarmingsproces wordt de zwarte knoflook nog gedroogd.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Zwarte knoflook mayonaise

Zwarte knoflook mayonaise

Totale tijd 15 minuten
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
 • Handrasp
 • staafmixer
INGREDIËNTEN
 • 1/2 biologische citroen
 • 1 heel ei
 • 3 teentjes zwarte knoflook (verkrijgbaar bij de Jumbo, Albert Heijn & EkoPlaza)
 • +/- 100 ml zonnebloemolie of lichte olijfolie
 • snuf peper en zout
BEREIDING
 • Voeg als eerste het gehele ei in een kom toe en mix alvast even zodat het goed gemengd is. Dit is een belangrijke basis voor een stevige mayonaise. Voeg 1 eetlepel verse citroensap toe en mix het geheel nog even.
 • Nu kan je druppelsgewijs de olie toe voegen en mix het geheel totdat je een gladde saus krijgt. Gebruik hiervoor de staafmixer of een Magimix, als je deze in huis hebt. De dikte is vergelijkbaar met mayonaise. Voeg nu de zwarte knoflook, rasp van een halve citroen, peper & een klein beetje zout naar smaak toe.
 • Serveer de spruitjes op een mooie schaal en rasp hier als laatste nog wat citroenrasp overheen.
  Smakelijk!

Heb je dit recept en/of de spruitjes met zwarte knoflook dip gemaakt? Ik zou het leuk vinden als je in een reactie laat weten wat je ervan vond.  

Volgen jullie The Lemon Kitchen al opFacebookInstagram & Pinterest

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept
Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek