Deze keer heb ik een mosselrecept gemaakt dat in het teken van duurzaamheid staat. Wist je dat mosselen op een zeer duurzame manier gevangen worden? Dit wordt ook wel ‘rapen’ genoemd. Ze mogen het MSC-keurmerk voeren. Dit is een keurmerk (waar ik trotse ambassadeur van ben) op vis, schaal- en schelpdieren die afkomstig zijn van duurzame visserij. Deze schelpdiertjes zijn dan ook 100% traceerbaar, van boot tot bord.
Naast bodemcultuur heb je ook hangcultuur mosselen, hierdoor kunnen we het hele jaar genieten van deze lekkere schelpdiertjes! Om even terug te komen op het recept. Ik heb Siciliaanse gegratineerde mosselen met broodkruim gemaakt. Deze crunchy mosselen zijn eerst gestoomd (in hun eigen vocht met basilicum en citroen) en daarna gegratineerd met broodkruim. Gemaakt van oud (bruin) brood dat je waarschijnlijk nog in huis hebt liggen én andere basisingrediënten. Denk aan olijfolie, verse basilicum, citroen en zout.
Dit is zeker een gezond recept. Mosselen zitten vol met omega-3 vetzuren én leuk om te weten is dat mosselen weinig calorieën bevatten (gemiddeld per 100 gram maar 125 calorieën). Doordat ze vol zitten met eiwitten krijg je wel een vol gevoel. Verder zijn deze schelpdiertjes rijk aan mineralen, magnesium & vitamine A, B2, B12 en E.
Deze zoet-ziltige mosselen zijn heerlijk met het krokante van ‘t broodkruim. Een makkelijk recept. Wanneer je de mosselen met een deksel er op even verwarmd dan ontrek je eigenlijk vocht uit de schelpen, waardoor de mosselen garen in hun eigen sap. Zo blijven ze sappig en mals. Zie hieronder het crunchy mosselen recept!
Het geeft mij een trots gevoel dat wij Nederlanders mosselen van zo dichtbij kunnen halen. Het is vrijwel geen keten te noemen, zo kort. Mosselen uit Zeeland is een initiatief van het Mosselbureau. Waarbij zonder zich te binden aan een merk de mossel in zijn algemeen proberen zichtbaarder te maken én populairder voor alle doelgroepen Super als je het mij vraagt want je kan met deze prachtige schelpdiertjes oneindig variëren.
Mosselen kan je op allerlei manieren bereiden. Denk aan koken, stomen, bakken, grillen én gratineren. Inmiddels staan er op de website al meerdere mossel recepten.
Ben je opzoek naar nog meer mossel recept inspiratie, zoals deze gegratineerde mosselen? Maak dan bijvoorbeeld ook eens.
Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte
Eén reactie
Ja wij eten inderdaad te weinig mosselen. Leuk hapje