Citroen koekjes met olijfolie

Citroen koekjes met olijfolie

Lekkere en luchtige koekjes, dat vind ik altijd een feest. Voor bij de koffie, thee of gewoon als tussendoortje. Je kan ze ook serveren op een verjaardag of meenemen als je bij iemand op de koffie gaat. Ze zijn licht krokant van buiten en redelijk zacht van binnen met een mooie smaak van olijfolie en citroen. Wist je dat deze olijfolie biologisch is én uit Sicilië komt? Zie hieronder citroen koekjes met olijfolie recept, gemaakt in samenwerking met Il Circolo.


Biologische extra vergine olijfolie van Il Circolo

Il Circolo is een jong bedrijf, opgericht door een vriendenkring bestaand uit Sicilianen, die al generaties lang olijven verbouwen, en Noord-Europeanen, die Sicilië al tientallen jaren kennen. Ze hebben een landgoed in Sicilië waar prachtige olijfbomen staan. Biologische olijfolie zie je nog niet veel voorbij komen vanuit Sicilië. Ik vind het bijzonder dat het op deze manier tegenwoordig kan én dat de olijfolie bijzonder goed van kwaliteit is. De smaak zou ik omschrijven als fris, grassig met een licht-bittere nasmaak. Deze olijfolie ruikt ook nog eens heerlijk en qua kleur is hij prachtig groen-geel. Wist je dat hier ook heerlijk mee kan koken en oven maaltijden mee kan klaar maken? Het is echt een allrounder, omdat je het zowel bij koude als warme bereidingen kan gebruiken. Een prachtige fles, waarbij het concept mij ook aanspreekt, omdat ze echt een steentje willen bijdragen in Sicilië. Er is daar namelijk veel werkeloosheid en illegale tewerkstelling, jonge mensen vluchten naar het noorden, en olijfgaarden worden verwaarloosd en gaan in vlammen op. Hier wil Il Circolo iets aan veranderen. Il Circolo betekent dan ook in het Italiaans ‘de cirkel’.  Zo zit er in het The Lemon Kitchen logo ook een cirkel verwerkt.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
Citroen koekjes met olijfolie

Citroen koekjes met olijfolie

Keuken Italiaans - Siciliaans
Totale tijd 20 minuten
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • Zesteur of handrasp
  • citruspers *kan ook met de hand
  • oven
  • Bakplaat of bakpapier
INGREDIËNTEN
  • 200 gram bloem
  • 1 (large) ei
  • 100 gram suiker
  • 4 eetlepels olijfolie *bestel Il Circolo hier!
  • 1 biologische citroen
  • 1 zakje bakpoeder (ongeveer een halve eetlepel)
  • ½ theelepel zout
BEREIDING
  • (Verwarm de (hete lucht) oven voor op 180 graden)
  • Als eerste zet je alle ingrediënten klaar en pak je de zesteur of handrasp om de zest van de biologische citroen af te halen. Citroen van een halve citroen is voldoende. Pak een citruspers en anders een vork om het sap uit te knijpen. Vang dit op en bewaar 75 ml citroensap.
  • Voeg nu de zest, suiker en ei in een kom en klop dit voor minimaal 3 minuten luchtig op. Dit zal ervoor zorgen dat de koekjes iets luchtiger worden en meer volume krijgen.
  • Pak nu een andere bak en voeg hier de bloem, zout en bakpoeder aantoe en meng dit met elkaar. Voeg vervolgens de gemengde bloem toe aan het ei en citroen mengsel. Nu voeg je de citroensap en olijfolie toe en klop het nog voor een paar minuten op zodat het een geheel is geworden.
  • Pak een bakplaat of bakpapier en gebruik een theelepel om er bolletjes van te maken. Zorg ervoor dat er minimaal 2 centimeter tussen de koekjes zit, omdat ze nog uitlopen en meer volume krijgen.
  • Haal ze na 10 minuten uit de oven als ze een lichte verkleuring hebben gekregen. Laat ze vervolgens even afkoelen.
    Smakelijk!

Citroen olijfolie koekjes

Ben jij nou net zoals ik gek op koekjes met een frisse twist?
Maak dan eens Limoncello Madeleines!  


Volgen jullie The Lemon Kitchen al op FacebookInstagram & Pinterest?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte