Waarom ‘Hollandse Nieuwe’ als de haring uit Noorwegen komt?
Vroeger had je de Vlaggetjes dag in Scheveningen. De economie draaide deels op
de Hollandse haring, naast tulpen en specerijen. De Hollandse schepen viste op de Noordzee naar Hollandse Nieuwe. De Nederlanders hebben veel kennis van het verwerken van deze Hollandse Nieuwe en ondanks dat de haring meer naar het noorden van de Noordzee is vertrokken wordt deze vette vis ook in Noorwegen op een Nederlandse manier verwerkt. Dit op een duurzame manier gevangen én altijd onder het oog van een Nederlandse supervisor.
Waarom is haring zo gezond?
Deze gezonde vette vis, de Hollandse Nieuwe haring zit bomvol gezonde vetten, vitaminen en mineralen. De
omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Ook wel vetten voor je hersenen genoemd. Ze ondersteunen het functioneren van de hersenen. Deze vetten helpen ook beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Is de haring nog rauw als je hem eet?
Nee de haring mag nooit rauw gegeten worden. Het is zelfs een regel dat de haring eerst wordt bevroren in een shock vriezer. Hoe sneller je de Hollandse Nieuwe invriest hoe beter de kwaliteit. Of in een sterke pekel gezet. Zodat de smaak en versheid bewaakt wordt. Het invriezen van de haring is essentieel omdat het giftig kan zijn door een soort parasiet ook wel om een haring rauw te eten. Dit zijn verplichtingen van de Hollandse Haring Bond.
Wat is maatjes haring?
Van halverwege juni tot eind september noem je de haring Hollandse Nieuwe. Als dit seizoen is afgelopen en de haring dus minder smaakvol is wordt het ongeveer vanaf oktober maatjes haring genoemd. De smaak is dan minder fris, zacht en romig en de geur iets intenser.
Eén reactie
Heel interessant artikel en lekkere recepten