Limoncello Recept met biologische citroen

Limoncello Recept met biologische citroen

Limoncello is nu al bij velen favoriet uit mijn The Lemon Kitchen Kookboek (inmiddels 4 e druk!), gemaakt met de biologische citroenen uit Sicilië van Ekoplaza. Daarnaast is het ook absoluut mijn favoriete likeurtje. Het Limoncello cocktailrecept is trouwens het best bekeken op mijn website! Afgelopen vrijdag is officieel mijn kookboek gelanceerd en ik krijg enorm veel reacties dat mensen massaal dit Limoncello recept (willen) maken. Hierdoor heb ik een Limoncello challenge bedacht. Haal de 96% (geschikte) pure alcohol (met een zakelijk pasje) bij de groothandel of bestel online, want in de lente- & zomer willen we toch allemaal een (zelfgemaakte) verfrissende én verkoelende limoncello!? Zie hieronder hoe je dus heel makkelijk zelf dit hemelse Italiaanse drankje kan maken! Te zoet? Nee, heerlijk fris en sprankelend!

Tip: Limoncello kun je maken met 0% afval. Van alles wat je overhoudt kun je namelijk citroenjam maken. Dit zie je terug in het kookboek!

Limoncello recept van Siciliaanse citroen

Tekst uit het kookboek “Limoncello is verrukkelijk, vooral in de zomer. De smaak is fris, zelfs een beetje romig. Dit komt doordat je citroenschillen vier weken in 96% alcohol laat trekken. De etherische oliën laten (bij zo’n hoog alcohol percentage) pas écht goed los en trekken heerlijk in de alcohol. Wat ik vooral mooi vind aan het maken van limoncello, is dat je de lichtgele, troebele kleur niet verwacht. Die zie je pas als je de alcohol (zonder schillen) mengt met het suikerwater. De etherische oliën kunnen zich niet mengen met water, waardoor je een chemische reactie krijgt – met deze prachtige pastelgele kleur als gevolg. Proost!”

5/5

Tools die ik gebruik

Dunschiller illustratie
Tool
Dunschiller
Limoncello Recept met biologische citroen

Limoncello uit The Lemon Kitchen Kookboek

Gang drank
Keuken Italiaans
Totale tijd 28 dagen 25 minuten
Porties 3 flessen
TOOLS
 • weckpot (2-3 l)
 • 3 literflessen of 6 halve literflessen
 • dunschiller
 • zeef
INGREDIËNTEN
 • 15 +_ 300 g citroenschillen middelgrote of 13 grote biologische citroenen (Ekoplaza).
 • 1 l alcohol 96% Hanos & Sligro of bestel online.
 • l bronwater
 • 600 g biologische kristalsuiker
BEREIDING
 • Spoel de citroenen af en schil ze met een dunschiller. Zorg ervoor dat je het geel schilt (de zeste) en zo min mogelijk wit meeneemt, want van het wit wordt de limoncello bitter.
 • Van de overgebleven geschilde citroenen kun je bijvoorbeeld citroenjam maken. Doe alle citroenschillen in een weckpot en voeg hier 1 l alcohol aan toe.
 • Sluit deze goed af en zet de pot 4 weken weg op een koele en donkere plek, bijvoorbeeld in een berging of kast. Schud minimaal drie keer per week de weckpot waardoor de etherische oliën van de citroenschillen beter in de alcohol kunnen trekken.
 • 4 weken later..
 • Zeef je de citroenschillen eruit, die dan helemaal hard zijn geworden en hun smaak en etherische oliën hebben afgestaan aan de alcohol. Vang het overgebleven alcoholsap op. Meng op een laag vuurtje het water met de suiker en laat deze oplossen. Laat afkoelen en giet dit voorzichtig bij het alcoholsap. (Tijd voor magie!)
 • Roer door en verdeel dan de limoncello over glazen flessen die je goed kunt afsluiten en bewaar de limoncello in de vriezer.
 • Tip:
  Door de circa 33% alcohol bevriest de limoncellolikeur niet. Serveer in een shot- of borrelglaasje. 

Limoncello Challenge

Omdat we allemaal veel meer thuis zitten, de keuken in duiken en vol op aan de ‘do it yourself’ projecten bezig zijn. En natuurlijk omdat het simpelweg super leuk én makkelijk is om zelf limoncello te maken. Daag ik jullie uit met dit recept aan de slag te gaan, zodat we op de eerste zomerdag (21 juni) met z’n allen kunnen proosten. Haal de citroenen bij Ekoplaza (op vertoon van de laatste blz in het boek krijg je een gratis citroen), 96% geschikte pure alcohol bij de groothandel (ook als consument).

Dus ga jij ook aan de slag? Laat het in een berichtje weten, tag op social media (@thelemonkitchennl) en zet de #limoncellochallenge erbij!

Bestel en/of koop The Lemon Kitchen Kookboek

Hopelijk heb ik je kunnen overtuigen om mijn kookboek in huis te halen. Zodat je met deze vrolijke en frisse onmisbare smaakmaker aan de slag kan gaan. Zoals je in het recept ziet kan je na het maken van de limoncello met de overgebleven citroenen heerlijke citroenjam maken. No food waste! 

61 reacties

 1. Vraagje,
  Kan men de alcohol met citroenschil ook langer laten staan dan het tijdstip tussen de 10 en 20 dagen, heeft het te maken met de smaak of kan het gewoon, laat ons zeggen4 a 5 weken laten staan

 2. De overheerlijke limoncello gemaakt, gelijk je boek besteld om van de rest de citroenjam te maken. Allebei een hit hier in huis, wat ontzettend lekker :). Jammer dat ik geen foto kan plaatsen :).

 3. Hi Jadis, hoe lang kun je de limoncello bewaren? Ik wil dit gaan maken als bedankje voor onze bruiloftsgasten. Maar dat wil ik ruim op tijd kunnen doen. En moet het dan in de vriezer worden bewaard of kunnen de gasten dat naderhand ook thuis doen?
  Groetjes, Leonie

 4. Hallo Jadis,
  Limoncello gemaakt afgelopen zomer exact volgens het recept in jouw boek, maar het bevriest wel wanneer ik het in de vriezer leg. Nu weer een pot met schillen in de alcohol en wil dit nu voorkomen. Waar is het mis gegaan?

  1. Hi Jenny, leuk dat je ermee aan de slag bent gegaan. wellicht is er iets verkeerd gegaan in de verhoudingen? Of heb je een extreem koude vriezer? Over het algemeen zou je limoncello inderdaad niet moeten bevriezen. Wellicht te weinig citroenschillen waardoor je minder etherische oliën erin zitten? Je kan ervoor kiezen voor de zekerheid iets minder water toe te voegen.
   Succes.

 5. Nog een vraagje: ik heb zonder na te denken een pot met deksel gekocht ipv een weckpot. Bormioli quatro stagioni rocco. Maakt dat wat uit? Of moet het per se een weckpot zijn?

 6. Ik wil graag aan de slag gaan met dit recept en ook de jam dan maken. Alleen zie ik bij de jam staan dat daar ook de schil in moet. Maar die heb je al opgemaakt aan de limoncello. Dus dan moet je toch weer nieuwe citroenen kopen? Of begrijp ik het helemaal verkeerd?

  1. Hoi Amber,

   Je bedoelt in mijn Sicilië kookboek? Er blijft aan de buitenkant altijd nog wel iets van schil zitten. Dus je kan deze zeker gebruiken. Er zit inderdaad wat minder schil natuurlijk in. Als je meer een soort marmelade wilt maken kan ik je aanraden om een extra citroen te halen en die te schillen. Ik vind de techniek in mijn nieuwe kookboek heel makkelijk. Succes en hoor graag van je!
   Liefs Jadis

 7. Hi Jadis,

  Ter info, als je de knop (Direct in het mandje AH/Jumbo) aanklikt, dan geeft de AH-optie als resultaat: gedenatureerde alcohol 96% bij de Etos (https://www.etos.nl/producten/etos-gedenatureerde-alcohol-96%25-110-ml-110321497.html?list=product-line-search) dat lijkt mij niet de bedoeling. Die alcohol is NIET voor consumptie. Bij Jumbo krijg je de optie alcohol 70% (en gaat niet werken).

  Wellicht is dit aan te passen!

  Groetjes
  Koert

 8. Hi!

  Ik wil graag deze zelfgemaakte limoncello voor de kerst kado geven. Ik ben echter pas gisteren met het proces begonnen met nog 16 dagen te gaan tot kerst. Is het mogelijk het proces ergens te verkorten? Of bijvoorbeeld de suikersiroop toevoegen na twee weken en tegen de ontvangers zeggen dat ze hem nog twee weken op een donkere koele plek moeten laten staan?

  Ik hoor het graag!

  1. Hi Sanne,

   Wat leuk dat je ermee aan de slag bent gegaan. Ik snap dat 4 weken erg lang duurt, na 16 dagen is hij ook nog steeds erg lekker. Dus ik zou zeggen geef de weckpot met schillen en alcohol wat extra aandacht en wals het elke dag even, zodat de etherische oliën echt goed afstaan aan de alcohol.
   Fijne kerst alvast!

   Frisse groet,
   Jadis

 9. Van onze citroenboom een heleboel citroenen geoogst, vóór we de plant weg brachten om te overwinteren. Begin november begonnen om de limonchello te maken.
  (Ik schilde met een zester)
  Gisteren de finishing touch
  De limonchello gemaakt en ik vond het best spannend . Mijn man en ik proefde een glaasje en het resultaat mag er wezen. Van de sap een citroen gelei gemaakt en een gedeelte van de overgebleven schilletjes heel fijn gehakt en door een cakebeslag gedaan.
  Vond het erg leuk om te maken.

 10. 5 sterren
  Heeeeeeeerlijk ik heb dit recept afgelopen maand gemaakt. Écht een Italië gevoel.
  We hebben zo’n 2 liter Limoncello met een heerlijk smaak. Ik heb een mix gebruikt van biologische citroenen aangevuld met supermarkt citroenen + goed opgelet dat er geen wit meekwam bij het schillen. Totaal geen bittere smaak maar juist heerlijk zoet, zuur met een lichte tinteling. Thanks voor dit heerlijke recept. De alcohol nam ik mee van vakantie in Italië. Volgende x met echte Italiaanse citroenen proberen.

 11. Goed recept, met een paar kanttekeningen:
  Het is lastig om goeie biologische citroenen te krijgen met een schil die rijk is aan olie. Ik heb ze dit jaar direct in Sicilië besteld en het lavastof van de Etna zat er nog op toen ze afgeleverd werden. Vind de verwijzing naar ***Plaza een beetje eenzijdig (dit jaar veel citroenen uit Spanje en die zoek ik niet)
  Als ik naar je filmpje kijk dan schil je de citroenen wel heel dik en zo komt er veel onnodig bitter in je limoncello. Tip: zo weinig mogelijk wit van de schil mee laten trekken!