Pistache koekjes met amandelmeel & citroen

Pistache koekjes met amandelmeel & citroen

Deze koekjes zijn geïnspireerd op de Siciliaanse pistache/amandel koekjes. Op dit prachtige eiland groeien de allerlekkerste pistachenootjes en amandelen namelijk. In de Siciliaanse keuken wordt veel met pistachenootjes & amandelen gekookt, maar ook gebakken. Ik ben er gek op en je hebt voor deze pistache – amandel koekjes maar een paar ingrediënten nodig! Leuk om ook eens te maken met kinderen. Wist je dat pistache koekjes wel groen zijn, maar als je ze fijn maakt of gebruikt in gerechten dat het meer mosgroen wordt dan fel groen? Zo hoort pistache ijs bijvoorbeeld ook niet fel groen te zijn maar bruin-groen.

Pistache AMANDEL KOEKJES

In Sicilie maken ze hun eigen amandelmeel, maar dit duurt gemiddeld 10 uur dus dat raad ik je niet aan. Ik heb gebruik gemaakt van biologisch amandelmeel en het was erg lekker. Je mengt het amandelmeel met pistachenootjes, biologische eieren, biologische citroen en suiker. Even kneden en dan maak je er een mooi bolletje van die je kort door de poedersuiker rolt. Op deze manier krijg je van die prachtige koekjes. Druk net voor het afbakken nog een pistache nootje in de koekjes en ze zijn binnen 15 minuten klaar. 

Pistache

Mijn favoriete nootjes zijn toch wel de pistachenoten. Ze zijn prachtig van kleur en intens van smaak. Zowel lekker in hartige als zoete gerechten. Ben je opzoek naar de specifieke producten, zoals het amandelmeel, pistachenootjes én pistache pasta uit dit recept? Kijk dan hier eens. 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
Superlekkere pistache koekjes met amandelmeel & citroen. Gemaakt met voornamelijke biologische producten. Ook leuk om met kids te maken!

Pistache koekjes met amandelmeel

Gang bakken, Gebak, zoet
Keuken Italiaans - Siciliaans
Trefwoord bak recepten, biologische citroen, Koekjes, noten, Zoete recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • oven
  • bakplaat
  • bakpapier
INGREDIËNTEN
  • ½ citroen
  • 4 el pistachenootjes pasta
  • 400 g amandelmeel
  • 150 g witte basterd suiker
  • 20 st pistachenootjes
  • 3 eiwitten
BEREIDING
  • Verwarm de oven voor op 180-185 graden hete lucht
  • Doe de ½ van de pistachenootjes in een vijzel en maak ze klein, iets grover dan het amandelmeel voor een lekkere bite. Doe dit in een bak samen met de eiwitten, amandelmeel, citroenzeste van 1 citroen & witte suiker.
  • Meng het geheel met de hand of met een keukenmachine totdat alles goed gemengd is. Pak de bakplaat of rooster uit de oven en leg hier een bakpapiertje op.
  • Strooi er wat poedersuiker op en pak met de hand ongeveer 20 gram en maak er een bolletje van en druk het dan een beetje plat. Haal ze door het poedersuiker heen en leg ze naast elkaar op het bakpapier. Druk in elk koekje (in het midden)een pistachenootje.
  • Tip: zet het rooster met bakpapier en de pistache amandel koekjes laag in de oven, zodat ze minimaal verkleuren.
  • Bak ze in ongegeer 12-14 minuten af, ze worden aan de buitenkant iets krokant en aan de binnekant blijven ze chewy.
  • Als je de pistachenootjes pasta in huis hebt kan je die er nog overheen druppelen zoals op de foto.

Recepten met citroen

Het maken van je eigen baksels is superleuk om te doen. Daarnaast is het ook zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer koekjes recepten, zoals deze pistache koekjes? Kijk dan eens op deze pagina’s:

pistache koekjes

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte