De lekkerste lemon meringue pie

De lekkerste lemon meringue pie

Een tijd geleden was ik voor een shoot bij Restaurant Miro in Houten , (hiermee was ik ook samen in de aflevering van Crisis in de Tent te zien) ik zag daar een heel verleidelijk taartje in de vitrine staan en vroeg wat het precies was. Ik had al een sterk vermoeden dat er citroen in zat. Mede eigenaresse Mirjam verteld trots dat dit een van haar favoriete taarten is: lemon meringue pie. Een recept waar je even de tijd voor moet nemen, maar dat is het meer dan waard. Ik was hier aanwezig om het menu te fotograferen (en proeven). Na één hap was ik verkocht en wist het zeker. Dit was het lekkerste citroentaartje die ik ooit op heb. Ik moest en zou het recept hebben. Hierbij deel ik het oprecht het ‘allerlekkerste’ citroen taartje ooit.

Lemon merginue pie

Een taart met meerdere lagen, ze zijn ieder onweerstaanbaar lekker en samen zijn ze magisch! Het krokante van de meringue, het zachte van de cake, het fris-zoete van de citroencrème en het romige van de slagroom zijn samen onweerstaanbaar. Ik geef toe, je bent even bezig om het recept te maken. Een handige tip is dat je de kerntemperatuur (100 graden) meet van de cake bodem, ik gebruik hierbij de tools van Thermapen

5/5

Tools die ik gebruik

Illustratie thermapen door Jadis Schreuder geïllustreerd
TOOL
Thermapen
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
Lemon meringue pie

Lemon meringue pie

Gang Nagerecht, taart, zoet
Keuken Italiaans
Trefwoord bakrecepten met citroen, lemoncurd, taart
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 8 personen
TOOLS
  • 2x spring vormen ca. 21 cm. (of 5-6 kleine van 10-12 cm)
  • keukenmachine
  • Handrasp
INGREDIËNTEN

Cake beslag

  • 125 g zachte boter
  • 4 st eieren dooiers en eiwit scheiden
  • 300 g suiker
  • 100 g bloem
  • 25 g maizena
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda
  • 1 biologische citroen zeste
  • 4 tl citroensap
  • 1 el (amandel) melk

Overige ingrediënten

BEREIDING
Cake beslag
  • Bedek de bodem van de vorm met bak papier en vet de vorm in met boter. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Meng in een keukenmachine, of een mixer het eigeel, boter, bloem, bakpoeder, bakingsoda, citroenzeste, maizena en 100 gram suiker. Meng daarna ook de (amandel) melk en citroensap erdoorheen.
  • Verdeel de cakemix over de twee springvormen.
Meringue
  • Klop de overgebleven eiwitten op en doe er langzaam 150 g suiker bij, totdat het een dikke en vaste witte massa wordt.
  • Verdeel over de twee cake bodems gelijke hoeveelheid opgeklopte eiwit en zet 30 minuten in de oven.
Slagroom & citroencrème
  • Klop ondertussen de slagroom op (naar mijn mening mag deze zonder suiker omdat er al genoeg suiker in de rest zit) en maak de citroencréme. Als je geen zin of tijd hebt kan je ervoor kiezen om ze natuurlijk kant en klaar te kopen.
  • Haal de cakes met meringue uit de oven en laat iets afkoelen. Draai 1 bodem om met de meringue naar onderen en verdeel hierop de slagroom en citroencrème in het midden erop. Leg de andere bodem met de meringue kant omhoog er op.

Bak Recepten met citroen

Ga je aan de slag met deze lemon meringue pie? Laat het dan in een reactie weten! 

Ben je opzoek naar nog meer inspiratie met citroencréme of curds? Maak dan bijvoorbeeld eens:

Lemon meringue pie

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte