Caponata met aubergine crostini met balsamico
caponata met aubergine op een crostini met balsamico

Caponata met aubergine crostini met balsamico

Ongeveer elk gezin in Sicilië heeft een eigen versie van Caponata. De een maakt het met vis, zoals tonijn of zwaardvis de ander maakt het vegetarisch met lekker veel aubergine.. Caponata heeft een perfecte balans tussen hartig, zoet, zuur, zout en fris. Dit gerecht wordt met veel aandacht en liefde gemaakt; bijna alle ingrediënten worden apart bereid en vervolgens samengevoegd om tot een verrukkelijke eenheid. Mijn tip is om een dubbele portie te maken, het is zo op!

Dit waanzinnige gerecht typeert de veelzijdige Siciliaanse keuken. Verassende smaken en structuren met een frisse touch. De caponata is ook fijn in balans door het zoete van de paprika’s, gesmoorde uien en de gekarameliseerde aubergine, het kruidige van de basilicum en het frisse van de balsamico azijn. Deze traditionele balsamico azijn van Casa Rinaldi heeft een IGP keurmerk en komt uit Italië, Modena. 

Caponata met aubergine

Een smaakvol en vegetarisch bijgerecht waarin de groenten los van elkaar bereid zijn. Het is hierdoor even een klusje om te maken, maar deze caponata is het zeker waard! Deze caponata is een allemansvriend. Het zuurtje van het balsamico azijn geeft een lekkere kick aan dit gerecht. Zowel tijdens het koken als een paar druppeltjes tijdens het serveren maakt deze caponata verslavend lekker! Zie hieronder het recept van de caponata met aubergine crostini geïnspireerd door mijn Sicilië kookboek recept. 

Casa Rinaldi Balsamico uit Modena

Een gepassioneerd familie bedrijf dat sinds 1979 innoveert met de lekkerste Italiaanse producten zoals deze waanzinnig lekkere balsamico azijn. Deze producten met een keurmerk zijn wereldwijd verkrijgbaar. Daar vertel ik je hieronder meer over. 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers

Caponata met aubergine crostini met balsamico

Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans - Siciliaans
Trefwoord aubergine, gebakken groenten, gegrilde groenten, groenten bijgerecht, Siciliaanse recepten, vegetarische recepten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • mandoline of scherp koksmes
  • stoofpan
  • Antiaanbakpan
  • citruspers
INGREDIËNTEN
  • 1-2 el Casa Rinaldi balsamicoazijn
  • 3 rode of roze uien
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 1/2 st biologische citroen
  • 2 st normale aubergines of 1 violet aubergine
  • 2 st paprika’s geel en/of rood
  • 2 st knoflooktenen
  • 8 st cherrytomaten
  • 1 el kappertjes
  • 4 el rozijnen
  • 2 st kleine wortels
  • 1 stengel bleekselderij fijngesneden
  • 5-10 blaadjes verse basilicum
  • zwarte grove peper
  • snuf zout
  • 1 st stokbrood of ciabatta
BEREIDING
  • Snijd de uien in dunne ringen met een mandoline of een scherp koksmes.
  • Doe een paar druppeltjes olijfolie in een stoofpan samen met de uien en sap van een citroen. Smoor de uien ongeveer 40 minuten met de deksel op de pan. Op deze manier worden ze zoet, krijgen ze een diepe smaak en worden ze onweerstaanbaar lekker. Roer af en toe.
  • Snijd de aubergine in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Het handigst doe je dat zo: snij een aubergine in de lengte doormidden. Snijd deze gehalveerde au- bergine in blokjes en doe in een schaal. Strooi er een halve theelepel zout over en zorg dat alle kanten bedekt zijn met zout. Hierdoor wordt het vocht onttrokken en zal de smaak nog lekkerder worden. Zet er wat zwaars op. Laat even (maximaal een nacht) uitlekken en zet opzij tot je het nodig hebt.
  • Snijd de paprika’s ook in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter.
  • Hak de knoflook fijn. Fruit de knoflook een paar minuten in een diepe antiaanbakpan met deksel. Voeg de paprika toe.
  • Snijd de wortel en bleekselderij in flinterdunne plakjes en de tomaten in vieren en doe ze bij de paprika en knoflook. Smoor tot de paprika zacht en zoet is (ongeveer 10 minuten). Zet opzij tot je het nodig hebt. Giet het vocht dat uit de aubergines is gekomen weg en doe wat olijfolie in de antiaanbakpan (je hoeft de pan niet eerst schoon te maken). Bak de aubergineblokjes goudbruin.
  • Wanneer de uien klaar zijn roer je de paprika, wortel, bleekselderij, knoflook en tomaat erdoor, daarna de aubergineblokjes en tot slot de kappertjes en rozijnen. Roer alles voorzichtig door elkaar. Laat nog 10 minuten op middelhoog vuur stoven.
  • Snijd het stookbrood in dunne plakjes en smeer subtiel in met olijfolie en rooster even in een grillpan of oven totdat ze goudbruin worden.
  • Laat de caponata iets afkoelen en druppel er nog wat koude olijfolie en strooi er wat verse basilicum overheen. Serveer de caponata op de crostini's en de rest in een mooie schaal. Druppel er nog wat balsamicoazijn overheen.

Balsamico azijn casa rinaldi

Een goede balsamico azijn is inmiddels niet meer weg te denken uit onze keuken. De Italiaanse keuken trouwens ook niet, het is namelijk de meest geliefde keuken wereldwijd. Makkelijk, smaakvol en de allerbeste producten. Casa Rinaldi staat vooral bekend om haar brede balsamico assortiment, maar heeft ook bijvoorbeeld olijfolie’s en andere producten van de allerbeste kwaliteit. 

Wat is balsamico azijn?

De fris/zure en heerlijke balsamico azijn van Casa Rinaldi wordt ook wel het ‘zwarte goud’ genoemd. Het is een Italiaans azijn uit Modena gemaakt van ingekookt Trebbianodruiven sap dat rijpt op houten vaten, totdat het de ideale smaak en consistentie gekregen heeft om te kunnen gebruiken als smaakmaker/azijn. Een mooi voorbeeld van slow food!

caponata met aubergine
Samenwerking Casa Rinaldi

2 reacties

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte