Krokante aubergine burger op brioche met BBQ groenten & mosterd

Krokante aubergine burger op brioche met BBQ groenten & mosterd

Deze vegetarische aubergine burger staat echt in het teken van de zomer! Ik ben aan de slag gegaan met een zomers BBQ recept met onze paarse trots: de aubergine. Je hebt ze in allerlei kleuren en maten, maar de donkerpaarse en de lichtpaarse, ook wel de graffiti genoemd. De donkerpaarse is het meest verkrijgbaar. Een goede burger ligt op een brioche broodje, een lekkere bite en heeft genoeg saus. Mosterd is op een deze krokante aubergine burger dan ook onmisbaar. Maille heeft verschillende varianten en tegenwoordig ook een Dijonnaise. Deze past samen met de Maille Dijon  Originale mosterd perfect op deze krokante aubergine burger met gegrilde groenten op brioche brood!  

Krokante aubergine burger

Een vegetarisch recept waar ik samen met mijn vriend enorm van genoten heb en binnenkort weer ga maken. Een goede hamburger bevat meerdere elementen en deze krokante aubergine burger op brioche met BBQ groenten en mosterd is écht een aanrader. 

 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
krokante aubergine burger

Krokante aubergine burger op brioche met BBQ groenten en mosterd

Gang Big Green Egg / Barbecue, Hoofdgerecht of lunch
Keuken Amerikaans, Frans, Mexicaans
Trefwoord aubergine, biologische citroen, gegrilde groenten, hamburger, krokant eten, vegetariche recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 40 minuten
Auteur Jadis
TOOLS
  • Een BBQ of bijvoorbeeld een Big Green Egg
  • citroenpers
  • Kwastje
  • frituurpan of gietijzeren pan
  • Optioneel: gietijzeren grillplaat
INGREDIËNTEN
  • 2 aubergines graffiti of donkerpaars te vinden bij AH
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • 4 brioche of hamburger bollen
  • Maille Dijonnaise
  • Maille Originale mosterd
  • ½ biologische citroen
  • paneermeel
  • 2 eieren
  • handje bloem
  • snuf peper & zout
  • zonnebloemolie & olijfolie
BEREIDING
  • Verwarm de BBQ voor op ongeveer 190 graden, als je een grillplaat hebt zou ik deze na het verwarmen er op leggen.
  • Pak een aubergine en schil met een dunschiller het paarse velletje eraf. Snijd ze dan in dunne plakken horizontaal zodat je burgers krijgt. Dikte maximaal 1 centimeter.
  • Pak drie bakjes en verdeel per bakje de eieren, paneermeel en bloem. Rasp ½ citroen en roer dit door de eieren met een snuf zout. Haal de aubergines eerst door de bloem, daarna door de geklutste eieren en als laatste door het paneermeel. Zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn met paneermeel.
  • Verwarm de frituurpan of je gietijzeren pan met zonnebloemolie en breng tot een temperatuur van 180 graden. Bak ze aan beiden kanten maximaal 2 minuten totdat ze goudbruin worden en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd de andere aubergine, gele paprika en courgette met schil in dunne plakken en smeer ze met een kwastje in met olijfolie.
  • Leg de groenten op de BBQ en grill ze en draai ze af en toe om totdat ze gaar worden en mooie grillstrepen krijgen. Leg er ook een gehalveerde citroen bij en laat mee grillen.
  • Snijd de brioche of hamburgerbroodjes horizontaal open en grill ze een paar seconden op de BBQ zodat ze iets krokant worden en bruine strepen krijgen.
  • Smeer de bovenkant van het broodje in met de Maille Dijon Originale mosterd en de onderkant met de Maille Dijonnaise. Bouw je broodje op met de krokante aubergine en de gegrilde groenten.
  • Eetsmakelijk!

Maille mosterd

Ik gebruik de mosterd van Maille niet alleen als een snacksaus, maar juist ook in allerlei andere recepten. Zo kan je het bijvoorbeeld ook als marinade gebruiken of op je brioche bol smeren. Net zoals de biologische citroen haalt deze mosterd de smaak van andere ingrediënten naar voren als een smaakversterker. De kwaliteit van Maille begint bij de basisingrediënten: de mosterdzaadjes. Wist je dat deze in het hart van Bourgondië (Frankrijk) geselecteerd worden op een hoog niveau van scherpte, kwaliteit & textuur? Je proeft echt het verschil en daarom zweer ik al jaren bij dit merk. 

Purple Pride aubergines

De aubergine is misschien wel een van de meest veelzijdige en gezondste groenten die we inmiddels kennen. Het zit bomvol vezels, mineralen en vitaminen. Leuk om te zien dat de aubergine steeds meer omarmt wordt in Nederland. Je kan het op allerlei manieren bereiden, combineren en daarom heb laat ik in dit recept ook meerdere bereidingen zien. Door het grillen op de BBQ krijgt de aubergine nog net iets meer een karamel en rook smaak & een vleesachtige structuur. Daarnaast heb ik de aubergine gepaneerd en gefrituurd en dat zorgt ervoor dat het vruchtvlees van de aubergine boterzacht wordt en intens van smaak. Net zoals een bitterbal niet zonder mosterd kan, maakt je de krokante aubergine helemaal af met mosterd. De telers van Purple Pride zetten zich iedere dag in voor de lekkerste aubergines en je vindt  deze o.a. in het Albert Heijn schap.

 

#samenwerking met Maille mosterd & Purple Pride aubergines

Krokante aubergine burger op brioche met BBQ groenten en mosterd

19 reacties

  1. 5 sterren
    Oh la la dit klinkt als mijn persoonlijk foodparadijs. Ik houd van alle ingrediënten die hierop zitten dus ik ga het zeker maken!

  2. 5 sterren
    Mijn god, die foto’s 😍 En die illustraties van de tools die je hebt gebruikt zijn ook zo zoet. Top dat deze burger vegetarisch is, kan ik ‘m een keer voor mijn man maken.

  3. Wauw, ik ben helemaal verliefd op je illustraties en foto’s. Wat een heerlijk recept! Super makkelijk te veganizen ook. Ik ga ‘m zeker proberen.

  4. Tjonge, wat een recept om bij te watertanden. Met wat extra kruiden uit onze tuin zit ik al wat persoonlijke touches te bedenken. Ik zie dit al helemaal voor me om te verorberen. Ook omdat mijn vrouw grotendeels vegetarisch eet en ik bewust mijn vleesinname beperk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept