Zalmsalade met pesto & citroen

Zalmsalade met pesto & citroen

Dat je mij mag wakker maken voor een stukje zalm, was je vast al bekend. Maar wist je ook dat er verschillende technieken zijn om zalm te ‘roken’. Je kan zowel zalm warm als koud roken en dat geeft de zalm dan ook een heel andere smaak en structuur en zelfs de uitstraling is anders. Super bijzonder en verslavend lekker. Zalm van Urk, ook wel bekend als de trotse Jongens van de Fant. Ze staan bekend om hun kwalitatieve (Noorse) warm & koud gerookte zalm en ik heb ze mogen keuren. In een woord ‘fantastisch‘! De kwaliteit spat er vanaf. Als je eenmaal deze zalm hebt geproefd, wil je geen andere meer.
Zie hieronder het warm gerookte zalm salade met pesto & citroen recept.

Warm gerookte Zalm van Urk is onweerstaanbaar lekker!


Zalmsalade met pesto

Pesto en zalm zijn samen een gouden duo, of ja eigenlijk een gouden trio met citroen erbij. Het leuke aan deze combinatie van smaken is dat ze elkaar versterken en daarom is deze zalm salade met pesto een hemelse combinatie. Pesto, dat maak ik graag zelf!
Je ziet hieronder ook het makkelijke warm gerookte zalm salade met pesto recept.

5/5

Tools die ik gebruik

zesteur illustratie the lemon kitchen
Tool
Zesteur
handrasp-illustratie
Tool
Handrasp
Warm gerookte Zalm van Urk Salade met pesto & citroen

Gerookte zalmsalade met pesto & citroen

Gang Salade
Keuken Italiaans
Trefwoord gerechten met citroen, salade met zalm, vis salade, warm gerookte zalm, zalm salade
Totale tijd 15 minuten
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • Handrasp of zesteur
INGREDIËNTEN
  • 200 gram warm gerookte Zalm van Urk
  • 3 eetlepels pesto *bekijk hier het pesto recept je kan het trouwens ook kopen (of maak zeekraal pesto)
  • verse cress zoals tuinkers
  • 1 biologische citroen
  • snuf zout en versgemalen peper
  • vers zuurdesem stokbrood
BEREIDING
  • Doe als eerste de warm gerookte zalm in een bakje, zorg ervoor dat je geen huid erbij doet. Dit kan je weggooien.
  • Maak ondertussen de pesto. Zie hier het makkelijke & lekkere recept. 
  • Pak het stokbrood, snijd het in dunne plakken en smeer ze heel licht in met de pesto. 
  • Meng de zalm met de pesto en breng op smaak met wat zout en versgemalen peper. Doe er 1 eetlepel citroensap bij en zeste (schil) van een halve citroen. Roer rustig totdat het goed gemengd is en je en lekkere zalm salade hebt gekregen.
  • Verdeel de zalm salade rijkelijk over de stok sneetjes, pak de zesteur of handrasp om er nog wat citroenkrulletjes overheen te versieren en strooi er als laatste nog wat verse cress (tuinkers) over.
    Serveer er een lekker glas witte wijn bij! 

Warm & koud gerookte Zalm van Urk

Drie broers die zijn opgegroeid op Urk en ‘in de vis’. “Iedereen kent ons als ‘de jongens van de Fant’, maar eigenlijk heten we Frans Post, Harmen Post en Gerrit Post. ‘De Fant’ is de bijnaam van onze vader, een naam die overgegaan is op ons.” Hun koud & warm gerookte zalm is favoriet niet alleen bij mij, maar ook bij het koningshuis en michelinsterren chef Jonnie boer. Loopt het water jou ook al in de mond en ben je nieuwsgierig geworden? Klik dan hier om een bestelling te plaatsen!

 

Koud versus warm roken van zalm

Het koud roken van zalm is een delicaat proces, het komt namelijk een stuk preciezer qua temperatuur regeling dan bij het warm roken van zalm. De gerookte zalm wordt gerookt met een mix van schone houtsoorten en een natuurlijke kruiden melange. Ik ben gek op ‘rooksmaak’ en de geur van hout, daarom vind ik houtgerijpte wijn ook zó onweerstaanbaar!

Zie hieronder het proces van warm roken van zalm:

  • Het zouten, midden in de nacht zouten we de zalm met de juiste hoeveelheid zout om hem op de juiste smaak te brengen
  • Het hout, vroeg in de ochtend selecteren we verschillende houtsoorten die de zalm een authentieke rooksmaak geven
  • Het roken, de zalm wordt in de ochtend gerookt. Niet te lang en niet te kort om de zalm op zijn lekkerst te krijgen
  • Het ademen, vers uit de rookton koelt de zalm af waardoor hij begint te ademen.5
  • Vacuüm verpakken, na de lunch wordt de zalm vacuüm verpakt waardoor de zalm twee tot drie weken gekoeld te bewaren is
  • Gekoeld transport, in de middag wordt de zalm verpakt in een gekoelde doos en is hij onderweg naar je huis!
zalm van Urk

Recepten met citroen

Ben je net zoals ik gek op recepten met citroen zoals deze warm gerookte zalm salade met pesto? Sla dan dit recept op in een van je Pinterest borden. Ben je opzoek naar nog een recept met zalm? Maak dan bijvoorbeeld eens zalm met kruidenkorst, avocado dip en aardappeltjes uit de oven.

#Samenwerking met Zalm van Urk

super lekkere zalm van urk salade met pesto en citroen
super lekkere zalm van urk salade met pesto en citroen

49 reacties

  1. 4 sterren
    Ik weet niet of mijn eerste reactie, geplaatst was, dus publiceer ik het opnieuw. Ik vind zalm erg lekker, zowel warm als koud. Het recept ziet er lekker uit.

  2. Helaas heeft mijn vriend een notenallergie en mag geen pesto :(! Het klinkt als een heerlijk gerecht, we maken wel regelmatig zalm met citroen klaar op de BBQ

  3. De combinatie van zalm en pesto kende ik nog niet. Het recept is ook lekker duidelijk opgeschreven. Dat is fijn! Niets is zo vervelend als recepten die hele stappen overslaan of er vanuit gaan dat mensen dingen wel snappen.

  4. ik kan wel zeggen dat ik veel van je recepten ken. Deze ga ik ook zeker een keer maken, want ik ben benieuwd naar de combi pesto zalm. Dat is er een die ikzelf niet zo een twee drie bedacht zou hebben

  5. Dit is een recept waar ik mijn huidgenoten heel erg blij mee ga maken. We zijn allemaal dol op zalm, op pesto en op citroen. Een trio aan happy food!

  6. Wauw dit ziet er toch echt weer mega lekker uit. Daarnaast vind ik je foto’s erg mooi. En wat zijn er veel gerechten te vinden met citroen

  7. Ik houd dus helemaal niet van zalm oeps sorry haha maar het lijkt me wel heel lekker in combi met andere vissoorten, toch?!

  8. Wow, alleen van die foto krijg ik al trek. Het is zo jammer dat mijn vriend niet van vis houdt, anders zou ik het zeker wel veel vaker eten. Wilde ook nog even zeggen: wat een mooi site heb je!

  9. 4 sterren
    Wat ziet dit er ontzettend lekker uit! Je legt het heel fijn en duidelijk uit voor iemand die niet zo goed is met het maken van eten.

  10. 5 sterren
    oh wat ziet dit er weer heerlijk uit! Ik houd ook zo ontzettend van zalm. Alle soorten bereiding eigenlijk. Ik ga hem weer onthouden! Mmm..

  11. Zalm en pesto zijn inderdaad een hele Goede combi! Gerookte zalm is wat ik nu het meest mis tijdens de zwangerschap, dus ik ga dit lekkere recept bewaren voor einde van het jaar.

  12. 5 sterren
    Wauw, nooit over nagedacht dat het ‘warm’ gerookte zalm is! Het ziet er fantastisch lekker uit en ik heb al een paar keer jouw pestootjes gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte