Meringue basis recept met citroen

Meringue basis recept met citroen

Ook al ben ik echt geen zoetekauw, Italiaanse meringue, schuim en opgeklopt eiwit daar mag je mij in de nacht echt voor wakker maken. Het luchtige, krokante en de structuur in je mond die snel oplost, dat vind ik heerlijk. Toen ik stage liep in Brussel, ging ik geregeld langs een klein zaakje waar ze vers gemaakte meringues verkochten in allerlei geuren en smaken. Het bijzondere hiervan vond ik dat vanbinnen ze nog een klein beetje chewy (taai) waren, dus niet helemaal hard geworden. Al een hele tijd wilde ik ook zelf aan de slag gaan, nu ik een Magimix en een 100% siliconen matje in huis heb, werd het tijd! 

 

Meringue

Van alle zoete gerechten is dit toch wel mijn favoriet!

Wil je een receptje maken met deze meringue? Serveer er dan wat vers fruit (zoals passievrucht) en biologische citroen jam bij!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Meringue basis recept met citroen

Meringue basis recept met citroen

Gang Nagerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord basis recept, Italiaanse recepten, Zoete recepten
Totale tijd 3 uur
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
 • Magimix, KitchenAid of een goede mixer
 • Handrasp
 • oven
INGREDIËNTEN
 • 4 eiwitten (je hebt geen eigeel nodig)
 • 150 gram kristal suiker
 • 1 eetlepel maizena
 • 2 eetlepel biologische citroensap *een voor het vetvrij maken en een voor bij de meringue
 • 1 eetlepel biologische citroenzest
BEREIDING
 • Als eerste is het belangrijk om de schaal waarin je de eiwitten gaat opkloppen goed vetvrij te maken. Gebruik hiervoor wat verse citroensap op een keukenpapiertje en haal hem langs de gehele schaal, hiermee maak je hem vetvrij.
 • Breek vervolgens de eieren en scheid het eiwit van het eigeel. Het eigeel kan je eventueel bewaren en voor een ander recept gebruiken.
 • Voeg de eiwitten toe aan de Magimix, zet op de stand eiwit opkloppen en klop de eiwitten op totdat er witte pieken ontstaan. Voeg dan schep voor schep de kristal suiker toe, voeg tegen het einde de eetlepel citroensap en maizena toe. Dit zorgt voor een goede stevigheid. Ik heb zelf 2x vijf minuten opgeklopt. Voeg als laatste nog wat citroenrasp toe! Het gaat dan heerlijk ruiken in de keuken.
 • Pak wat bakpapier of een 100 % siliconenplaat (Tupperware) en spatel daar voorzichtig de meringue op.
 • Verwarm de oven voor op 90 graden en laat voor ongeveer 2 a 3 uur drogen, dit is afhankelijk van de dikte van de meringue. De meringue blijft dan mooi wit en droogt langzaam, met een klein beetje zachte meringue in het midden overblijft. Deze tip heb ik van Hans Bakt (Heel Holland bakt winnaar 2018).

Meringues, wat zijn dat?

Een meringue is een (hele) zoete lekkernij, wat vooral bestaat uit gedroogd schuim. Stijfgeklopt eiwit en suiker zijn de belangrijkste ingrediënten. Je ziet dit vaak los of juist op/in een taart verwerkt. Het geeft vaak aan een gebakje, net die extra bite. Je hebt zowel de Italiaanse, Franse en Zwitserse manier. Het grote verschil in deze meringues is de bereidingswijze en of je een thermometer nodig hebt. Hieronder het Meringue basis recept. 

 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op FacebookInstagram & Pinterest?

4 reacties

 1. 4 sterren
  zeer leuk recept! Ik heb het gemaakt voor moederdag en ik ga het opsturen naar mijn moeder…
  ik had alleen geen citroenzest dus ik heb maar gewoon citroen rasp gebruikt. Ik hoop dat mijn moeder het lekker vind want ze houd van citroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept
Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte