Feiten over (broodnodige) koolhydraten en Tosti met avocado

Feiten over (broodnodige) koolhydraten en Tosti met avocado

I LOVE CARBS, AND YOU?

Ik werd uitgenodigd om op 5 juni naar het I love carbs event te komen, ik kon er helaas niet bij zijn vanwege een ander event. Op deze dag kwam Professor dr. ir. Frans Kok (verbonden aan de Wageningen Universiteit) een interactieve masterclass geven over koolhydraten. Dit leek mij leuk en interessant, dat ik besloten heb om wat vragen (samen met volgers) in te sturen! We eten namelijk met zijn allen allerlei koolhydraten en horen er verschillende verhalen over, maar hoe gezond/essentieel zijn ze nou eigenlijk? Over koolhydraten heerst nog redelijk veel onduidelijkheid, daarom deel ik graag de feiten met jullie. Stel jij jezelf ook weleens de vraag: word ik dik van koolhydraten? Zijn koolhydraten nu goed of slecht? In het artikel vertel ik je meer over de geschiedenis en de waarheid over koolhydraten. Mijn favoriet is vers zuurdesem brood, zie hier onder het recept voor perfecte tosti met avocado!

koolhydraten
I Love carbs event, wegens afwezigheid is deze foto is door Beaufood gemaakt.

Wat zijn koolhydraten?

♥ Voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam
♥ Combinatie van koolstof (C), waterstof (H) en zuurstof (O)
♥ In de cellen in het lichaam reageren de koolhydraten met zuurstof uit het bloed, daarbij komt energie vrij en creëer je brandstof.

Overige brandstoffen

▪Vetten (9 kcal / gram) ▪Alcohol (7 kcal / gram) ▪Eiwitten (4 kcal / gram ▪Koolhydraten (4 kcal / gram) ▪Vezels (niet of nauwelijks kcal)
Professor dr. ir. Frans Kok raad aan om 40/70% van de dagelijkse energie binnen te krijgen via koolhydraten. Maar waar zit eigenlijk allemaal koolhydraten in? Koolhydraten zitten in bijna elk voedingsmiddel, ook in groenten, fruit, zaden, noten en allerlei andere voedingsmiddelen die een mens nodig heeft vanwege de goede voedingsstoffen.

‘Good lovely old carbs’ geschiedenis

Vroeger werkten mensen op het land, en kwamen de producten nog van onze eigen bodem/akkerteeld/boerderij. De vrouwen hadden meer de tijd om in de keuken te staan, want ze stopten met werken als ze kinderen kregen. Er was genoeg tijd om aardappels te koken (wat ongeveer 20 minuten duurt) of zelf brood te bakken. Terwijl aardappels en brood relatief caloriearm zijn. In vergelijking met andere koolhydraten hebben ze ook nog andere voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen.

Koolhydraten zijn broodnodig!

Op een gegeven moment gingen de vrouwen ook werken, dus moest het eten sneller klaar en zijn kwam ook de import vanuit andere landen binnen, zoals pasta uit Italie. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je je pasta, bereidt met groente en niet alleen een romige kaassaus. Mensen staan nu minder lang in de keuken maar blijven dagelijks verantwoordelijk voor het eten, alles moet snel-snel in onze westerse cultuur. Dit kan resulteren in een eenzijdige dieet. Vroeger hadden we veel koolhydraten nodig omdat we veel actiever waren. Maar de gedachte van veel koolhydraten zit nog steeds in ons systeem. Dat licht verteerbaar voedsel beter voor je zou zijn, (veel groenten, matig vet en koolhydraat naar behoefte) niet realiserend, dat veel koolhydraat voedsel niet echt nodig is als je fysiek minder actief bent. Heb je een stilstaand/zittend beroep? Dan sla je het teveel aan kilo calorieën op als vet, want suikers (maar ook eiwit en vet) zetten zich om in vet bij te weinig beweging.

‘Good new carbs’ wat nu?

Bij een zittend beroep kun je prima drie keer per dag koolhydraten eten. Het gaat uiteindelijk om de totale calorie inname. Je moet dus ook gewoon op letten op de vetten en eiwitten die je dagelijks eet. Dit mag uiteraard niet te veel zijn. Een gevarieerd eetpatroon wordt dan ook aangeraden. Zoals al eerder vernoemd ben ik gek op brood en ik combineer dit met genoeg groente en fruit inname en dagelijkse beweging.

Hier een filmpje van het event!

♥ Topsporters en koolhydraten

Voor een topsporter is het juist een uitkomst om veel koolhydraten te nuttigen. Een topsporter heeft de energie uit de koolhydraten nodig om zijn prestaties te leveren. Daarom eet mijn vriend (keeper) vaak 3/4 uur voor een voetbal wedstrijd een bord volkorenpasta (langzame suikers).Dit zorgt ervoor dat zijn energie voorrad die hij tijdens de wedstrijd gebruikt, niet opraakt.

Koolhydraten weetje

Als je goed en vaak genoeg kauwt op je voeding, dan komt er veel speeksel bij het eten wat je in je mond hebt, dat speeksel bevat amylase, en is de start voor een goede vertering van koolhydraten. Wat betekend als je eenmaal verzadigd bent je minder een hongergevoel hebt. Dus lekker koolhydraten eten, maar in een mindere hoeveelheid en meer kauwen!

♥ Wil je een gezonde levensstijl met koolhydraten?

Koolhydraten zijn enkelvoudige suikers of een aaneenschakeling van suikermoleculen (zetmeel). Zowel suikers als zetmeel leveren energie (calorieën) en ook andere goede voedingstoffen. Suikers in de vorm van snoep, koek of chips voorzien je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Daarom wordt het aangeraden om koolhydraten in de vorm van quinoa, bruine rijst, volkoren pasta, fruit en groente met schil te eten.

♥ Maar welke van de koolhydraten raad je aan?
Professor Kok raad ons aan om meer brood te eten als koolhydraatbron. Het heeft veel voedingsstoffen en weinig calorieën, een  koolhydraat- en eiwitbron. Goede bronnen zijn vooral volkoren graanproducten zoals volkorenbrood (bevat B-vitaminen en mineralen), volkorenpasta, aardappels, peulvruchten, groente en fruit.

♥ Hoe en wanneer verbrand je koolhydraten?

Koolhydraten worden door het lichaam omgezet in energie (calorieën). Calorieën verbrand je ‘automatisch’ door te leven, slapen, te ademen en zelfs te denken. Je kunt de verbranding eventueel verhogen door meer te bewegen.

koolhydraten

RECEPT | Perfecte tosti met avocado

Ingrediënten: (2 personen)

 • Zuurdesembrood wit, volkoren of bruin
 • 1 avocado (in dunne plakken gesneden)
 • Oude kaas
 • Klein beetje margarine of roomboter
 • Jonge kaas
Saus:
 • Sriracha saus (rode pittige saus)
 • 1 eetlepel yoghurt/kwark/sojaPickles: (bewaar de overige pickles in een weckpot, kan je zeker een paar dagen bewaren!)
 • 1/2 komkommer
 • 1 zakje gesneden wortel en/of biet
 • rasp en sap van citroen
 • 3 eetlepels azijn
 • 5 piment korrels
 • 2 eetlepel honing
Bereidingswijze:

1. Als eerste verwarm je de oven voor op 200 graden, en ga vervolgens verder met de groente. Meng de gesneden groentes met de azijn, piment korrels, en wat honing. Roer het geheel goed, dek het af en zet de pickles in de koelkast.
2. Pak per persoon 2 of 3 (extra lekker) sneetjes brood en beleg de tosti ruim met avocado, en de kazen. Zet er eventueel een prikker in zodat het goed blijft zitten. Smeer vervolgens de bovenkant van de tosti in met een klein beetje boter of margarine.
3. Leg vervolgens de twee tosti’s op een rooster (eventueel bakpapier) in de voor verwarmde oven, voor ongeveer 15 minuten (houdt het zelf goed in de gaten want het kan zijn dat de kaas sneller of langzamer smelt dan je denkt).
4. Voor de dressing mix je als laatste de sriracha met de yoghurt, even roeren en het is klaar!
Je hemelse tosti met pickles en saus is ready to eat!

Serveertip:

heb je zin in gewoon deze lekkere tosti? Laat dan de dressing en de pickles achterwegen  en geniet van je tosti!

Vragen?

Koolhydraten zijn broodnodig, maar hoeveel je ze nodig, waarmee je het combineert en wanneer ze te veel voor je kunnen zijn. 
Heb je nog meer vragen over koolhydraten of specifiek brood? Stuur gerust een bericht of laat een reactie achter onder dit artikel! Dan kom ik daar zo snel mogelijk op terug!

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?
Ben je ook zo gek op brood? Maak dan eens zuurdesembrood met avocadohummus en gegrilde paprika!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met I♥Carbs.
Informatie verkregen door Professor dr. ir. Frans Kok

16 reacties

 1. Wow, dat ziet er heerlijk uit. Gek genoeg dacht ik eerst dat ik dit ook zo in een tosti-ijzer kon stoppen (natuurlijk niet Rory!). Toevallig heb ik een avocado liggen die ik morgen wil gaan eten. Maar de laatste keer had ik teveel ineens gegeten (en te dikke plakken) en ineens was ik het zat. Maar goed. Het is gezond en lekker dus morgen wil ik het weer gaan proberen. Misschien waag ik mij aan deze variant, want het ziet er wel heel erg lekker uit. Mjam!

 2. Zodra Broodnet het eten van brood weer eens gast promoten heb ik mijn bedenkingen. Ze danken hun bestaan aan brood en zullen dus nooit zeggen dat brood slecht is. Dat zou hetzelfde zijn als een slager die gaat verkondigen dat je voortaan vegetarisch moet gaan eten. Ik houd het broodvrij, voel me er prima bij en die ene keer dat ik brood eet resulteert dat altijd in “meer meer meer” . Koolhydraten allergie noemt men dat.

 3. Fijne informatie! Ik vind alle informatie over koolhydraten namelijk best verwarrend soms! En die tosti lijkt me lekker.

 4. Zelf geen brood eter maar meer van de crackers. Maar voor mijn operatie moet ik binnenkort zoveel mogelijk koolhydraatarm ete.

 5. Dit ziet er heerlijk uit, ik ga het zeker uitproberen, thanks voor de recepte xxx

 6. Interessant artikel! Vooral dat je er iets minder van moet eten maar wel blijven eten ? men opa is 94 jaar en at heel zen leven gigantisch veel koolhydraten en dingen die ze nu als slecht bestempelen maar niet helemaal waar dus. Kerngezond en het lichaam van een 40 jarige op vlak van fitheid en gezondheid ? dankjewel voor dit artikel!

 7. Lekker recept!
  Als Diabetes Type 1 patient vind ik alles over koolhydraten interessant, erg leuk om dit te lezen dus, stond informatie in die ik nog kende 🙂

 8. Leuke post. Ben ook van mening dat je gewoon brood moet eten. Ben wel zelf van de volkoren broden. Die tosti ziet er top uit!

 9. Oh ik typte weer eens te snel. Ik bedoel dus: Tenslotte word je niet dik van brood, maar van het beleg wat er op zit.

 10. Brood is ook goed voor het jodium wat hier in zit, als gewichtsconsulent raadde ik cliënten ook altijd aan om brood te eten, tenslotte word geniet dik van brood maar vanher beleg wat er op zit. Lekker recept weer!
  Lodi https://lodiblogt.nl

Reacties zijn gesloten.

Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte