Gefrituurde augurk met honing-mosterdsaus & citroen

Gefrituurde augurk met honing-mosterdsaus & citroen

Wie is er niet gek op een augurk? De allerlekkerste zure bommen komen natuurijk uit Amsterdam van het wel bekende ‘tafelzuur’ bedrijf Kesbeke. De herkenbare glazen potten kom je zo ongeveer overal tegen van de Albert Cuypmarkt, in de Bijenkorf tot een lamp aan het plafond. Tijdens een van mijn gesprekken met eigenaar Oos, stelde ik voor om de augurken eens superkrokant te frituren. Hij vertelde dat ze geregeld met bierbeslag op evenementen deze ‘corndogs’ aan klanten laten proeven. Het was dus helemaal geen gek idee! Ik ben zelf voor super crunchy panko beslag gegaan. Zie hieronder het gefrituurde augurk met honing-mosterdsaus & citroen recept.


Augurken met een super crunchy buitenlaagje gedipt in zelfgemaakte honing-mosterdsaus & frisse citroen

 

Wat zijn augurken?

 

Iets wat ik mij wel eens heb afgevraagd, is het dan een kleine komkommer of hoe zit dat eigenlijk? De augurk is een vrucht van de plant ‘Cucumis sativus’ en hoort dus bij de rest van de uit komkommerfamilie. Net zoals meloenen en courgettes die dus ook bij de komkommer familie horen. Alleen worden augurken ingelegd in azijn en/of pekel (zout). De vers gegeten komkommer en de augurk zijn verschillende cultuurvormen van dezelfde soort met verschillende eigenschappen, ze hebben dus bijvoorbeeld iets meer bultjes dan een komkommer aan de buitenkant zitten. Zelf eens tafelzuur maken? Maak dan bijvoorbeeld eens ingemaakte rode ui & mango.

 

Gefrituurde augurk

 

Heb jij ze wel eens op? Ik had in Amerika wel eens en soort corndog gezien en zo ‘popte’ het idee om deze zure bommen eens in een krokant laagje te gieten en te serveren op een stokje/vorkje. Als je deze gefrituurde augurken ziet liggen moet je vast aan kroketten denken. Maar deze keer zit er een knalgroene heerlijkheid in.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
Tool
Handrasp
Hand illustratie zesteur
Tool
zesteur
Gefrituurde Kesbeke augurk met honing-mosterdsaus & citroen

Gefrituurde augurk met honing-mosterdsaus & citroen

Gang Snack
Keuken Nederlands
Trefwoord augurken recepten, borrelhap, gefrituurde augurk, recepten met citroen, snacks
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 2 Personen
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • frituurpan of een gietijzeren pan zoals die van Le Creuset
  • thermometer (om de temperatuur van het vet te meten)
  • Handrasp en/of zesteur
INGREDIËNTEN
  • +/- 6 Kesbeke augurken naturel of natrium arm (medium)
  • 2 eieren
  • 1 theelepel salt flakes & snuf peper
  • meel of bloem
  • panko (grof paneermeel)
  • citroen zeste
  • eventueel wat verse cress zoals tuinkers
  • Honing-mosterdsaus
  • 1-2 eetlepels grove mosterd *ook in het Kesbeke assortiment te vinden
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 eetlepel honing
  • 1/2 eetlepel citroensap
  • snuf peper & zout
  • eventueel wat verse dille
BEREIDING
  • Zet als eerste 3 bakjes klaar om te kunnen gaan paneren. Dit doe je altijd in dezelfde volgorde. Zet als eerste het bakje met de gezeefde bloem klaar, daarnaast een bakje met de eieren (opgeklopt en gemengd met citroenzeste van 1 citroen) en in het derde bakje zit panko (grof paneermeel).
  • Zet de frituurpan of de gietijzeren pan op middelhoog vuur en vul met zonnebloemolie. Meet eventueel de hitte met bijvoorbeeld een thermometer en zorg ervoor dat het vet niet te warm wordt, want dan gaat de olie verbranden en krijg je geen mooie goudbruine gepaneerde augurken.  
  • Dep de augurken droog met bijvoorbeeld keukenpapier en haal ze dan eerst door het gezeefde bloem, vervolgens door het opgeklopte ei en als laatste door de panko. Leg ze op een schaal naast elkaar neer totdat je er genoeg hebt. 
  • Als de olie heet genoeg is geworden kan je per keer 1 of 2 augurken frituren, de augurk hoeft verder niet gaar te worden dus je kan de geftituurde augurk al vrij snel eruit halen als hij goudbruin kleurt. Leg op een bord met keukenpapier en strooi er wat saltflakes en tuinkers overheen.
  • Maak als laatst nog de honing-mosterdssaus door de honing, mosterd, yoghurt, mayonaise,  citroensap, met elkaar te mengen en breng op smaak met eventueel wat peper & zout. 

Recepten met citroen

Ben jij net zoals ik helemaal weg van recepten met citroen, zoals deze gefrituurde zure bommen? Sla dan dit recept op in een van de Pinterest borden! Ben je opzoek naar nog meer recepten met augurk & citroen?

Maak dan eens de volgende recepten:



#samenwerking met Kesbeke Tafelzuren

Gefrituurde augurk met honing-mosterdsaus en citroen
Gefrituurde augurk met honing-mosterdsaus en citroen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte