Hollandse garnaaltjes met little gem en citroendressing

Hollandse garnaaltjes met little gem en citroendressing

DE KLEINE SMAAKMAKER

Afgelopen dinsdag was ik uitgenodigd in Den Bosch voor een driegangendiner op een boot met Hollandse garnaaltjes in de hoofdrol. Deze kleine smaakmaker is een van mijn favoriete vissoorten. Wie stond er in de keuken? Mathijs Vrieze, een fijne Tv chefkok (RTL4). Waarbij je weet dat je lekker & gezond gaat eten. Ik had er mega veel zin in! Alle drie de gangen waren kleurrijk en smaakvol. Waar de Hollandse garnaaltjes mooi in uitkwamen qua smaak en kleur. Vrolijk en geïnspireerd ging ik naar huis. Hollandse garnaaltjes met little gem en citroendressing is een simpel recept waarbij de smaken mooi samen komen. De little gem heb ik even gegrild, zodat het een lichte rooksmaak krijgt. Hemels! Hieronder vind je het recept.

Hollandse garnaaltjes

Deze kleine smaakmakers zijn lekker, lokaal én verantwoord. Je kan met Hollandse garnalen eindeloos variëren, en voeg je door de intense smaak voeg je altijd (gecombineerd met citroen of limoen) een smaakexplosie toe! Het is echt een gouden combinatie. Wist je dat deze Hollandse garnaaltjes rechtstreeks uit onze eigen Noordzee komen? Ze zeggen ook wel ‘There’s nothing wrong with being small”. Daar ben ik (met mijn 1.60) het uiteraard helemaal mee eens haha! Want klein maar fijn en toch groots in smaak. De smaak kan je omschrijven als krachtig en ziltig maar toch ook romig met een lichtzoete smaak en malse/stevige structuur. Wist je dat ze maar maximaal 8 cm groot worden?

 

Serveertip:

Schenk er een lekkere Chardonnay bij of een koud glas water met een schijfje citroen!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp

Hollandse garnaaltjes met little gem en citroendressing

Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Trefwoord gerechten met citroen, gezonde recepten, Hollandse Garnaaltjes, recepten met citroen
Totale tijd 15 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • Handraps
  • Grill of grillpan
INGREDIËNTEN
  • 1 bakje Hollandse Garnaaltjes (+/-200 gram)
  • 2 kroppen Little Gem sla
  • 1 Biologische citroen (sap & zest)
  • Yoghurt (volle is het lekkerst) je kan ook Soya gebruiken
  • 1 theelepel Kurkuma poeder
  • Verse dille en tuinkers
  • Extra vergine olijfolie + snuf peper & zout
BEREIDING
  • Was even de little gem sla en pluk vervolgens wat bladeren er af. Zet een grillpan op middelhoog vuur en voeg hier wat extra vergine olijfolie aan toe (de lekkerste die je hebt).
  • Als het vuur heet genoeg is en de olie ook leg dan de bladeren op de kopkant in de grill zodat ze mooie strepen krijgen en lichte bruining krijgen. Haal ze van het vuur al je ziet dat ze iets krokant en lichtbruin worden.
  • Maak een dressing met de yoghurt, sap van 1/2 biologische citroen en zest van 1/2 citroen. Voeg hier de kurkuma aan toe en breng op smaak met zout en peper. Roer het geheel en je dressing is klaar!
  • Pak een mooie schaal en leg daar de gegriilde little gem bladeren in en vul ze vervolgens met de Hollandse garnaaltjes. Druppel hier vervolgens de dressing overheen en verdeel over alle pakketjes wat verse dille en tuinkers.

Leuke kleine smaakmaker weetjes

  • De Hollandse garnalen worden vooral gevangen in het najaar, omdat ze dan het grootst zijn. Niet alleen in de Noordzee maar ook in de zand- en slib bodems van de Waddenzee Zeeuwse kustwateren.
  • Ze zijn lokaal & verantwoord, omdat ze MSC-gecertificeerd zijn. Dan weet je als consument dat als je deze met het MSC logo koopt. Dat ze op een verantwoorde manier bevist zijn en de herkomst traceerbaar is.
  • Je kan de kleintjes met schaal en al eten als je het lekker vindt, of in zijn geheel gefrituurd is ook lekker!
  • Mannelijke Hollandse garnalen zijn alleEn in hun jeugdstadium een mannetje. Na de geslachtsgemeenschap worden ze een vrouwtje haha! De wijfjes leggen 3x per jaar eitjes.
 

Wil je nou meer weten over deze Hollandse garnaaltjes?

Ga dan naar www.hollandsegarnaal.nl. Deze campagne De Kleine Smaakmaker is een initiatief van Het Nederlands Visbureau. En is een samenwerking met het Food Cabinet.

12 reacties

  1. Oooh, zo heerlijk die garnaaltjes! Als Belg ga ik natuurlijk voor garnalen uit Oostende maar het komt op hetzelfde neer 🙂
    Gelukkig dat er in de ingredientenlijst nog stond “•2 kroppen Little Gem sla” want ik wist helemaal niet wat Little Gem was

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte