Na mijn inspirerende haring persreis naar Noorwegen met het Nederlands Visbureau kan ik geen genoeg krijgen van deze vette vis. De drie dagen in KÃ¥lvag waren inspirerend en interessant Ik heb onder andere veel geleerd van de gesprekken met visspecialist Adriaan van Moort. Een paar weken later ben ik samen met Iris van het MSC-keurmerk voor de haring in Nederland op pad geweest. De dag begon aan de kust in Schevingen en eindigde in IJmuiden bij viskoning Nico Waasdorp. Naast het genieten van een vers gefileerde haring was ook ons doel om een paar inspirerende  gecertificeerde visspeciaalzaken in het zonnetje te zetten. Zo waren we o.a. benieuwd hoe zij de Hollandse Nieuwe haring het liefste eten, wat ze erbij drinken én hoe ze de haring verkopen. Lees hieronder verder over de Hollandse Nieuwe!Â
Marine Stewardship Council visserijen staan voor vissen op een duurzame manier:  er wordt niet te veel gevist, zodat het haringbestand goed op peil blijft en we dus volgend jaar weer kunnen genieten van de haring. Het in stand houden van een gezond ecosysteem: de haringvangst heeft minimale effecten op het omringende zeeleven. Effectief en verantwoord management van de visserij, afspraken worden altijd nageleefd. Er wordt goed samengewerkt én dit wordt door een onafhankelijke partij gecontroleerd. Door de traceerbaarheid weet je zeker dat de vis van een MSC visserij komt. . Â
Deze vis is gemiddeld 15 centimeter groot en gemiddeld 200 gram. Een Hollandse Nieuwe haring wordt in deze periode puur gegeten, maar de een serveert er uitjes- en zuur bij. De combinatie van haring met tafelzuur, uitjes of zelfs zeekraal isook érg lekker. Wil je écht uitpakken? Maak er dan een haring tartaartje van!
Vorig jaar was de opbouw vet minder doordat er veel minder zonuren waren. Hierdoor was het vetgehalte rond halverwege juni minder vet. Dit jaar door de vele zonuren is er een betere ontwikkeling van plankton in de zee waardoor de haring zich sneller ontwikkelt in het vetgehalte. Vet is smaak en daardoor is de Hollandse nieuwe nu dus nóg lekkerder. In juni was de haring veel vetter als vorig jaar. Het wordt nu geschat op 23% is vet. Een leuk weetje is dat de Noordzee ongeveer 2-3 % zout bevat. Â
Â
Vroeger had je de Vlaggetjes dag in Scheveningen. De economie draaide deels op
 de Hollandse haring, naast tulpen en specerijen. De Hollandse schepen viste op de Noordzee naar Hollandse Nieuwe. De Nederlanders hebben veel kennis van het verwerken van deze Hollandse Nieuwe en ondanks dat de haring meer naar het noorden van de Noordzee is vertrokken wordt deze vette vis ook in Noorwegen op een Nederlandse manier verwerkt. Dit op een duurzame manier gevangen én altijd onder het oog van een Nederlandse supervisor. Â
Van halverwege juni tot eind september noem je de haring Hollandse Nieuwe. Als dit seizoen is afgelopen en de haring dus minder smaakvol is wordt het ongeveer vanaf oktober maatjes haring genoemd. De smaak is dan minder fris, zacht en romig en de geur iets intenser.
Eén reactie
Heel interessant artikel en lekkere recepten