Hollandse Nieuwe Haring met MSC-Keurmerk
Hollandse Nieuwe haring
Hollandse Nieuwe Haring met MSC-Keurmerk

Hollandse Nieuwe Haring met MSC-Keurmerk

Het haring seizoen is geopend!

Na mijn inspirerende haring persreis naar Noorwegen met het Nederlands Visbureau kan ik geen genoeg krijgen van deze vette vis. De drie dagen in Kålvag waren inspirerend en interessant  Ik heb onder andere veel geleerd van de gesprekken met visspecialist Adriaan van Moort. Een paar weken later ben ik samen met Iris van het MSC-keurmerk voor de haring in Nederland op pad geweest. De dag begon aan de kust in Schevingen en eindigde in IJmuiden bij viskoning Nico Waasdorp. Naast het genieten van een vers gefileerde haring was ook ons doel om een paar inspirerende  gecertificeerde visspeciaalzaken in het zonnetje te zetten. Zo waren we o.a. benieuwd hoe zij de Hollandse Nieuwe haring het liefste eten, wat ze erbij drinken én hoe ze de haring verkopen. Lees hieronder verder over de Hollandse Nieuwe! 

Waarom is Haring met het MSC-keurmerk zo duurzaam?

Marine Stewardship Council visserijen staan voor vissen op een duurzame manier:  er wordt niet te veel gevist, zodat het haringbestand goed op peil blijft en we dus volgend jaar weer kunnen genieten van de haring. Het in stand houden van een gezond ecosysteem: de haringvangst heeft minimale effecten op het omringende zeeleven. Effectief en verantwoord management van de visserij, afspraken worden altijd nageleefd. Er wordt goed samengewerkt én dit wordt door een onafhankelijke partij gecontroleerd. Door de traceerbaarheid weet je zeker dat de vis van een MSC visserij komt. .  

HOLLANDSE NIEUWE HARING 

Deze vis is gemiddeld 15 centimeter groot en gemiddeld 200 gram. Een Hollandse Nieuwe haring wordt in deze periode puur gegeten, maar de een serveert er uitjes- en zuur bij. De combinatie van haring met tafelzuur, uitjes of zelfs zeekraal isook érg lekker. Wil je écht uitpakken? Maak er dan een haring tartaartje van!

WAAROM IS DE HARING NU VETTER DAN OOIT?

Vorig jaar was de opbouw vet minder doordat er veel minder zonuren waren. Hierdoor was het vetgehalte rond halverwege juni minder vet. Dit jaar door de vele zonuren is er een betere ontwikkeling van plankton in de zee waardoor de haring zich sneller ontwikkelt in het vetgehalte. Vet is smaak en daardoor is de Hollandse nieuwe nu dus nóg lekkerder. In juni was de haring veel vetter als vorig jaar. Het wordt nu geschat op 23% is vet. Een leuk weetje is dat de Noordzee ongeveer 2-3 % zout bevat.  

 

Feiten over Duurzame hollandse nieuwe

Waarom ‘Hollandse Nieuwe’ als de haring uit Noorwegen komt?

Vroeger had je de Vlaggetjes dag in Scheveningen. De economie draaide deels op
 de Hollandse haring, naast tulpen en specerijen. De Hollandse schepen viste op de Noordzee naar Hollandse Nieuwe. De Nederlanders hebben veel kennis van het verwerken van deze Hollandse Nieuwe en ondanks dat de haring meer naar het noorden van de Noordzee is vertrokken wordt deze vette vis ook in Noorwegen op een Nederlandse manier verwerkt. Dit op een duurzame manier gevangen én altijd onder het oog van een Nederlandse supervisor.  

Waarom is haring zo gezond?

Deze gezonde vette vis, de Hollandse Nieuwe haring zit bomvol gezonde vetten, vitaminen en mineralen. De omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Ook wel vetten voor je hersenen genoemd. Ze ondersteunen het functioneren van de hersenen. Deze vetten helpen ook beschermen tegen hart- en vaatziekten. 

Is de haring nog rauw als je hem eet?

Nee de haring mag nooit rauw gegeten worden. Het is zelfs een regel dat de haring eerst wordt bevroren in een shock vriezer. Hoe sneller je de Hollandse Nieuwe invriest hoe beter de kwaliteit. Of in een sterke pekel gezet. Zodat de smaak en versheid bewaakt wordt. Het invriezen van de haring is essentieel omdat het giftig kan zijn door een soort parasiet ook wel om een haring rauw te eten. Dit zijn verplichtingen van de Hollandse Haring Bond. 

Wat is maatjes haring?

Van halverwege juni tot eind september noem je de haring Hollandse Nieuwe. Als dit seizoen is afgelopen en de haring dus minder smaakvol is wordt het ongeveer vanaf oktober maatjes haring genoemd. De smaak is dan minder fris, zacht en romig en de geur iets intenser.

Hollandse Nieuwe haring
Nico Waasdorp van Fish & Seafood Viskoning Hollandse Haring

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *