Matcha madeleines met citroen

Matcha madeleines met citroen

Matcha, love it só MATCHA! Het is op dit moment super hip, maar ik vind het dus ook echt heel erg lekker. In dit recept heb ik poedersuiker met citroensap en matcha poeder gemixt om een heerlijke icing te krijgen. Madeleines zijn een van mijn favoriete cakejes/koekjes, ze zien er niet alleen heel erg mooi uit maar zijn ook echt bijzonder qua smaak en structuur. Ik leg je hier ook graag uit wat nou precies matcha is. Zie hieronder het matcha Madeleines met citroen recept.


Wat is matcha?

We kennen allemaal wel groene thee, maar wist je dat Matcha eigenlijk ook groene thee is uit Japan. Waarbij de thee geplukt is en in plaats van drogen in de felle zon, waardoor er meer chlorofyl (groene kleurstof) ontstaat leggen ze het onder dekens. Waardoor de bladeren licht en intens groen blijven. Door deze bewaar techniek ontstaat er dus ook een andere smaak. Je kan er alle kanten mee op. Ik heb bij de toko zakjes matcha gekocht, maar je kan het ook bij speciaal zaken kopen en/of in een potje/zakje. Let er wel op dat het echte matcha is! Meer info? Kijk dan het fragment van Keuringsdienst van Waarde.


Madeleines de lekkerste cake/koekjes!

Op zoek naar nog meer Madeleines inspiratie? Maak dan eens Madeleines met Limoncello icing!


Volgen jullie The Lemon Kitchen al op FacebookInstagram & Pinterest?

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
Matcha madeleines met citroen

Matcha madeleines met citroen

Gang Gebak
Keuken Frans, Japans
Totale tijd 1 uur
Porties 20
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • keukenmixer,
  • zester of rasp,
  • oven
  • Madeleines bakvorm *van Le Creuset is superfijn
INGREDIËNTEN
  • 130 gram roomboter
  • 3 medium eieren
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram gezeefde bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 biologische citroen
  • 1 eetlepel Matcha poeder
  • ongeveer 5 eetlepels poedersuiker
BEREIDING
  • Klop als eerste de eieren met de suiker minimaal 5 minuten op, gebruik hiervoor een mixer. Dit zorgt ervoor dat het luchtig wordt én groter worden in volume.
  • Voeg vervolgens zout toe aan de bloem. Laat de roomboter smelten in een steelpannetje. Schep de bloem in delen met een spatel door het eimengsel. Voeg nu de gesmolten boter toe.
  • Rasp vervolgens de schil van de halve citroen en roer ook door het beslag.
Nu ga je bakken!
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht). Vet de Madeleines bakvorm een beetje in met boter. Om vervolgens er zeker van te zijn dat de Madeleines eruit komen strooi je er wat bloem overheen. Letterlijk ‘afstoffen’ dus een lichte waas moet zichtbaar zijn. Draai nu de vorm om en klop het overige bloem eruit.
  • Pak een eetlepel en gebruik iets meer dan de helft hiervan om de Madeleine vormpjes te vullen. Ze komen nog redelijk ver omhoog.
  • Zet ze in de oven (goed in het midden) zodat de verkleuring gelijk zal blijven. Haal ze vervolgens na ongeveer 8-10 minuten uit de oven, tik ze er voorzichtig uit en laat ze even afkoelen.
Nu ga je de icing maken
  • Meng de matcha poeder met sap van 1 citroen en de poedersuiker en roer het geheel goed, gebruik een kwastje of een lepeltje om dit mooi aan te brengen op de bovenkant van de Madeleines (zie afbeelding).

2 reacties

  1. hoi. het lijkt me meer op citroen madeleines met matcha ising. proef je de matcha wel?, aangezien ik niet lees dat er ook in het cakebeslag matchapoeder moet?

    vr gr

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte