Thaise maaltijdsoep met gamba's en citroengras

Thaise maaltijdsoep met gamba's en citroengras

Een lekkere goed gevulde Thaise maaltijdsoep voor op een winterse koude dag of wanneer jij daar zin in hebt! In Thailand eten ze juist zo’n (licht) pittige soep om af te koelen. Het is een gezonde soep, makkelijk te maken je moet alleen even de moeite nemen om naar de toko te gaan. Hier haal je de allerlekkerste en beste producten om een Thaise maaltijd te maken. Ik vind het zó belangrijk dat als je kookt je de juiste ingrediënten haalt. Citroengras is heel typerend voor de Thaise keuken. Het is fris en geeft een diepe smaak aan je gerecht. Benieuwd naar dit recept? Hieronder zie je het Thaise maaltijdsoep met gamba’s en citroengras recept.


Thaise keuken

Mijn vader ging vroeger geregeld naar Thailand en kwam dan vol enthousiasme terug, wat hij nu weer heeft gegeten. Wekelijks stond dan ook een Thaise curry of maaltijdsoep op het menu. Hadden we geen tijd om te koken? Dan haalde we geregeld Thais. Ik ben er echt mee opgegroeid en ik dacht dat het wel tijd werd om dit met jullie te delen. In de Thaise keuken worden veel smaakmakers gebruikt zoals o.a. limoen, laos, gember en citroengras. Ik kan er zo van genieten om naar de Toko te gaan en al die ingrediënten te selecteren, die de Thaise smaak zo intens lekker en herkenbaar maken. Kouseband is een lange groene sliert wat lijkt op boontjes, maar dan net iets smaakvoller en Aziatisch. Verras je zelf én je mee-eters met deze Thaise maaltijdsoep! Liever vegetarisch? Maak dan Thaise maaltijdsoep met glasnoedels, kousenband & aardappel.


Serveertip: te pittig voor je? Voeg nog wat extra kokosmelk toe, vervang de glasnoedels voor rijst of drink er een glaasje melk bij.


Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Thaise maaltijdsoep met gamba

Thaise maaltijdsoep met gamba's en citroengras

Gang Hoofdgerecht
Keuken Thais
Trefwoord gezonde recepten, soep gerechten, Thaise soep
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • Soeppan zoals van Le Creuset
  • Handrasp
INGREDIËNTEN
  • 2 knoflook tenen
  • 2 grote uien
  • +/- 400 gram gamba’s gepeld *visboer
  • 1 grote aardappel
  • 1 limoen
  • 1 citroengras stengel
  • 15 gram gember (geschild en in plakjes gesneden)
  • 150 gram Tom Yam pasta *Toko of supermarkt
  • 1 of 2 rawit pepers klein en pittig groen/rood pepertje
  • 15 gram laos (in plakjes gesneden)
  • 2 bosjes mie of glasnoedels
  • 400 gram kouseband (Aziatische boontjes)
  • 500 ml kokosmelk
BEREIDING
  • Zet de soeppan op middelhoog vuur en voeg de fijngehakte knoflook, grof gesneden uien, een scheut zonnebloem of olijfolie en de helft van de rawit (fijngehakt of in dunne ringetjes). Roer het geheel even en voeg de Tom Yam pasta toe. Laat zacht pruttelen, zodat alle smaken vrij komen.
  • Rasp vervolgens de gehele limoen eroverheen en knijp daarna de gehele limoen uit en roer het geheel. Voeg nu de kokosmelk (na ongeveer 15 minuten) toe. Voeg de citroengras toe (even kneuzen of er in snijden met een koksmes) en laat de Thaise maaltijdsoep zachtjes pruttelen.
  • Ga nu de aardappel in gelijke blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter snijden en snijd ook de kouseband in gelijke stukjes (vergeet niet de uiteinden weg te gooien, deze zijn droog). Voeg nu eerst de aardappel blokjes toe en een halve liter water. Laat minimaal 30 minuten pruttelen en voeg dan de kouseband toe.
  • Proef af en toe de soep en voeg naar smaak nog wat extra fijngehakte gember en limoensap toe.
  • Als de soep zo goed als klaar en op smaak is, voeg dan pas de gamba’s toe. Ze zijn binnen een paar minuten gaar in de warme soep.
  • Doe nu ook de glasnoedels in de soep toe en laat je ze binnen een paar minuten garen.
  • Nu kan je de soep gaan uitserveren. Vergeet niet (als je het lekker vindt) om de verse koriander en eventueel nog wat extra rawit (pittig pepertje) toe te voegen.
    Smakelijk!

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte