Gehaktballetjes in whisky-roomsaus

Gehaktballetjes in whisky-roomsaus

HEMELSE GEHAKTBALLETJES
Ik eet niet veel vlees meer, eigenlijk al een hele tijd niet meer. Maar als ik ervoor kies om af en toe vlees te eten ga ik eigenlijk altijd naar de slager. Zo heb ik in Den Bosch twee favoriete slagers, waar ik de lekkerste stukken vlees haal en weet dat het ook een eerlijk stukje vlees is. Zo was ik laatst bij de IKEA en zag ik de gehaktballetjes voor een hele kleine prijs werden aangeboden en dacht dat het vast niet het beste en meest duurzame vlees kon zijn. Wel kreeg ik zin in gehaktballetjes en kwam op het idee om gehaktballetjes in whisky-roomsaus te maken, lekker met een frisse wortelsalade. Zie hieronder het recept!

Serveertip: Lekker met wat frietjes of gebakken aardappeltjes en een frisse salade zoals de wortelsalade op de foto.
5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Gehaktballetjes in whisky-roomsaus

Gehaktballetjes in whisky-roomsaus

Gang Borrelhapje
Trefwoord borrelhap, snacks & hapjes
Totale tijd 25 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • Anti aanbak pan
  • Handrasp
INGREDIËNTEN
  • 400 gram gemengd gehakt van de slager
  • 1 biologische citroen
  • 10 verse bieslook sprieten (fijn gehakt)
  • klein knoflookteentje (kan ook weg gelaten worden)
  • sjalotje of kleine ui
  • 1 vers ei
  • 2 eetlepels paneermeel of panko (Aziatisch paneermeel)
  • 3 eetlepels sojaroom of slagroom
  • Scheut Whisky
BEREIDING
  • Meng als eerste het gehakt met rasp van 1/2 citroen, fijngehakt knoflookteentje, fijngesnipperd sjalotje/ui en voeg wat peper en zout naar smaak toe. Meng het geheel en voeg vervolgens het gehele ei, fijn gehakte bieslook en het paneermeel toe.
  • Als het gehakt goed gemengd is maak je er kleine gehaktballetjes van. Zet vervolgens een anti aan bakpan op middelhoog vuur en voeg hier een klontje boter en/of olijfolie aan toe. Leg vervolgens de gehaktballetjes naast elkaar in de pan en draai na een paar minuten om totdat ze rondom goudbruin zijn geworden.
  • Blus de gehaktballetjes af met een flinke scheut Whisky en wat citroensap, voeg vervolgens wat verse peper en bieslook toe en maak de saus af met 3 eetlepels sojaroom of slagroom. Roer de saus voorzichtig. zodat de gehaktballetjes heel blijven en laat even inkoken tot het een mooie saus is geworden. Breng de saus op smaak met peper en zout en ze zijn klaar om van te genieten!

13 reacties

  1. ik eet ook niet zo veel vlees meer tegenwoordig. Als ik gehakt wil dan maal ik het zelf in een gehaktmolen, want ook bij de slager zit er troep in. Die saus lijkt mij trouwens heerlijk!

  2. Dat ziet er lekker uit zeg!
    Wat is eigenlijk de meerwaarde van gemengd gehakt? Hier in huis eten we eigenlijk bijna nooit varkensvlees, dus ik weet ook niet wat het verschil qua smaak is vergeleken met rundvlees.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte