een fantastisch kerstgerecht én hoofdgerecht om in het weekend te maken. Kokkels in beurre blanc saus met frisgroene kruidenolie.
Gang Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken Frans, Italiaans
Trefwoord beurre blanc saus, biologische citroen, duurzame vis, kerst recepten, kokkels, kruidenboter, msc keurmerk, schaal en schelpdieren, schelpjes, vis recepten
Voorbereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Servings 4personen
Author Jadis Schreuder
Equipment
Vorkjes
antiaanbak of kookpan
staafmixer kruidenolie
zeef kruidenolie
potje met deksel kruidenolie
sauspan of antiaanbakpan
citruspers
mandoline of goed koksmes
Ingrediënten
1kgkokkels met MSC keurmerk
(desembrood) om in de saus te dippen
1stbiologische citroenzeste
Beurre blanc
2stgrote sjalotten
1stknoflookteentje
1stbiologische citroen
1stlaurierblaadje
5 stpeperkorrels
½lwitte wijn
200groomboter
snuf zout
Kruidenolie
300mlneutrale olie
100gspinazie
100gverse basilicum en/of munt
1stbiologische citroen zeste en sap van
3gzout
Instructies
Beurre blanc
Snijd de sjalotten in gelijke ringen en hak de knoflook fijn.Schil een dun schilletje van de citroen zonder het wit mee te nemen en rasp de zeste van de rest van de citroen. Schenk een scheut olijfolie in een sauspan en verhitin de pan. Laat de uien en knoflook een paar minuten verkleuren op middelhoog vuur.Doe de citroenzeste het citroenschilletje, het laurierblaadje en de peperkorrels erbij. Blus nu af met de witte wijn en 1 el citroensap. Laat het goed inkopen tot je ongeveer ⅓e overhebt. Dit duurt ongeveer 25 min.Na het inkoken zet je het vuur lager. Zeef de saus en zet op een laag vuurtje. Bewaar de gesmoorde uien en zet apart.Laat de roombote rsmelten en roer door met een garde door de saus tot de boter volledig gemengd is met de saus. Laat het rustig 5 minuten pruttelen tot de saus wat indikt.Proef de saus en breng op smaak met versgemalen peper en een snuf zout.Tip: de uien kan je bij het gerecht serveren.
Kruidenolie
Mix alle ingrediënten met een staafmixer totdat alles fijn is. Haal het mengsel 2 a 3 keer door een zeef totdat je het meeste grove groen opgevangen hebt. Dit heb je niet nodig. Proef de olie en bewaar koel in de koelkast met een potje en deksel.
Kokkels in beurre blanc
Maak de beurre blanc zoals hierboven beschreven staat en de kruidenolie (dit is optioneel). Spoel de kokkels onder koud stromend water af en zet een bak met water en 1 eetlepel zout klaar om ze even te laten weken. Spoel ze dan nogmaals af zodat je zeker weet dat er geen zand meer in zit. Gooi de kapotte schelpen weg.Zet de pan met beurre blanc op middelhoog vuur. Doe dek okkels erbij en leg de deksel erop. Na een paar minuten gaan de kokkels open staan en dan zijn ze klaar om op te eten.Garneer de borden met citroenzeste. Smakelijk!