Pistache ijs uit The Lemon Kitchen Sicilië Kookboek

Pistache ijs uit The Lemon Kitchen Sicilië Kookboek

Dit is het allerlekkerste pistache ijs ever.

Het is zoet, romig, fris en heeft een lichtzoute nasmaak. Ik heb een tip gekregen van de ‘pistache-expert’ van Taormina: maak altijd gebruik van volle biologische melkproducten en van een pure pistachepasta als je pistache-ijs wilt maken! Heel typisch Siciliaans is het om in de zomertijd een ‘broodje ijs’ te eten, dat zijn briochebollen met pistache-ijs. Als je in Sicilië op het strand bent geweest, heb je vast ooit een ijscokarretje gezien. Daar verkopen ze deze broodjes ijs. Ook dit pistache-ijs kun je in een briochebol doen. In het The Lemon Kitchen Sicilië kookboek vind je dit recept. 

Pistache ijs

Gelato di pistacchio ca brioche (In het Siciliaans)

Tijdens het maken van The Lemon Kitchen Sicilië ben ik in één jaar 5 keer naar Sicilië gereisd. Er gaat geen vakantie voorbij in dit paradijs zonder een pistache ijsje. De allerbeste pistachenootjes komen uit Bronte (Sicilië). Hier vertel ik in het kookboek ook meer over. Omdat ik graag een quote van food-expert Janny van der Heijden op mijn kookboek wilde hebben. Ben ik onlangs langs geweest bij Janny thuis. “Het allerlekkerste pistache ijs ooit”. Een fijner compliment kon ik mij niet denken. De quote is mij erg dierbaar! 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
TOOL
Thermapen
pistache ijs the lemon kitchen sicilië

Pistache ijs maken

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Porties 6 personen
TOOLS
  • kookpan
  • garde
  • thermapen
  • ijsmachine
  • vijzel of keukenmachine
  • spatel
INGREDIËNTEN
  • 500 ml biologische volle melk
  • 200 ml biologische slagroom
  • 4 eidooiers
  • 200 g biologische rietsuiker of kristalsuiker
  • 125 ml pure pistachepasta uit Bronte online te bestellen en in sommige speciaalzaken
  • fijngehakte pistachenootjes optioneel
BEREIDING
  • Meng de melk met slagroom en breng kort aan de kook in een kookpan.
  • Klop de eidooiers los met suiker tot het mengsel wit-gelig wordt. Giet het ei met suikermengsel in de pan met slagroom en melk en verwarm alles op laag vuur ongeveer 3 minuten.
  • Roer de pistachepasta erdoor, gebruik een thermometer en zet het vuur uit bij 83 °c. Dit duurt ongeveer
  • 5 minuten. Om het geheel goed te mengen kun je een garde gebruiken.
  • Giet het mengsel in de bak van de ijsmachine. Laat het minimaal 1 uur afgedekt afkoelen in de koelkast.
  • Zet het ijsbakje in de ijsmachine met de deksel erop en zet de stand van ijsbollen aan. Dit duurt meestal 35 minuten tot 1 uur. Laat het doordraaien totdat het een mooie dikke romige consistentie heeft gekregen.
  • In de laatste minuten kun je de pistachenootjes even wat fijner malen in een vijzel of met de keukenmachine en zet ze apart.
  • Strooi er vlak voor het serveren nog wat pistachenootjes overheen voor een lekkere bite.

The Lemon Kitchen sICILIË KOOKBOEK

Zoals jullie weten verschijnt 7 april officieel mijn nieuwe kookboek. Ik kan oprecht niet wachten om hem in mijn handen te houden en er door te bladeren. Meer dan een jaar heb ik hier met veel liefde en passie aan gewerkt.  Mocht je het leuk vinden kan je alvast een pre-order van The Lemon Kitchen Sicilië plaatsen!

Op 8 april is mijn boeklancering en hier zal ik dan ook voor ieder een lekkere pistaches bol serveren mét een mini brioche bol. Om voor een grote groep pistache ijs te maken heb ik bij Hans in zijn ijssalon (Heel Holland Bakt) een afspraak gemaakt om het pistache ijs volgens mijn recept daar te maken.  

Quote Janny van der Heijden 

” Van de gerechten die Jadis mij heeft laten proeven kan ik nog steeds de smaken terughalen. Dan weet je dat je met dit boek iets bijzonders in handen hebt. Jadis’s Sicilië staat vanaf nu op mijn favoriete lijstje! “

 

Ook heeft onder andere Rudolph van Veen een fijne quote geschreven.

Rudolph van Veen “Jadis Schreuder is tot over haar oren verliefd op Sicilië en haar rijke culinaire cultuur. Maar gelukkig woont ze gewoon in Nederland, zodat zij ons via haar smaakvolle boek kan laten meegenieten van de populaire Siciliaanse keuken, die bekent staat om haar eenvoud, rijke smaken en die altijd aanwezige frisse twist. Wederom gefeliciteerd met jouw prachtige boek, Jadis!”

The Lemon Kitchen Sicilië kookboek
The Lemon Kitchen Sicilié kookboek

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waardering recept