Zeebaars met crème fraîche, pesto en zeekraal

Zeebaars met crème fraîche, pesto en zeekraal

Vis zoals de zeebaars maar ook zalm, garnalen of een andere schaal en schelpdieren haal ik bij de visboer of speciaal zaak. Bij zeebaars denk je al snel aan een stukje vis met zilverkleurige huid. Deze keer heb ik ervoor gekozen om de huid eraf te laten. Jij kan er uiteraard voor kiezen dit er aan te laten. Zeebaars is een mooi stuk witvis wat ook erg populair is bij restaurants, maar ook de thuis koks. Maar nu de horeca (helaas nog steeds) gesloten is maak ik er graag een thuis restaurant van.  Zeebaars is een stevige witvis met veel smaak en de kerntemperatuur heb ik gemeten met de onmisbare Thermapen (de Special Edition versie!). Dit is een voorgerecht, wil je er liever een hoofdgerecht van maken? Maak er dan bijvoorbeeld een stamppot bij. Zie hieronder het  perfect gegaarde zeebaars met créme fraîche recept.

 

 

Zeebaars met crème fraîche

Ik gebruik vaak crème fraiche als (snelle) saus voor bij de vis. Wist je dat ik laatst een ‘vegan’ versie gevonden heb? Gemaakt van haver, en echt niet minder lekker! Wel gezonder en dus zonder koemelk. Als je het mij vraagt is dit de koningin van de witvissen. Stevig en vol van smaak, dit zou zo maar kunnen komen doordat ze vooral garnalen en makreel eten. Wist je dat volwassen zeebaarzen leven zowel in open zee als in kustgebieden en overgangsgebieden tussen zoet en zout water. In de zomer gaan ze soms zelfs de rivier op! Ik word altijd blij van dit soort weetjes. 

5/5

Tools die ik gebruik

Illustratie thermapen door Jadis Schreuder geïllustreerd
TOOL
Thermapen
handrasp-illustratie
Tool
Handrasp
Hand citroen pers type 2 illustratie
Tool
Citruspers
zeebaars met citroen creme fraiche zeekraal

Zeebaars met pesto, crème fraîche en zeekraal

Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Trefwoord biologische citroen, meten is weten, vis recepten, zeebaars
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 2
Auteur Jadis
TOOLS
  • Thermapen (thermometer)
  • Handrasp
  • citruspers
  • Anti aanbak pan
INGREDIËNTEN
  • 200 gram zeebaars (zonder huid) haal bij de visboer
  • 2 eetlepels crème fraîche (haver crème fraîche haal je bij de AH)
  • 1 stuk biologische citroen *Ekoplaza
  • 1/2 doosje zeekraal *visboer, groenteboer of supermarkt
  • 1 eetlepel pesto *zelf maken? Zie hier het recept
  • 1 theelepel bloem
  • 2 takjes verse dille
BEREIDING
  • Haal als eerste de zeebaars uit de verpakking en dep even droog. Strooi wat bloem over beiden kanten van de zeebaars. Zet een anti aanbak pan op middelhoog vuur en doe hier een beetje olie in.
  • Als de olie heet is leg je de zeebaars in de pan en draai ze na een paar minuten als ze een goudbruin kleurtje hebben gekregen om. Ga nu af en toe meten wat de kerntemperatuur is van de zeebaars. Gebruik hiervoor de Thermapen, op deze manier heb je nog binnen een seconde de temperatuur gemeten.
Kerntemperatuur witvis = ongeveer 67-70 graden
  • Pak een sauspannetje en doe hier de crème fraîche in doe er wat pesto bij en een eetlepel citroensap en laat binnen enkele seconden even smelten. Roer even.
  • Serveer de witvis op 2 mooie voorgerecht borden en druppel daar de frisse crême fraîche pesto saus overheen. Gebruik de handrasp of zesteur om nog wat citroenzeste over het gerecht te verdelen. Leg er wat zeekraal bij, verdeel wat verse dille over de vis en je voorgerecht is klaar!

Vis recepten met citroen

Ben jij net zoals ik helemaal gek op vis recepten met citroen, zoals deze zeebaars met pesto?
Maak dan bijvoorbeeld eens:



#Samenwerking met Thermapen Nederland

8 reacties

  1. Wat een heerlijk recept Jadis!! Wij zijn thuis met 3 BBQ’s in de tuin altijd volop in de weer met lekker gerechten maken en uitproberen. Manlief is helaas geen viseter, maar onze 2 jongens van 4 en 7 en ikzelf vinden vis heerlijk. Goede reden voor mama om dus ook eens haar kunsten te laten zien 🍋🔪🐟🔥

  2. Dit gerecht ziet er heerlijk uit! Ik wil deze speciale Thermapen wel winnen voor mijn man zodat hij kan vlammen in de keuken!
    (En direct een goedmakertje voor de verkeerde vlees thermometers die hij eerder van mij heeft ontvangen)

  3. De zeebaars maar dan met een mooie lemon pepper zou ook lekker zijn 🤩🤩🤩🔥 en natuurlijk perfect gegaard met de thermapen 😎

  4. wat een geweldig gebaar verras me maar met zo’n handig exemplaar, hiermee worden mijn gerechten voortaan altijd goed gaar #duimenmaar

    1. 😋🍋🐟 whoop whoop 🐟🍋😋 wat een geweldige actie ik doe heel erg graag mee. Hmmmm Sinterklaas en de kerstman 🎅 hebben het allang geroken Milusca is stappelgek op grillen, BBQen bakken en koken.een beetje van dat een beetje van dit. Een beetje citroensap en peper 🌶️ voor de pit. Daarom mag iedereen Milus graag want de liefde gaat ook echt door de maag 😋👌een TOOL
      THERMAPEN is zeer welkom gerechten zijn dan altijd zeker lekkerrrr goed gaar 👌🏽

5 from 3 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte