Tafel oesters rapen in yerseke Zeeland

Tafel oesters rapen in yerseke Zeeland

Met een oesterboot mee op zee, dat stond al een lange tijd op mijn ‘bucketlist’! Dit is een speciaal ontwikkelde boot dat over zeer ondiep water (tijdens ep) kan varen. Onlangs was ik samen met mijn vriend op uitnodiging van Chris, eigenaar van Viswinkelonline.nl vroeg in de ochtend in het visserdorp, Yerseke te vinden. Een prachtige plek in Zeeland dat bekend staat om hemelse oesters. We gingen rond 8 uur mee op de oesterboot van zijn neef Adriaan, eigenaar van oesterkwekerij Delta Ostrea. We keken mee hoe deze tafel oesters groeien, luisterde naar de gepassioneerde verhalen en proefde kraakverse HK46 oesters. Een waanzinnig inspirerende dag, waar we nog steeds van nagenieten. De dag hebben we afgesloten met Fruit de mer bij Restaurant Oesterput 14. Lees hieronder meer over oesters rapen in Yerseke Zeeland!

Tafel oesters rapen in Yerseke, een ervaring van goud!


Tafel oesters rapen


Als klein meisje was ik niet vies van een oester! Vooral schaal- en schelpdieren met een klein beetje citroen, daar word ik op de dag van vandaag nog erg gelukkig van. Terwijl we de haven van Yerseke uitvaren met een ochtendzon in je gezicht en een fijn briesje, rook ik de ziltige zee. Het moment dat er een verse oester uit de zee open gemaakt wordt en puur kan eten, is een bijzonder en onbetaalbaar moment!

Jadis Schreuder bij Oesterput 14 Yerseke Zeeland

Tafel oesters HK46 van Delta Ostrea

In Yerseke Zeeland

Deze bijzondere oesters staan bekend om hun mooie ronde vorm, volle, ziltige een zelfs iets wat zoete smaak. Ze worden op tafels gekweekt en hebben veel voedselrijk water nodig om in te groeien. Ze groeien dus op bepaalde hoogte waardoor de oesterhoorders (vijand van de oester) geen kwaad kunnen doen. Wist je dat oesters weinig tot geen calorieën hebben? Ze zitten vol met eiwitten, vitamines en mineralen. Daarnaast is het een puur product, wat je zo recht uit de zee kan eten. Bestel ze hier!

Een van de bekendste oesterkweek bedrijven Delta Ostrea, heeft een prachtige Zeeuwse tafeloester gekweekt. De HK 46. Deze naam is een afkorting van het kweekgebied in Nationaal park de Oosterschelde genaamd: Hooge Kraaier. Omdat dit een mondvol is hebben ze het afgekort naar HK46.


Verschil tussen tafel oesters en bodem oesters

Om te beginnen zijn de tafel en bodem oesters niet met elkaar te vergelijken qua uiterlijk, smaken en mondgevoel. Bij normale oesters is het belangrijk dat de veenachtige bodem beschut moet liggen. Bij hangcultuur/tafel oesters komt er meer bij kijken omdat de groei goed wordt bij gehouden en in drie etappes wordt verzorgd. Ze beginnen in zakken van 1000, vervolgens worden ze in bakken verdeeld van 500 en als laatste per 50-60 verpakt, maar mate dat ze gegroeid zijn en rustig door het water hebben gewalst. De kleur is ook anders, omdat het dus niet op de bodem heeft gelegen. Hierdoor is de schelp meer bruin dan grijs.


Wat heeft een goede tafel oester nodig?

  • Er moet genoeg voeding in het water zitten
  • Het is belangrijk dat er afwisseling is van regen en zonlicht
  • Aandacht en liefde!

Sfeer impressie van tafel oesters rapen

Restaurant Oesterput 14

Yerseke, een vissersdorp aan de Oosterschelde. Eten op een unieke locatie uitkijkend over oesterkwekerij Delta Ostrea. Een aanrader op een mooie zomerse dag! Wij hebben geweldig genoten van een geheel verzorgde Fruit de Mer schaal met een goed glas wijn. Blijer kan je mij niet maken! We hebben hard gewerkt en álles opgegeten!
Wil je ook een tafel oesters rapen en genieten hier? Ze geven trouwens ook oesterproeverijen!
Reserveer dan snel!

Bestel makkelijke schaal- & schelpdieren online

Ben jij ook net zoals ik helemaal weg van schaal en schelpdieren? Bestel ze dan heel makkelijk online bij Viswinkelonline.nl en maak bijvoorbeeld eens:


#samenwerking met Viswinkelonline.nl

Eén reactie

  1. klinkt geweldig !! wij ijn meerdere keren zelf oesters gaan rapen, langs de kust. Dat is ook al zo leuk, lekker en fijn.Verse oesters eten terwijl je uitkijkt over het water en de wind door je haren waait! Maar dit is helemaal top zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[instagram-feed]