5 x tips voor een fijne & frisse ochtendroutine

5 x tips voor een fijne & frisse ochtendroutine

Het is weer even geleden dat Lisanne van Superyoga.nl een fijn artikel voor The Lemon Kitchen heeft geschreven. Ik vind het altijd erg inspirerend hoeveel tips ze kan geven. Want iedereen wil toch vrolijk het bed uit stappen? Zie hieronder 5 x tips voor een fijne & frisse ochtendroutine

5 x tips voor een fijne & frisse ochtendroutine

Een ochtend bewust en in alle rust beleven, is dat voor jou een weekendkwestie, een uitzondering of komt een rustige ochtend zelden tot nooit voor? Wanneer je je ochtendroutine weet te veranderen van overleven naar leven dan zul je merken dat je hele leven een positieve wending kan krijgen! Er is niets lekkerder dan de dag niet gehaast te beginnen. Een beetje tijd voor jezelf te nemen en met een positieve instelling de dag te starten.
Een ochtendroutine is niets meer dan een verzameling van gewoonten die iedere ochtend worden uitgevoerd. Douchen, een kopje koffie drinken, de kinderen aankleden, de lunch klaarmaken. Stuk voor stuk gewoonten die ’s ochtends op de automatische piloot worden gedaan. Hoe heerlijk zou het zijn als je na het opstaan tijd hebt voor jezelf. En je met een vrolijke glimlach de deur uit kan stappen? Lees de volgende vijf tips en wie weet weet jij je ochtendroutine te veranderen!

Tip 1: Verander je mindset

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, wanneer je aan je mindset werkt verandert je manier van leven en stel je je in staat bewust te genieten van het leven. Een mindset valt te trainen, het is dus niet zo dat je het maar moet doen met de mindset die je gegeven is. Wanneer je de wekker hoort gaan en je hebt geen zin in de dag, je bent chagrijnig of misschien zelfs wel zwaar geïrriteerd. Dat je niet meer kunt slapen en dat er alweer een nieuwe dag begint is de kans groot dat je dit gevoel gedurende de dag meeneemt. Je ziet je ochtendroutine waarschijnlijk als een moetje en je hebt totaal geen zin om de verplichtingen weer uit te voeren. Wanneer je jezelf traint om met een positief gevoel de wekker uit te drukken en met een opgewekt gevoel de dag te gaan beleven. Dan ga je meer genieten van de dag.

Toepassing

Als je dit lastig vindt dan is het goed om iedere avond of ochtend drie dingen te bedenken waarvoor jij dankbaar bent. In het begin kan het lastig zijn, maar na verloop van tijd wordt het makkelijker. En kun je misschien wel meer dan drie punten opnoemen. Plan minimaal één actviteit per dag in waar jij blij van wordt. Dat hoeft helemaal niet moelijk te zijn! Een stukje uit je tijdschrift lezen, een gezond maar heerlijk ontbijtje of juist een leuke activiteit in de avond plannen. Die kunnen er al voor zorgen dat je met een prettig gevoel opstaat.

Tip 2: Besteed tijd aan je ademhaling

Als we opstaan zijn we vaak al zo met de dag bezig dat we vergeten tijd te besteden aan onze ademhaling. Ademen is leven en deze reden is al voldoende om bewust met je ademhaling om te gaan. Je kunt zodra je wakker wordt tijd besteden aan je ademhaling door bijvoorbeeld tien keer langzaam in en uit te ademenen. Maar je kunt ook iets later in een voor jou fijne houding gaan zitten. Of liggen en tijdens je ademhalingsoefening mediteren. Laat je gedachten op de vrije loop maar verleg je aandacht iedere keer weer naar je ademhaling. Als dit niet bij je past is een korte sessie van 5-10 minuten. Waarbij je je lichaam stretcht of yoga houdingen uitvoert aan de hand van een online yoga les wellicht meer iets voor jou. Je stretcht de stijfheid van een nacht slapen uit je lichaam. Zodat het bloed zonder blokkades gaat stromen en je energie krijgt. Maak het vooral niet te lastig, het blijft tenslotte ochtend. Gebruik hulpmiddelen zoals een yoga riem of een yoga blok. Zodat je in alle comfort kunt blijven en geen blessures oploopt.

Tip 3: Drink voldoende water (met citroen)

Het is belangrijk om ’s ochtends water te drinken. Je bent namelijk vocht verloren tijdens je nacht slaap en om je lichaam weer energiek te krijgen vul je het vochttekort aan. Vind je water maar saai? Probeer een schijfje citroen in je glas water uit of knijp een halve biologische citroen uit in je water en drink dit vervolgens met een rietje op. Behalve dat je je lichaam hydrateert breng je de spijsvertering op gang en geef je het immuunsysteem een boost. Vervolg het drinken van water met een gezond uitgebalanceerd ontbijtje. 

Tip 4: Vliegtuigmodus

Het is zo verleidelijk om direct je telefoon aan te zetten en van het één in het ander te belanden. Voordat je het weet zit je hoofd bomvol onnodige gedachten. Houd je geliefde apparaatje op vliegtuigmodus totdat je bijna de deur uitgaat zodat je niet afgeleid kunt raken.

Tip 5: Je dag plannen

Als je zonder een duidelijk plan je dag in gaat dan merk je vaak dat je of naar de agenda van een ander gaat leven. Of dat je niet zoveel hebt bereikt als dat je had willen bereiken. Bedenk van te voren goed wat je die dag voor elkaar wilt hebben. Je kunt iedere zondag de week voorbereiden of als dat niet zo goed voor jou werkt een avond van te voren de dingen opschrijven die je voor elkaar wilt hebben. Probeer een aantal focuspunten te hebben en niet een to do lijst te maken van honderd punten. Je wilt tenslotte met voldoening de dag afsluiten!
Vond je dit nou ook een super interssant artikel? Klik dan hier voor meer van Superyoga!
Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte