+31 6 41 72 88 77 info@thelemonkitchen.nl

Madeleines zijn oorspronkelijk Franse koekjes die vaak bij de thee of koffie worden geserveerd. Ik vind ze er altijd prachtig uit zien, kleurrijk, mooi van vorm en goddelijk om te eten. Deze koekjes zijn licht krokant van buiten en zacht van binnen. Door de Limoncello icing worden ze fantastisch. Ideaal om te serveren op een verjaardag, feestje of gewoon voor bij je koffie/thee! Omdat ik afgelopen tijd druk was met het maken van Limoncello (hier binnenkort meer over), leek het mij lekker om dit met elkaar te combineren. Zie hieronder Madeleines met Limoncello icing. 

Madeleines, wat zijn dat?

Een Madeleine is een veel gegeten schelpvormige cakeje/ koekje voornamelijk in Frankrijk. Tegenwoordig wordt het over de gehele wereld gemaakt. De hoofd ingrediënten zijn: opgeklopt ei, boter, suiker en bloem. Soms wordt er ook rum, maar ook vanille, citroen of andere smaakmakers aan toegevoegd om ze nog lekkerder te maken. Ik heb ze ooit eens op bij mijn oude stage bedrijf in Brussel. Daar maakte ze in het Michelin sterren restaurant Madeleines met komijn, apart maar super lekker!!

Madeleines met limoncello icing 'The Lemon Kitchen

Print

Madeleines met Limoncello icing

Madeleines met limoncello icing 'The Lemon Kitchen
  • Author: Jadis Schreuder
  • Total Time: 1 uur
  • Category: Bakken
  • Method: Oven
  • Cuisine: Italiaans
Scale

Ingredients

Voor ongeveer 2x 10 Madeleines

  • 130 gram roomboter
  • 3 medium eieren
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram gezeefde bloem
  • 1/2 theelepel zout,
  • 1/2 biologische citroen
  • 2 eetlepels Limoncello
  • ongeveer 5 eetlepels poedersuiker

Benodigdheden:

  • keukenmixer,
  • zester of rasp,
  • oven,
  • Madeleines bakvorm *van Le Creuset is superfijn

Instructions

    1. Als eerste klop je de eieren met de suiker voor minimaal 5 minuten op, gebruik hiervoor een mixer. Dit zorgt ervoor dat het luchtig wordt én groter worden in volume.  
    2. Voeg vervolgens zout toe aan de bloem. Laat de roomboter smelten in een steelpannetje.  Schep de bloem in delen met een spatel door het eimengsel. Voeg nu de gesmolten boter toe.
    3. Rasp vervolgens de schil van de halve citroen en roer ook door het beslag.  Nu ga je bakken!
    4. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht). Vet de Madeleines bakvorm een beetje in met boter. Om vervolgens er zeker van te zijn dat de Madeleines eruit komen strooi je er wat bloem overheen. Letterlijk ‘afstoffen’ dus een lichte waas moet zichtbaar zijn. Draai nu de vorm om en klop het overige bloem eruit. 
    5. Pak een eetlepel en gebruik iets meer dan de helft hiervan om de Madeleine vormpjes te vullen. Ze komen nog redelijk ver omhoog. 
    6. Zet ze in de oven (goed in het midden) zodat de verkleuring gelijk zal blijven. Haal ze vervolgens na ongeveer 8-10 minuten uit de oven, tik ze er voorzichtig uit en laat ze even afkoelen. 

Nu ga je de icing maken

  1. Meng de Limoncello met de poedersuiker en roer het geheel goed, gebruik een kwastje of een lepeltje om dit mooi aan te brengen op de bovenkant van de Madeleines (zie afbeelding). 

Smakelijk!

Keywords: Madeleines, limoncello, citroen, koekjes, cake, zoete recepten

 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

Wil je meer recepten met Limoncello? Maak dan eens cupcakes met limoncello!

Jadis Schreuder

Jadis Schreuder

Eigenaresse at The Lemon Kitchen
Mijn naam is Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen. Van jongs af aan verwonderd door alle smaken van de wereld. Gek op citrusvruchten met de biologische citroen in het speciaal. Het kernwoord 'fris' zie, voel & proef je overal in terug. Allemaal eigen recepten, styling & fotografie.
Jadis Schreuder

Latest posts by Jadis Schreuder

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Madeleines met Limoncello icing
Auteur
Gepubliceerd op
Totale kooktijd
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Blijf op de hoogte!
Maandag & vrijdag nieuwe recepten, minimaal 1 vegetarisch

vegetarisch Italiaans 3-gangenmenu met citroen www.thelemonkitchen.nl

Nieuwsbrief

Share This