Kreeft met Hollandaisesaus en zeekraal

Kreeft met Hollandaisesaus en zeekraal

HEMELSE KREEFT
Kreeft, een intens rood en smaakvol schaal en schelpdier! De kreeft wordt als een chique en culinair ingrediënt gezien en daarom past het zó goed bij kerst (natuurlijk het gehele jaar ook)! Je kan kreeft op allerlei manieren verwerken, maar puur met een fris-romige saus, verse citroen en wat frisse zeekraal vind ik toch het lekkerst! Deze kreeft kan je online bestellen bij Vis Winkel online, Chris is de trotse eigenaar. Hier kan je online allerlei bijzondere en exclusieve vissoorten bestellen, superhandig! Kreeft met Hollandaisesaus en zeekraal is heerlijk als hoofdgerecht met bijvoorbeeld frietjes en/of gebakken aardappeltjes. Als je deze kreeft (of andere vis) wilt bestellen heb ik hieronder een €5,- kortingscode{ lemon } voor je!


Canadese of Oosterschelde kreeft

Omdat het Oosterschelde kreeft seizoen (1 april – 15 juli) is afgelopen, zijn de Canadese kreeften nu aan te raden. Ze zijn per stuk verkrijgbaar of per twee verpakt en worden levend (in een gekoelde bak met koelelementen) geleverd. De kreeften zijn hierdoor in een soort slaapstand en bewegen nauwelijks. Waarom de kreeften levend geleverd worden? Omdat de verse smaak alleen op deze manier behouden kan worden. De Canadese kreeft is superlekker en panklaar. Het kreeftenvlees is rijk van smaak en kan op allerlei manieren bereid worden. Bij ontvangt is de kreeft nog bruin van kleur en bij verhitting wordt hij intens oranje/rood, zoals op de foto’s te zien is.

Smakkelijk!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Kreeft met Hollandaisesaus en zeekraal

Kreeft met Hollandaisesaus, citroen en zeekraal

Gang Hoofdgerecht, vis hoofdgerecht
Keuken Frans
Trefwoord citroen gerechten, citroen recepten, Kreeft recepten, Oosterschelde kreeft, sausjes & dressings, vis recepten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 2 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Handrasp
  • oven
  • Grote kookpan
  • Steelpannetje/kom
  • Een goed koksmes
INGREDIËNTEN

Hollandaisesaus

  • 1 biologische citroen
  • 250 gram roomboter 1 pakje
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • verse dragon
  • 4 middelgrote biologische eieren
  • zwarte peper en zout saltflakes is een aanrader
BEREIDING
  • Als eerst ga je de kreeft koken. Zet een grote pan op middelhoog vuur en vul het met kokend water. Breng het water aan de kook en pak voorzichtig de kreeft met een tang. Doe de kreeft in het kokende water (eerst de kop). Zet een timer voor 15 minuten en haal vervolgens de kreeften eruit en laat afkoelen.
Hollandaise saus
  • Nu ga je de Hollandaisesaus maken. Smelt als eerste de boter op laag vuur. Zet daarna het vuur uit als de boter verdeeld is in een heldere bovenlaag (vet) en een troebele onderlaag (eiwitten). Schenk daarna rustig de heldere bovenlaag in een kom en stop met schenken als de eiwitten (troebele laag) mee komen. Nu heb je geklaarde boter gemaakt en zet dit even weg.
  • Ga nu aan de slag met de peperkorrels. Hak ze fijn of gebruik een pepermolen, voeg dit toe aan de azijn, water, snuf zout, citroenrasp (1/2 citroen) en voeg toe in een steelpannetje. Zet op middelhoog vuur en breng aan de kook. Zet het vuur vervolgens laag en laat even inkoken tot je 1/3 overhoudt.  Zeef nu het mengsel en houdt apart.
  • Pak nu een wat groter pan en voeg hier een laag van (3 vingers) water en breng aan de kook. Zorg ervoor dat de groot genoeg is, zodat er een kom/steelpan in past. Pak de eieren en splits ze, klop de eidooiers (oranje) los in een vuurvaste kom. Schenk vervolgens het mengsel van azijn, water, zout en citroensap erbij en hang de kom/steelpan in de pan. Let op: de kom mag het water niet raken.
  • Klop nu (met een garde) het geheel in een paar minuten tot een gladde en dikke saus. Haal de kom/steelpan eruit en roer steeds een beetje van de geklaarde boter erdoorheen, blijf goed kloppen. Pers wat verse citroensap uit en voeg wat fijngehakte dragon aan de saus toe. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
Tip: kreeft doormidden snijden en verwarmen
  • Nu is het tijd om de kreeft doormidden te snijden. Verwarm eerst de oven voor op 180 graden. Leg de kreeft op een grote snijplank en zorg ervoor dat hij recht ligt en dat de staart uitgeklapt is. Als je de kreeft bekijkt zie je op zijn voorhoofd een kruisje (zie 3 stipjes op de afbeelding). Het is de bedoeling dat je hem eerst naar achter insnijdt en vervolgens naar voren. Zo heb je de meest ideale manier om de kreeft mooi te halveren.
  • Leg de gehalveerde kreeften op bakpapier (open kant naar boven) in de oven en gooi er een snuf zout, peper, wat citroenzest en een klontje roomboter overheen. Haal ze er naar +/- 7 minuten weer uit, als ze verwarmd zijn en serveer met de Hollandaisesaus, zeekraal en een partje citroen.

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met bijvoorbeeld wraps en citroen? Kijk dan eens op deze pagina’s:   Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?
Kreeft met Hollandaisesaus en zeekraal

12 reacties

  1. je hebt het over hollandaise, maar voegt dragon toe. Dit is meer een bearnaise dan. smaakt ook perfect, maar je titel klopt dan niet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte