+31 6 41 72 88 77 info@thelemonkitchen.nl

Het witte goud is er weer! Laatst was ik bij de officiële opening van het asperge seizoen. Dit was een pop-up in de sieraden winkel Gassan Diamons in de P.C Hoofdstraat. In de sieraden winkel? Ja! Hoe gaaf ze hadden deze prachtige winkel omgetoverd tot een mini asperge event, wat in het teken stond van het oogverblindende witte goud. We hebben chique aan een lange tafel geluncht. Na afloop kreeg ik asperges mee om zelf een recept te maken! Asperges (wit of groen) worden meestal gegeten met aardappels, ei, ham of zalm. Maar deze keer wilde ik mezelf uitdagen om een vegetarische variant te maken. Zie hieronder het citroen aspergesoep met paddenstoelen crostini recept.

Frisse aspergesoep met paddenstoelen crostini 'The Lemon Kitchen

Het witte goud van eigen bodem

Elk jaar weer kijk ik ernaar uit om te genieten van het witte goud. Tijdens deze chique lunch werden de asperges van Koninklijke telers vereniging ZON geserveerd. Zoals je op de foto’s ziet op een heel creatieve en inspirerende manier. We kregen zowel een salade als een heerlijke kleurrijke aspergesoep!

Asperges, hoe groeien ze?

Ben je ook zo gek op deze lekkere groentesoort? Ik kan niet kiezen tussen de witte of de groene variant. Tijdens het event was de aspergeboer ook aanwezig om wat meer te vertellen over de asperges. Wist je namelijk dat asperges heel gezond zijn en dat de mogelijkheden oneindig zijn. De asperge heeft van zichzelf niet een overheersende smaak waardoor je alle kanten op kan. Wat is nou het verschil tussen de groene en de witte asperges? De groene asperges groeien boven de grond en maken dus chlorofyl (groene kleurstof) aan. De witte asperges groeien onder de grond en daardoor blijven ze prachtig wit!

Citroen aspergesoep met paddenstoelen crostini

Bereidingstijd: 1,5 uur
(2 personen)

Ingrediënten:

  • 500 gram witte asperges
  • 1 biologische citroen
  • 1 bouillonblokje
  • 4 plakken zuurdesem (of ander brood naar keuze)
  • Verse (krul) peterselie
  • Verse bieslook (fijngehakt)
  • 1 +/- 300 gram bakje Paddenstoelen (naar keuze)
  • klein teentje knoflook (fijngehakt)
  • 1 witte ui (fijngesnipperd)
  • 100 ml slagroom of sojaroom
  • een theelepel korianderzaad
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels roomboter (Lurpak)

Benodigdheden

  • Handrasp
  • Soeppan
  • Aspergepan of hoge pastapan
  • Oven of broodrooster
  • Anti-aanbakpan

Bereidingswijze citroen aspergesoep met paddenstoelen crostini

1. Snijd als eerste de onderkant van de asperges (1 a 2 centimeter) en schil de asperges zodat de houtachtige laag verwijderd wordt. Let op: bewaar de schillen!

2. Zet nu een soeppan op middelhoog vuur en voeg wat olijfolie, knoflook, citroenrasp en (gesnipperde) ui toe. Voeg na 1 minuut fruiten, de schillen van de asperge toe. Voeg 1 liter bouillon toe. Laat ongeveer 40 minuten op middelhoog vuur pruttelen.

3. Zet vervolgens een pan met water op en kook de asperges in ongeveer 12 minuten beetgaar. Snijd ze vervolgens in stukjes van 1 cm en houdt apart.

4. Zeef nu de bouillon (waar de schillen in zitten) en bewaar het vocht apart. Zet de soeppan weer op het vuur en voeg een klontje boter toe en zeef de bloem eroverheen. Roer tot er een roux ontstaat (voor de binding) en schenk de bouillon en aspergestukjes terug in de pan.

5. Breng de soep op smaak met korianderzaad, zout & peper en voeg als laatste nog wat (soja) room toe! Smakelijk!

Paddenstoelen crostini

5. Bak vervolgens de paddenstoelen met wat bieslook, (klein beetje) zout, peper en citroenrasp op. 
6. Rooster vervolgens de crostini’s en besmeer met wat roomboter, leg vervolgens de paddenstoelen op de crostini’s met wat verse kruiden en breng op smaak met zout, peper en wat citroenrasp!

Smakelijk! 

Het witte goud! Asperges van The lemon Kitchen

Gek op soep!? Maak dan eens de uiensoep met cognac en lekker veel kaas!

Volg The Lemon Kitchen op Facebook, Instagram & Pinterst

#gesponsord, maar naar eigen mening geschreven en gemaakt!

Jadis Schreuder

Jadis Schreuder

Eigenaresse at The Lemon Kitchen
Mijn naam is Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen. Van jongs af aan verwonderd door alle smaken van de wereld. Gek op citrusvruchten met de biologische citroen in het speciaal. Het kernwoord 'fris' zie, voel & proef je overal in terug. Allemaal eigen recepten, styling & fotografie.
Jadis Schreuder
Samenvatting
recipe image
Naam recept
Citroen aspergesoep met paddenstoelen crostini 'The Lemon Kitchen
Auteur
Gepubliceerd op
Totale kooktijd
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Blijf op de hoogte!
Maandag & vrijdag nieuwe recepten, minimaal 1 vegetarisch

vegetarisch Italiaans 3-gangenmenu met citroen www.thelemonkitchen.nl

Nieuwsbrief

Share This