Gezonde voeding en yoga

Gezonde voeding en yoga

Onlangs kreeg ik een mail van Maarten, hij werkt met Arhanta Yoga  Ashrams. Dit is een Yogadocenten-opleidingsinstituut in Nederland & India. Ik heb al allerlei verschillende soorten Yoga geprobeerd en sinds februari ga ik op de woensday naar Yin/Yan Yoga. Maar wist je dat voeding & Yoga een hele goede combinatie zijn? Lees hieronder meer over gezonde voeding en yoga! Er staat trouwens hieronder ook een linkje naar een Thaise maaltijdsoep geïnspireerd op het recept van Arhanta Yoga Ashrams.

Gezonde voeding en yoga

Bij Yoga gaat het niet alleen om lichaamsbeweging, maar ook voeding is een belangrijk onderdeel van je dagelijkse routine. Een gezonde en voedende balans in de maaltijden zorgt voor een goede ondersteuning bij de trainingen van zowel lichaam als geest. Deze balans valt onder de Ayurveda (kennis van juiste leefwijzen), en met name de Kapha Dosha, ofwel balans via voeding.

Thaise soep, Thom Kha Soep 

Een van onze nieuwste recepten tijdens de cursus in onze ashram in Nederland is de Tom Kha Soep. Zie onderaan het artikel hiervoor een recept! 

Beginnende Yogis worden uitgedaagd door veel gedragsveranderingen; een dagelijks workout schema, een dieet zonder toegevoegde suikers, kleur- geur of smaakstoffen en zonder caffeine, vlees, vis noch eieren.

Gezonde biologische kruiden & specerijen 

Een Yogisch dieet is traditioneel zonder veel specerijen en zonder uien en knoflook. Echter, deze producten worden gezien als kankerverwerend en reinigend, waardoor wij ervoor kiezen om knoflook, gember en ui toe te voegen aan onze recepten. Daarnaast weten we dat deze maaltijden een grote bron van aanmoediging, enthousiasme en tevens rustmomenten zijn, waardoor we enkel en alleen gezonde biologische kruiden en specerijen toevoegen om het nog smakelijker te maken. Ook maken wij alleen gebruik van biologische granen en groenten.

Regelmatig eten 

Ten slotte heeft een Yogi een dagelijks reinigingsproces, door op afgestemde tijden en met regelmaat te eten. Een vroeg avondeten levert een periode van ‘intermittend fasting’, ofwel vasten met tussenpozen. Deze vastperiode tussen de avondmaaltijd en het ontbijt geeft het lichaam een moment om de dag te verwerken. Dit moment geeft de darmen tijd om tot rust te komen, in tegenstelling tot een continue stroom van voedsel verwerking door bijvoorbeeld een avondsnack.

Wil je ook vegetarische Thom Kha soep maken? Klik dan hier voor het recept! Je kan ook de gamba’s weg laten.

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op FacebookInstagram & Pinterest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte