Zelf Focaccia met citroen maken

Zelf Focaccia met citroen maken

Focaccia of een andere broodsoort zelf maken stond al een tijdje op mijn to-do lijstje. Sinds ik de Magimix Cook Expert in huis heb, probeer ik wat meer te experimenteren met bakken. Zelf focaccia met citroen maken is een leuk recept om eens thuis uit te proberen. Een gietijzeren pan van Le Creuset maakt het helemaal af! Focaccia is een geliefd Italiaans brood wat iets vetter is door de extra vergine olijfolie en daardoor nóg lekkerder.
Smakelijk!


Zelf Focaccia met citroen maken

Focaccia is een Italiaans plat brood en de deegbodem van focaccia is te vergelijken met die van een pizza, maar dan wat dikker. Van origine hoort focaccia in een steenoven gebakken te worden net zoals een pizza. Het is een beetje luchtig en superlekker! Je kent ze ook vast wel van de La Place. De naam ‘Focaccia’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘haard’. Wist je dat de Italianen extra vergine olijfolie (een must als je focaccia maakt) het ‘vloeibare goud’ noemen? 


Serveertip: lekker met wat cherrytomaatjes, burrata of buffel mozzarella! 


Ook zo gek op zelfgebakken brood en/of crositni’s?
Maak dan eens knoflookbrood met citroen! 
Of bijvoorbeeld flammkuchen met avocado, buffel mozzarella en citroen.


Volgen jullie The Lemon Kitchen al op FacebookInstagram & Pinterest

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
focaccia met citroen

Zelf Focaccia met citroen maken

Gang bakken
Keuken Italiaans
Trefwoord focaccia maken, Italiaanse recepten, zelf brood maken
Voorbereidingstijd 4 uur 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 5 uur
Porties 0
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • gietijzeren pan *Le Creuset
  • oven
  • handrasp/zesteur
  • bakpapier
INGREDIËNTEN
  • 600 gram (tarwe) meel
  • 21 gram gist (meestal per 7 gram verpakt)
  • 1 biologische citroen
  • 0,5 Ltr water
  • 4 eetlepels (Italiaanse) extra vergine olijfolie *3 voor het rijzen 1 erna
  • verse citroentijm of verse tijm
  • 1 theelepel zeezout of salt flakes
BEREIDING
  • Meng als eerste de gist in een kom met het water. Roer het zout, de extra vergine olijfolie en de geplukte citroentijm/tijm erdoor heen.
  • Voeg het meel in delen toe en roer het deeg goed. Het deeg moet vochtig zijn. Laat het deeg minstens 5 a 6 uur in een grote bak (op bakpapier) in de koelkast of koel rijzen, dit kan ook de gehele nacht.
  • Het deeg is goed gerezen als het verdubbeld is in grootte. Smeer de gietijzeren pan in met olijfolie en vervolgens zeef je er wat bloem overheen (dan komt hij goed los na het bakken). Leg het deeg in de pan en laat het brood een half uur bij kamertemperatuur staan.
  • *Je kan ook het deeg voor de zekerheid op bakpapier in de pan leggen.
  • Voeg wat extra vergine olijfolie op de focaccia met wat citroenrasp (van een halve citroen) en strooi er wat zout overheen. Doe de pan met deksel erop in een voorverwarmde oven van 200°C (hete lucht) en bak het brood gedurende 30-35 minuten. Tik er even op en als het hol klinkt is het brood gaar.
  • Voordat je het uitserveert laat het brood even iets afkoelen.

2 reacties

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte