Deze keer heb ik een mosselrecept gemaakt dat in het teken van duurzaamheid staat. Wist je dat mosselen op een zeer duurzame manier gevangen worden? Dit wordt ook wel ‘rapen’ genoemd. Ze mogen het MSC-keurmerk voeren. Dit is een keurmerk (waar ik trotse ambassadeur van ben) op vis, schaal- en schelpdieren die afkomstig zijn van duurzame visserij. Deze schelpdiertjes zijn dan ook 100% traceerbaar, van boot tot bord.
Naast bodemcultuur heb je ook hangcultuur mosselen, hierdoor kunnen we het hele jaar genieten van deze lekkere schelpdiertjes! Om even terug te komen op het recept. Ik heb Siciliaanse gegratineerde mosselen met broodkruim gemaakt. Deze crunchy mosselen zijn eerst gestoomd (in hun eigen vocht met basilicum en citroen) en daarna gegratineerd met broodkruim. Gemaakt van oud (bruin) brood dat je waarschijnlijk nog in huis hebt liggen én andere basisingrediënten. Denk aan olijfolie, verse basilicum, citroen en zout.
Mosselen zijn gezond
Dit is zeker een gezond recept. Mosselen zitten vol met omega-3 vetzuren én leuk om te weten is dat mosselen weinig calorieën bevatten (gemiddeld per 100 gram maar 125 calorieën). Doordat ze vol zitten met eiwitten krijg je wel een vol gevoel. Verder zijn deze schelpdiertjes rijk aan mineralen, magnesium & vitamine A, B2, B12 en E.
Gegratineerde mosselen
Deze zoet-ziltige mosselen zijn heerlijk met het krokante van ‘t broodkruim. Een makkelijk recept. Wanneer je de mosselen met een deksel er op even verwarmd dan ontrek je eigenlijk vocht uit de schelpen, waardoor de mosselen garen in hun eigen sap. Zo blijven ze sappig en mals. Zie hieronder het crunchy mosselen recept!
Eén reactie
Ja wij eten inderdaad te weinig mosselen. Leuk hapje