Biologische citroen jam

Biologische citroen jam

Mijn citroenen haal ik standaard bij EkoPlaza. Dan weet ik zeker dat ze biologisch zijn en van Sicilië komen.  Dit recept heb ik voor de Italiaanse website Ciao Tutti gemaakt en is zó lekker door de juiste ingrediënten dat ik graag op de markt zou willen brengen! Zie het biologische citroen jam recept hieronder!

 

Biologische citroen jam

Zoals je op de foto ziet zijn ze geel met een mooie licht groene tint. Begin dit jaar ben ik naar de citroenleverancier van Limoncello Fiorito & EkoPlaza geweest en als je deze eenmaal hebt geproefd, dan wil je geen andere meer! Onlangs maakte ik een Tulband met biologische citroen. 

 

Citroen Jam op een borrelplank

Ben je van plan om te gaan borrelen? Dan is deze jam ook erg lekker op je borrelplank trouwens!

 

Heb je dit recept gemaakt? Wil je dan een review/reactie hieronder achterlaten? Alvast bedankt! 

 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Hand citroen pers type 2 illustratie
TOOL
citroenpers
Biologische citroen jam

Biologische citroen jam

Gang Ontbij en lunch recept
Trefwoord citroen jam, Zoete recepten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 4 potten
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
 • Handrasp
 • 4 Jampotten
INGREDIËNTEN
 • 7 biologische citroenen (de beste koop je bij EkoPlaza, markt of groenteboer)
 • 500 gram tafelsuiker of rietsuiker
 • 500 gram geleisuiker (biologisch naar wens)
 • 300 ml water
BEREIDING
 • Rasp de 7 citroenen of schil ze met een dunschiller. Zorg ervoor dat je het witte gedeelte van de schil (dat bitter is) niet mee raspt of -schilt.
 • Als je de citroenen hebt geschild, leg je de citroenschillen op een snijplank en hak je ze zo klein en fijn mogelijk. Als je de citroenschil hebt geraspt, is de rasp al fijn genoeg en kun je deze stap overslaan. Zorg dat je in totaal 100 gram geraspte citroenschil hebt.
 • Pers 4 à 5 citroenen uit. Je hebt in totaal 375 ml citroensap nodig. Snijd het vruchtvlees voorzichtig los en haal de witte vliesjes er zoveel mogelijk uit.
 • Doe vervolgens de zest (de fijngesneden of geraspte stukjes citroenschil), het water, de suiker, het citroensap en het vruchtvlees in een grote pan. Breng het mengsel langzaam, al roerend, aan de kook.
 • Laat het citroenmengsel pruttelen totdat de marmelade de juiste dikte heeft bereikt. Door de biologische geleisuiker kan het zijn dat het wat langer duurt voordat het wat dikker wordt. Mocht de jam te dik worden, dan voeg je steeds een klein beetje water toe en blijf je goed roeren.
 • Als je de citroenmarmelade wat langer wil bewaren, dan kun je hem het beste in speciale weckpotjes of jampotten bewaren. Vul de potjes met behulp van een trechter, zodat je niet morst. Zorg ervoor dat de potten bijna tot aan de rand gevuld zijn.
 • Heb je de jam- of weckpotten gevuld, zet ze dan even omgekeerd op tafel. Draai ze na 5 minuten weer om en laat ze afkoelen. 

Citroen recepten met citroen

Je kan deze jam bij van alles serveren, het is zelfs lekker om bij een borrelplankje te serveren. Hier meer over in mijn informatieve kookboek met seizoensrecepten. Maar ook zeker op krokante wraps met geitenkaas en citroenjam en bijvoorbeeld op ontbijttaart met haver, kokos en citroen jam. Maar wees creatief en misschien kan jij ook nog een lekkere combinatie bedenken!

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

16 reacties

 1. Als ik 10 grote biologische citroenen uitpers heb ik net aan voldoende sap. Er blijft dan geen vruchtvlees in de citroenen over en nu vraag ik me af wat te doen zonder dat met dit recept.

  1. ik had hetzelfde. 5 citroenen gaven veel te weinig sap, en ik had ook geen 100 gram rasp, maar 57 gram. ik wist ook niet hoe verder te gaan. en waar moet dan nog vruchtvlees vandaan komen?!

   1. Hoi Jadis,

    Zoals ik het lees heb ik van 7 citroenen de rasp nodig en van 4 of 5 het sap, maar van hoeveel citroenen heb ik het vruchtvlees nodig? Daar wordt ik niet helemaal wijs uit

 2. Ik heb net de limoncello gemaakt, maar heb nu 13 citroenen zonder schil over. Kan ik ook de jam maken van alleen het sap? Of zijn er nog andere ideeen met zoveel citroensap.

 3. 5 sterren
  Wat klinkt dit ontzettend lekker zeg! Ik hou zelf niet zo van rode vruchten jam, dus ik denk dat ik deze maar eens een keer ga maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept