Orange wijnproeverij bij restaurant Pollevie Den Bosch

Orange wijnproeverij bij restaurant Pollevie Den Bosch

ORANGE WIJNPROEVERIJ | 4 november

Pollevie is een van mijn favoriete restaurants in Den Bosch. Ze serveren er dagvers, lokaal en vooral erg lekkere gerechten. In 2017 zelfs het beste groenterestaurant van Nederland! Als je bij Pollevie gaat eten kan je er ook allerlei bijzondere wijnen bestellen, die perfect passen bij de mooie smaken op je bord. Tijdens mijn stages bij Michelin restaurants heb ik mijn liefde voor bijzondere wijnen ontwikkelt. Op zondag 4 november wordt er een Orange wijnproeverij mét de Orange wijnmakers bij Pollevie georganiseerd. Hieronder lees je er meer over, want dit wil je niet missen!

Bijzondere Orange wijn proeverij bij Pollevie

In samenwerking met The Orange Wine Club en directeur van The Wine & Food Association Jan van Lissum, organiseert Pollevie een bijzondere proeverij van ‘nieuwe’ wijnen. Die eigenlijk nog ouder zijn dan Bachus zelf en de weg naar Rome! De wijnen die je op 4 november kunt proeven, worden door de wijnmakers zelf toegelicht en zijn bijzonder van kleur. Ze zijn namelijk niet wit, rosé of rood maar amberkleurig of oranje. Vandaar ook de naam ‘Orange’ wat oranje betekent.

Orange wijnproeverij bij restaurant Pollevie www.thelemonkitchen.nl
Orange wijnproeverij bij restaurant Pollevie

Hoe komen ze aan deze mooie kleuren?

Deze kleur ontstaat vervolgens door een vinificatieproces (Het gehele proces van een druif tot een fles wijn te komen) dat ongeveer al 8000 jaar geleden werd toegepast. Door de oudste wijnmakers uit het oostelijk gebied rond de Middellandse Zee. Ze maakte hun wijnen in grote stenen kruiken waarbij de witte druiven in hun geheel (met schil en al) werden gebruikt. De wijnmakers van deze regio Slovenië, Kroatië en Georgië, Oostenrijk en Italië zijn hun wijnen zo blijven maken. Als eerste blijft de schil, de pitjes en vervolgens de takjes een paar dagen of zelfs weken bij het sap van de witte druiven. Ze geven beschermende tannines, een mooie oranje kleur, heerlijke aroma’s en smaken.

Orange wijnproeverij bij restaurant Pollevie www.thelemonkitchen.nl
Orange wijnproeverij bij restaurant Pollevie

Hoe smaken deze soorten wijnen?

Deze oranje wijnen zijn vooral natuurwijnen. De druiven worden kleinschalig, op biologische wijze geteeld en zodat het vinificatie proces zo natuurlijk mogelijk verloopt. Super dus! De druiven gisten op hun eigen gistculturen en de wijn wordt nauwelijks gefilterd. Zo krijg je hele bijzondere en verfrissende natuurlijke wijn.

Wat ga je proeven?

De wijnen zijn vaak fris als een witte wijn, maar wel met een rijk en stevig mondgevoel zoals je bij rode wijnen hebt. Ze hebben een uniek smaakprofiel en aroma’s. Het wijnen die ruig, avontuurlijk en uitgesproken zijn. Je smaakpapillen worden in iedergeval verwend!

Wie komen er op zondag 4 november?

 • Slovenië:     Batič, Klabjan, Renčel, Graben
 • Italië:           Terpin, Gravner, Fattoria La Maliosa, Skerlj, Miklus.
 • Spanje:        Joan de la Casa Viticulto
 • Georgië:      Chateau Khashmi, Nine Oaks.
 • Kroatië:        Vinarija Kriz.
 • Oostenrijk:   Weingut Ploder-Rosenberg, Weingut Heinrich, Fritz Wieninger

Een selectie van deze wijnmakers zullen ook zelf aanwezig zijn om hun bijzondere wijnen toe te lichten.

Wil je hier op 4 november ook bij zijn?

De proeverij is van 15.00 tot 18.00 uur. De kosten zijn €10,- als u zich inschrijft via mail@pollevie.nl of 073-5184646 en €15,- zonder voorinschrijving. Tot dan!
Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

9 reacties

 1. Wat leuk! Zelf drink ik geen wijn, maar heb wel een oom en tante die gek zijn op wijn en het ook zelf brouwen, ik zal ze hier eens op wijzen.

 2. ik ben dol op wijn, maar ik had nog nooit van deze wijn gehoord. Heel bijzonder! Jammer genoeg heb ik al wat gepland die dag, maar ik ga toch eens rondkijken of ik die wijnen kan vinden!

 3. Oh dat klinkt heerlijk zeg! Ik vind wijnproeverijen altijd heel erg leuk maar ik houd niet zo van droge wijnen (wat je voornamelijk voorgeschoteld krijgt bij proeverijen).

 4. Wijnproeverijen vond ik altijd erg gezellig en leerzaam. Ik drink alleen niet meer dus….:)

 5. Tof! Ik dacht dat ik wel één en ander van wijn kende maar deze Orange wijnen heb ik nog niet gehad. Ik denk dat ze ze ook niet hebben in de wijnwinkel waar ik altijd ga.
  Ik ga er extra op letten volgende keer.

Reacties zijn gesloten.

Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte