Surinaamse roti met kip, ei, kouseband, aardappel en zure komkommer

Surinaamse roti met kip, ei, kouseband, aardappel en zure komkommer

Dit is een recept waar ik mijn vriend (en mezelf) heel blij mee maak. We vinden het ook heerlijk om te bestellen, maar als ik tijd en zin heb maak ik het graag  zelf. Vandaar dat het tijd werd om dit recept zonder poes pas met jullie te delen. Mijn favoriete Surinaamse gerechten? Broodje kip kerrie (zie recept), roti met kip / roti rol en natuurlijk pom (dit staat op de planning om te maken). Deze inspirerende en veelzijdige keuken bevat zo veel geur, kleur en smaak. Daarnaast zijn het ook fijne zoet, zuur en pittig combinaties waar ik geen genoeg van kan krijgen.

Surinaamse roti kip

Om dit recept te maken raad ik je aan om kip bij de poelier of slager te halen. Niet minder belangrijk: kies voor biologische eieren én komkommer. Doordat je basis producten al van goede kwaliteit zijn kan het niet anders dan een feestmaal worden. Tip ga voor de kousenband of boontjes, roti platen, madame jeanette peper en masala / kurkuma / koriander en andere kruiden & specerijen naar de toko in de buurt.

Wat is roti precies? Dit is oorspronkelijk alleen het platte brood. Waarbij je de kip, saus en groenten serveert.  Zie hieronder mijn Surinaamse roti met kip, ei, boontjes (of kousenband) en zure komkommer. 

5/5

Tools die ik gebruik

Handpers illustratie
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
roti met kip, ei, boontjes en zure komkommer

Surinaamse roti kip met kousenband, ei en zure komkommer

Gang Hoofdgerecht
Keuken surinaams
Trefwoord biologische citroen, biologische kip, een pans gerecht, groente, kip recepten, makkelijk recept
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Diepe gietijzeren pan (zoals Le Creuset)
  • citruspers (of met de hand)
  • Oven of antiaanbakpan (voor de roti platen)
INGREDIËNTEN
  • 200 g kruimelige aardappels
  • 0,5-1 kg kipfilet, kippenpoten en/of kippendij bij de poelier, de slager of biologisch
  • 1/2 st Habanero of madame Jeanette pepertje
  • 4 st roti platen aardappel of erwten
  • 3 eetlepels massala
  • sap van 1/2 biologische citroen zo blijft je kip mals en ‘was je de kip’
  • 50 g tomatenpuree
  • 2 knoflooktenen fijn gehakt
  • 1 witte ui fijn gesneden
  • zonnebloemolie
  • 4 st eieren
  • 400 g kouseband of boontjes
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl tl kurkuma
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 eetlepel Kruidenzout of zout optioneel
BEREIDING
  • Maak eerst (het lekkerste is een dag van te voren) de zure komkommer. Bekijk hier het ingemaakte komkommer salade recept. Tip er een paar pimentkorrels bij.
  • Maak de kip indien nodig even schoon en verwijder harde of gekleurde stukjes. Niks zo vervelend als een spiertje of een vervelend stukje in het vlees. Smeer de kip even in met sap van een halve citroen. De Surinamers 'wassen/reinigen' hun kip op deze manier. Daarnaast maakt het de kip ook malser.
  • Snijd vervolgens de kip in langwerpige grove stukken. Kook ondertussen in een kleine pan de eieren ongeveer 7 minuten en laat ze schrikken in koud water.
  • Zet een diepe anti aanbak pan op middelhoog vuur en doe hier een flinke scheut zonnebloemolie in met zwarte peper, masala poeder, korianderzaad, komijn poeder, fijngesneden knoflook en ui bij. Fruit alles aan en roer even zodat alle smaken vrijkomen. Roer nu de tomatenpuree erdoorheen.
  • Doe nu ook de kip in de pan erbij en bak aan alle kanten licht-bruin. Als de kip verkleurd doe er dan een scheut van het gekookte water bij en laat het geheel sudderen. Roer tussendoor.
  • Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 2 bij 2 centimeter en doe ze in de pan erbij. Pak een maatbeker en doe hier een halve liter gekookt water in roer er 1 eetlepel kruidenzout doorheen. Giet de 'zelfgemaakte' bouillon in de pan erbij en laat alles even een half uur sudderen.
  • Pel de eieren en doe die in zijn geheel bij de saus. Proef de saus en als je zout mist kan je er 1 klein maggi blokje in doen of je kan er altijd nog wat kruidenzout aan toevoegen, maar let er wel op dat de saus na verloop van tijd inkookt en dus versterkt van smaak.
  • Snijd de kousenband in gelijke stukken van 3-4 centimeter lengte en doe ze de laatste 15 minuten nog in pan met kip erbij en laat ze langzaam zacht worden en garen.
  • Roer even alles door en doe voor de pittige liefhebber een klein beetje fijn gesneden Madame Jeanette peper bij. Pas op met de hoeveelheid zeker als kinderen mee eten.
  • Verwarm de roti platen in een pan of in de oven en serveer bij kip ingemaakte komkommers.

Recepten met citroen

Ben jij net zoals ik gek op kip recepten, zoals deze Surinaamse roti met kip? En ben je op zoek naar nog meer inspiratie met kip?

Maak dan bijvoorbeeld eens:

Wist je trouwens dat masala een uitgebalanceerde mix is tussen: koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen.
roti kip met boontjes en komkommer
Samenwerking met Herbamare Kruidenzout A.Vogel

6 reacties

  1. 5 sterren
    Heel lekker, en het 1 pans idee maakte dat ik deze probeerde. Had eerder al vaak Roti gemaakt. Net terug van vakantie en deze staat morgen voor de 3e keer weer op het menu 🙂 Ik ben zelf gek op kerrie en doe er meer in, voeg er ook een lekkere hoeveelheid madam jeannette hete saus in (zelf gemaakt) Echt een smaak bom, heerlijk!

    Bedankt dat je deze gedeels hebt.

  2. 5 sterren
    Ik wil dit recept binnenkort voor een diner koken, maar ik vraag me af waar ik het recept voor de zure komkommers kan vinden. Er staat voor zo ver ik zag geen link in de tekst. Alvast bedankt!

  3. 5 sterren
    Lekker recept en ziet er uit als een traditioneel recept. Ik zou wel voor kippenbouillon gaan, maar toch benieuwd naar deze Kruidenzout. Ga ermee aan de slag

4.50 from 4 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte