Limoncello Recept met biologische citroen

Limoncello Recept met biologische citroen

Limoncello is nu al bij velen favoriet uit mijn The Lemon Kitchen Kookboek (inmiddels 4 e druk!), gemaakt met de biologische citroenen uit Sicilië van Ekoplaza. Daarnaast is het ook absoluut mijn favoriete likeurtje. Het Limoncello cocktailrecept is trouwens het best bekeken op mijn website! Afgelopen vrijdag is officieel mijn kookboek gelanceerd en ik krijg enorm veel reacties dat mensen massaal dit Limoncello recept (willen) maken. Hierdoor heb ik een Limoncello challenge bedacht. Haal de 96% (geschikte) pure alcohol (met een zakelijk pasje) bij de groothandel of bestel online, want in de lente- & zomer willen we toch allemaal een (zelfgemaakte) verfrissende én verkoelende limoncello!? Zie hieronder hoe je dus heel makkelijk zelf dit hemelse Italiaanse drankje kan maken! Te zoet? Nee, heerlijk fris en sprankelend!

Tip: Limoncello kun je maken met 0% afval. Van alles wat je overhoudt kun je namelijk citroenjam maken. Dit zie je terug in het kookboek!

Limoncello recept van Siciliaanse citroen

Tekst uit het kookboek “Limoncello is verrukkelijk, vooral in de zomer. De smaak is fris, zelfs een beetje romig. Dit komt doordat je citroenschillen vier weken in 96% alcohol laat trekken. De etherische oliën laten (bij zo’n hoog alcohol percentage) pas écht goed los en trekken heerlijk in de alcohol. Wat ik vooral mooi vind aan het maken van limoncello, is dat je de lichtgele, troebele kleur niet verwacht. Die zie je pas als je de alcohol (zonder schillen) mengt met het suikerwater. De etherische oliën kunnen zich niet mengen met water, waardoor je een chemische reactie krijgt – met deze prachtige pastelgele kleur als gevolg. Proost!”

5/5

Tools die ik gebruik

Dunschiller illustratie
Tool
Dunschiller
Limoncello Recept met biologische citroen

Limoncello uit The Lemon Kitchen Kookboek

Gang drank
Keuken Italiaans
Totale tijd 28 dagen 25 minuten
Porties 3 flessen
TOOLS
 • weckpot (2-3 l)
 • 3 literflessen of 6 halve literflessen
 • dunschiller
 • zeef
INGREDIËNTEN
 • 15 +_ 300 g citroenschillen middelgrote of 13 grote biologische citroenen (Ekoplaza).
 • 1 l alcohol 96% Hanos & Sligro of bestel online.
 • l bronwater
 • 600 g biologische kristalsuiker
BEREIDING
 • Spoel de citroenen af en schil ze met een dunschiller. Zorg ervoor dat je het geel schilt (de zeste) en zo min mogelijk wit meeneemt, want van het wit wordt de limoncello bitter.
 • Van de overgebleven geschilde citroenen kun je bijvoorbeeld citroenjam maken. Doe alle citroenschillen in een weckpot en voeg hier 1 l alcohol aan toe.
 • Sluit deze goed af en zet de pot 4 weken weg op een koele en donkere plek, bijvoorbeeld in een berging of kast. Schud minimaal drie keer per week de weckpot waardoor de etherische oliën van de citroenschillen beter in de alcohol kunnen trekken.
 • 4 weken later..
 • Zeef je de citroenschillen eruit, die dan helemaal hard zijn geworden en hun smaak en etherische oliën hebben afgestaan aan de alcohol. Vang het overgebleven alcoholsap op. Meng op een laag vuurtje het water met de suiker en laat deze oplossen. Laat afkoelen en giet dit voorzichtig bij het alcoholsap. (Tijd voor magie!)
 • Roer door en verdeel dan de limoncello over glazen flessen die je goed kunt afsluiten en bewaar de limoncello in de vriezer.
 • Tip:
  Door de circa 33% alcohol bevriest de limoncellolikeur niet. Serveer in een shot- of borrelglaasje. 

Limoncello Challenge

Omdat we allemaal veel meer thuis zitten, de keuken in duiken en vol op aan de ‘do it yourself’ projecten bezig zijn. En natuurlijk omdat het simpelweg super leuk én makkelijk is om zelf limoncello te maken. Daag ik jullie uit met dit recept aan de slag te gaan, zodat we op de eerste zomerdag (21 juni) met z’n allen kunnen proosten. Haal de citroenen bij Ekoplaza (op vertoon van de laatste blz in het boek krijg je een gratis citroen), 96% geschikte pure alcohol bij de groothandel (ook als consument).

Dus ga jij ook aan de slag? Laat het in een berichtje weten, tag op social media (@thelemonkitchennl) en zet de #limoncellochallenge erbij!

Bestel en/of koop The Lemon Kitchen Kookboek

Hopelijk heb ik je kunnen overtuigen om mijn kookboek in huis te halen. Zodat je met deze vrolijke en frisse onmisbare smaakmaker aan de slag kan gaan. Zoals je in het recept ziet kan je na het maken van de limoncello met de overgebleven citroenen heerlijke citroenjam maken. No food waste! 

62 reacties

 1. 5 sterren
  Wat een toprecept! Voor de tweede keer gemaakt en het ruikt al heerlijk. (Moet nog even in de flessen en dan de vriezer in.) Laat die zomer maar komen!

 2. Vraagje,
  Kan men de alcohol met citroenschil ook langer laten staan dan het tijdstip tussen de 10 en 20 dagen, heeft het te maken met de smaak of kan het gewoon, laat ons zeggen4 a 5 weken laten staan

 3. De overheerlijke limoncello gemaakt, gelijk je boek besteld om van de rest de citroenjam te maken. Allebei een hit hier in huis, wat ontzettend lekker :). Jammer dat ik geen foto kan plaatsen :).

 4. Hi Jadis, hoe lang kun je de limoncello bewaren? Ik wil dit gaan maken als bedankje voor onze bruiloftsgasten. Maar dat wil ik ruim op tijd kunnen doen. En moet het dan in de vriezer worden bewaard of kunnen de gasten dat naderhand ook thuis doen?
  Groetjes, Leonie

 5. Hallo Jadis,
  Limoncello gemaakt afgelopen zomer exact volgens het recept in jouw boek, maar het bevriest wel wanneer ik het in de vriezer leg. Nu weer een pot met schillen in de alcohol en wil dit nu voorkomen. Waar is het mis gegaan?

  1. Hi Jenny, leuk dat je ermee aan de slag bent gegaan. wellicht is er iets verkeerd gegaan in de verhoudingen? Of heb je een extreem koude vriezer? Over het algemeen zou je limoncello inderdaad niet moeten bevriezen. Wellicht te weinig citroenschillen waardoor je minder etherische oliën erin zitten? Je kan ervoor kiezen voor de zekerheid iets minder water toe te voegen.
   Succes.

 6. Nog een vraagje: ik heb zonder na te denken een pot met deksel gekocht ipv een weckpot. Bormioli quatro stagioni rocco. Maakt dat wat uit? Of moet het per se een weckpot zijn?

 7. Ik wil graag aan de slag gaan met dit recept en ook de jam dan maken. Alleen zie ik bij de jam staan dat daar ook de schil in moet. Maar die heb je al opgemaakt aan de limoncello. Dus dan moet je toch weer nieuwe citroenen kopen? Of begrijp ik het helemaal verkeerd?