Vitamine B
Citroenen vormen een goede bron van vitamine B. Zo bevatten de vruchten vrijwel alle B-vitamines, te weten:
- Folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur)
- Thiamine (vitamine B1)
- Riboflavine (vitamine B2)
- Nicotinezuur (vitamine B3)
- Pantotheenzuur (vitamine B5)
- Vitamine B6
Vooral folaat kun je in behoorlijke hoeveelheden in citroen vinden. Om precies te zijn: per 100 gram zo’n 11 microgram. Dat is ongeveer 5 procent van de hoeveelheid die je dagelijkse minimaal nodig hebt voor een goede gezondheid.
Folaat is belangrijk tijdens de zwangerschap, maar vervult ook anders functies in je lichaam. Zo is de vitamine is onder andere goed voor:
- Weerstand
- Groei
- Gemoedtoestand
- Leren
- Geheugen
- Energiepeil
- Hart
Alle B-vitamines werken met elkaar samen, dus daarvan profiteer je als je citroen door een maaltijd verwerkt. Bijvoorbeeld bij deze heerlijke rosé gegaarde zalm en geroosterde groenten uit de oven met citroen. Vitamine A
Een citroen bevat 2 microgram betacaroteen, de voorloper van vitamine A. Hoewel dit niet heel veel is (dagelijks heb je zo’n 800 microgram nodig), draagt het toch bij aan de gezondheid van je ogen en cellen.
Vitamine E
Vitamine E verwacht je in noten, maar ook citroen bevat deze belangrijke voedingsstof. Per 100 gram citroen krijgt je 0,8 milligram vitamine E binnen. Dat is ruim 6 procent van de hoeveelheid die je lichaam iedere dag minimaal nodig heeft.
Kalium
Citroenen bevatten een behoorlijke hoeveelheid kalium. Per vrucht gaat het om 4 procent van de hoeveelheid kalium die je iedere dag minimaal binnen moet krijgen. Dit mineraal is van vitaal belang voor de werking van cellen en spieren. Ook is het een belangrijk bestanddeel van cel- en lichaamsvloeistoffen. Zo helpt het om de vochtbalans en de bloeddruk te regelen.
Calcium
Had je gedacht dat er calcium in citroen zou zitten? Een vrucht levert toch maar liefst zo’n 7 milligram calcium op. Dat is bijna 1 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dat is ook nog eens zeer goed bioactief calcium.
Magnesium
Magnesium is een mineraal dat een rol speelt bij maar liefst 300 verschillende processen in je lichaam. Vooral in tijdens van stress is dit mineraal belangrijk, want dan verbruik je er meer van.
Per citroen krijg je 1,5 procent van de dagelijkse minimale hoeveelheid magnesium binnen. Op deze manier draagt de vrucht op een bescheiden manier bij aan een goed niveau van magnesium in je lijf.
Fosfor
Fosfor is onder andere belangrijk voor je tanden en botten. Met een citroen krijg je ruim 2 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fosfor binnen.
Koper
Koper is nog zo’n mineraal dat je vindt in citroen. Per vrucht gaat het om ruim 3 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Koper is onder andere belangrijk voor je afweersysteem, botten, bindweefsel en de overdracht van zuurstof.
Eén reactie
Ik vind citroen heerlijk maar in verhouding eet ik het te weinig