Citroen aspergesoep met paddenstoelen crostini

Citroen aspergesoep met paddenstoelen crostini

Het witte goud is er weer! Laatst was ik bij de officiële opening van het asperge seizoen. Dit was een pop-up in de sieraden winkel Gassan Diamonds in de P.C Hoofdstraat. In de sieraden winkel? Ja! Hoe gaaf ze hadden deze prachtige winkel omgetoverd tot een mini asperge event, wat in het teken stond van het oogverblindende witte goud. We hebben chique aan een lange tafel geluncht. Na afloop kreeg ik asperges mee om zelf een recept te maken! Asperges (wit of groen) worden meestal gegeten met aardappels, ei, ham of zalm. Maar deze keer wilde ik mezelf uitdagen om een vegetarische variant te maken. Zie hieronder het citroen aspergesoep met paddenstoelen crostini recept.

 

Het witte goud van eigen bodem

Elk jaar weer kijk ik ernaar uit om te genieten van het witte goud. Tijdens deze chique lunch werden de asperges van Koninklijke telers vereniging ZON geserveerd. Zoals je op de foto’s ziet op een heel creatieve en inspirerende manier. We kregen zowel een salade als een heerlijke kleurrijke aspergesoep!

 

Asperges, hoe groeien ze?

Ben je ook zo gek op deze lekkere groentesoort? Ik kan niet kiezen tussen de witte of de groene variant. Tijdens het event was de aspergeboer ook aanwezig om wat meer te vertellen over de asperges. Wist je namelijk dat asperges heel gezond zijn en dat de mogelijkheden oneindig zijn. De asperge heeft van zichzelf niet een overheersende smaak waardoor je alle kanten op kan. Wat is nou het verschil tussen de groene en de witte asperges? De groene asperges groeien boven de grond en maken dus chlorofyl (groene kleurstof) aan. De witte asperges groeien onder de grond en daardoor blijven ze prachtig wit!


Gek op soep!? Maak dan eens de uiensoep met cognac en lekker veel kaas!


Volg The Lemon Kitchen op Facebook, Instagram & Pinterst


#gesponsord, maar naar eigen mening geschreven en gemaakt!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
Citroen aspergesoep met paddenstoelen crostini

Citroen aspergesoep met paddenstoelen crostini

Gang Hoofdgerecht
Trefwoord gezonde gerechten, Hoofdgerechten, soep gerechten, Vegetarische & vegan
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
 • Handrasp
 • soeppan
 • Aspergepan of hoge pastapan
 • oven of broodrooster
 • Anti-aanbakpan
INGREDIËNTEN
 • 500 gram witte asperges
 • 1 biologische citroen
 • 1 bouillonblokje
 • 4 plakken zuurdesem (of ander brood naar keuze)
 • Verse (krul) peterselie
 • Verse bieslook (fijngehakt)
 • +/- 300 gram (bakje) Paddenstoelen (naar keuze)
 • 1 klein teentje knoflook (fijngehakt)
 • 1 witte ui (fijngesnipperd)
 • 100 ml slagroom of sojaroom
 • 1 theelepel korianderzaad
 • 1 eetlepel bloem
 • 2 eetlepels roomboter Lurpak
BEREIDING
 • Snijd als eerste de onderkant van de asperges (1 a 2 centimeter) en schil de asperges zodat de houtachtige laag verwijderd wordt. Let op: bewaar de schillen!
 • Zet nu een soeppan op middelhoog vuur en voeg wat olijfolie, knoflook, citroenrasp en (gesnipperde) ui toe. Voeg na 1 minuut fruiten, de schillen van de asperge toe. Voeg 1 liter bouillon toe. Laat ongeveer 40 minuten op middelhoog vuur pruttelen.
 • Zet vervolgens een pan met water op en kook de asperges in ongeveer 12 minuten beetgaar. Snijd ze vervolgens in stukjes van 1 cm en houdt apart.
 • Zeef nu de bouillon (waar de schillen in zitten) en bewaar het vocht apart. Zet de soeppan weer op het vuur en voeg een klontje boter toe en zeef de bloem eroverheen. Roer tot er een roux ontstaat (voor de binding) en schenk de bouillon en aspergestukjes terug in de pan.
 • Breng de soep op smaak met korianderzaad, zout & peper en voeg als laatste nog wat (soja) room toe! Smakelijk!

32 reacties

 1. 5 sterren
  Inge
  Wauw!! Met Pasen deze soep gemaakt en het was een grote hit bij de familie! Moest aan iedereen het receptje doorgeven.
  Echt goed op smaak, lekker romig en vol en gewoon een super lekker soepje.

 2. Wauw!! Met Pasen deze soep gemaakt en het was een grote hit bij de familie! Moest aan iedereen het receptje doorgeven.
  Echt goed op smaak, lekker romig en vol en gewoon een super lekker soepje.

 3. Mmmmm, die ziet er zalig lekker uit!! Ik eet heel graag asperges en zeker aspergesoep, alleen heb ik die tot nu toe nog niet klaargemaakt. Daar zal ik zeker verandering in moeten brengen 🙂

 4. Ik heb tot nu toe alleen asperges gewoon gekookt. Dat was al heel wat voor mij. Maar als soep lijken ze me ook heerlijk!

 5. Lekker, het is weer helemaal aspergeseizoen! Daar kun je mij ook heel gelukkig mee maken. Soep maak ker nooit zo snel van, eerder zoals ze uit de grond komen met een fijn sausje

 6. Wat een mooie foto’s! Ik ben geen fan van aspergesoep maar die crostini des te meer! Die zien er verrukkelijk uit!

 7. Wat lijkt me dat lekker! Eens kijken of ik mijn bezoek uit Nederland zo ver kan krijgen om ze voor me mee te brengen. Dan maak ik het voor ze klaar.

 8. het ziet eruit als een heerlijk soepje. Maa r ik moet mezelf even overwinnen…ik ben dol op asperges en ze dan in de soep stoppen..het gaat me aan het hart…misschien koop ik een kilo : 500 gram lekker opeten en de andere 500 gram in de soep..

 9. Heerlijk, moet ik ook binnenkort een keer maken: verse asperges! Je kunt er ook zo veel mee. Prachtige foto’s trouwens.

 10. Wat klinkt dit heerlijk! Ik heb dit jaar helemaal nog geen asperges gegeten, maar ik ga zeker nog de schade inhalen. Dit recept sla ik dan ook zeker even op!

 11. Ik houd niet van asperges, maar de manier hoe de soep er bij jou uit ziet, ziet het er toch erg smakelijk uit!

 12. Ik ben nooit zo’n fan van hele asperges op mijn bord, maar als paddenstoelen en soepliefhebber klinkt dit recept wel heel lekker 🙂

 13. Asperges eet ik zo graag! Het maakt niet uit op welke manier ! Ik ben fan en zeker bij het zien van zo smakelijke fotos 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept
Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte