Madeleines met limoncello icing
Naar recept gaan Recept afdrukken

Madeleines met limoncello icing

Madeleines zijn oorspronkelijk Franse koekjes die vaak bij de thee of koffie worden geserveerd. Ik vind ze er altijd prachtig uit zien, kleurrijk, mooi van vorm en goddelijk om te eten. Deze koekjes zijn licht krokant van buiten en zacht van binnen. Door de Limoncello icing worden ze fantastisch. Ideaal om te serveren op een verjaardag, feestje of gewoon voor bij je koffie/thee! Omdat ik afgelopen tijd druk was met het maken van Limoncello (hier binnenkort meer over), leek het mij lekker om dit met elkaar te combineren. Zie hieronder Madeleines met Limoncello icing.


Madeleines met Limoncello

Een Madeleine is een veel gegeten schelpvormige cakeje/ koekje voornamelijk in Frankrijk. Tegenwoordig wordt het over de gehele wereld gemaakt. De hoofd ingrediënten zijn: opgeklopt ei, boter, suiker en bloem. Soms wordt er ook rum, maar ook vanille, citroen of andere smaakmakers aan toegevoegd om ze nog lekkerder te maken. Ik heb ze ooit eens op bij mijn oude stage bedrijf in Brussel. Daar maakte ze in het Michelin sterren restaurant Madeleines met komijn, apart maar super lekker!!


Wil je meer recepten met Limoncello?
Maak dan eens cupcakes met limoncello! 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
madeleines met limoncello icing

Madeleines met limonello icing

Gang bakken
Keuken Italiaans
Totale tijd 1 uur
Porties 20 Madeleines
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • keukenmixer,
  • zester of rasp,
  • oven
  • Madeleines bakvorm *van Le Creuset is superfijn
INGREDIËNTEN
  • 130 gram roomboter
  • 3 medium eieren
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram gezeefde bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 biologische citroen
  • 2 eetlepels Limoncello
  • ongeveer 5 eetlepels poedersuiker
BEREIDING
  • Als eerste klop je de eieren met de suiker voor minimaal 5 minuten op, gebruik hiervoor een mixer. Dit zorgt ervoor dat het luchtig wordt én groter worden in volume.
  • Voeg vervolgens zout toe aan de bloem. Laat de roomboter smelten in een steelpannetje. Schep de bloem in delen met een spatel door het eimengsel. Voeg nu de gesmolten boter toe.
  • Rasp vervolgens de schil van de halve citroen en roer ook door het beslag. Nu ga je bakken!
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht). Vet de Madeleines bakvorm een beetje in met boter. Om vervolgens er zeker van te zijn dat de Madeleines eruit komen strooi je er wat bloem overheen. Letterlijk ‘afstoffen’ dus een lichte waas moet zichtbaar zijn. Draai nu de vorm om en klop het overige bloem eruit.
  • Pak een eetlepel en gebruik iets meer dan de helft hiervan om de Madeleine vormpjes te vullen. Ze komen nog redelijk ver omhoog.
  • Zet ze in de oven (goed in het midden) zodat de verkleuring gelijk zal blijven. Haal ze vervolgens na ongeveer 8-10 minuten uit de oven, tik ze er voorzichtig uit en laat ze even afkoelen.
Nu ga je de icing maken
  • Meng de Limoncello met de poedersuiker en roer het geheel goed, gebruik een kwastje of een lepeltje om dit mooi aan te brengen op de bovenkant van de Madeleines (zie afbeelding).
    Smakelijk!

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op FacebookInstagram & Pinterest?

Madeleines met limoncello icing 'The Lemon Kitchen
Madeleines met limoncello icing 'The Lemon Kitchen

8 reacties

  1. Ik ga het dit weekend bakken! Mag het ipv fijne kristalsuiker bijvoorbeeld ook gewone kristalsuiker of basterdsuiker zijn of verandert de smaak daar desastreus van?

    1. Hoi Sylvia,
      Wat leuk dat je hiermee aan de slag gaat. Je kan zeker wisselen in andere suiker soorten, dat smaak verschil zal niet zo veel veranderen :-). Laat je weten wat je ervan vond?

      1. 5 sterren
        ik heb ze zojuist gebakken (met enige vertraging haha). Je vroeg me om te laten weten hoe ze geworden zijn. Heerlijk!! Ik ken het verder niet, heb ze nooit eerder gehad dus kan niet oordelen of ze gelukt zijn. Ze zijn wat zacht met een heel summier, bijna te verwaarlozen krokante bovenkant. Moest dat wat knapperiger zijn normaalgesproken? Nu meer cake achtig. Maar wel lekker!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte