+31 6 41 72 88 77 info@thelemonkitchen.nl

DE KLEINE SMAAKMAKER

Afgelopen dinsdag was ik uitgenodigd in Den Bosch voor een driegangendiner op een boot met Hollandse garnaaltjes in de hoofdrol. Deze kleine smaakmaker is een van mijn favoriete vissoorten. Wie stond er in de keuken? Mathijs Vrieze, een fijne Tv chefkok (RTL4). Waarbij je weet dat je lekker & gezond gaat eten. Ik had er mega veel zin in! Alle drie de gangen waren kleurrijk en smaakvol. Waar de Hollandse garnaaltjes mooi in uitkwamen qua smaak en kleur. Vrolijk en geïnspireerd ging ik naar huis. Hollandse garnaaltjes met little gem en citroendressing is een simpel recept waarbij de smaken mooi samen komen. De little gem heb ik even gegrild, zodat het een lichte rooksmaak krijgt. Hemels! Hieronder vind je het recept.

Hollandse garnaaltjes www.thelemonkitchen.nl

Hollandse garnalen www.thelemonkitchen.nl

Hollandse garnaaltjes

Deze kleine smaakmakers zijn lekker, lokaal én verantwoord. Je kan met Hollandse garnalen eindeloos variëren, en voeg je door de intense smaak voeg je altijd (gecombineerd met citroen of limoen) een smaakexplosie toe! Het is echt een gouden combinatie. Wist je dat deze Hollandse garnaaltjes rechtstreeks uit onze eigen Noordzee komen? Ze zeggen ook wel ‘There’s nothing wrong with being small”. Daar ben ik (met mijn 1.60) het uiteraard helemaal mee eens haha! Want klein maar fijn en toch groots in smaak. De smaak kan je omschrijven als krachtig en ziltig maar toch ook romig met een lichtzoete smaak en malse/stevige structuur. Wist je dat ze maar maximaal 8 cm groot worden?

Hollandse garnaaltjes www.thelemonkitchen.nl

Leuke kleine smaakmaker weetjes

– De Hollandse garnalen worden vooral gevangen in het najaar, omdat ze dan het grootst zijn.
Niet alleen in de Noordzee maar ook in de zand- en slib bodems van de Waddenzee Zeeuwse kustwateren. 
– Ze zijn lokaal & verantwoord, omdat ze MSC-gecertificeerd zijn. Dan weet je als consument dat als je deze met het MSC logo koopt. Dat ze op een verantwoorde manier bevist zijn en de herkomst traceerbaar is.
– Je kan de kleintjes met schaal en al eten als je het lekker vindt, of in zijn geheel gefrituurd is ook lekker!
– Mannelijke Hollandse garnalen zijn alleEn in hun jeugdstadium een mannetje. Na de geslachtsgemeenschap worden ze een vrouwtje haha! De wijfjes leggen 3x per jaar eitjes.

Hollandse garnaaltjes www.thelemonkitchen.nl

Recept Hollandse garnaaltjes met little gem en citroendressing

Bereidingstijd:

15 minuten  | 2/3  personen 

Ingrediënten

  • 1 bakje Hollandse Garnaaltjes (+/-200 gram)
  • 2 kroppen Little Gem sla 
  • 1 Biologische citroen (sap & zest)
  • Yoghurt (volle is het lekkerst) je kan ook Soya gebruiken 
  • 1 theelepel Kurkuma poeder
  • Verse dille en tuinkers

Extra vergine olijfolie + snuf peper & zout

Benodigdheden

  • Handraps 
  • Grill of grillpan

Bereidingswijze Hollandse garnaaltjes met little gem en citroendressing

1. Was even de little gem sla en pluk vervolgens wat bladeren er af. Zet een grillpan op middelhoog vuur en voeg hier wat extra vergine olijfolie aan toe (de lekkerste die je hebt). 
2. Als het vuur heet genoeg is en de olie ook leg dan de bladeren op de kopkant in de grill zodat ze mooie strepen krijgen en lichte bruining krijgen. Haal ze van het vuur al je ziet dat ze iets krokant en lichtbruin worden.
3. Maak een dressing met de yoghurt, sap van 1/2 biologische citroen en zest van 1/2 citroen. Voeg hier de kurkuma aan toe en breng op smaak met zout en peper. Roer het geheel en je dressing is klaar!
4. Pak een mooie schaal en leg daar de gegriilde little gem bladeren in en vul ze vervolgens met de Hollandse garnaaltjes. Druppel hier vervolgens de dressing overheen en verdeel over alle pakketjes wat verse dille en tuinkers.

Serveertip:

Schenk er een lekkere Chardonnay bij of een koud glas water met een schijfje citroen!

Wil je nou meer weten over deze Hollandse garnaaltjes?
Ga dan naar www.hollandsegarnaal.nl.

Deze campagne De Kleine Smaakmaker is een initiatief van Het Nederlands Visbureau.
En is een samenwerking met het Food Cabinet.

 

 

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Hollandse garnaaltjes met little gem en citroendressing
Auteur
Gepubliceerd op
Totale kooktijd
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Jadis Schreuder

Jadis Schreuder

Eigenaresse bij The Lemon Kitchen
Ik ben Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen. Van jongs af aan verwonderd door alle smaken van de wereld. Gek op citrusvruchten met de citroen in het speciaal. Het kernwoord 'fris' zie & proef je overal in terug. Eigen recepten, styling & fotografie.
Jadis Schreuder

Laatste artikelen van Jadis Schreuder

Blijf op de hoogte van
The Lemon Kitchen en al
Jadis haar activiteiten.

Nieuwsbrief

Share This