Gegratineerde crunchy mosselen met broodkruim
mosselen gegratineerd
Crunchy mosselen met broodkruim

Gegratineerde crunchy mosselen met broodkruim

Deze keer heb ik een mosselrecept gemaakt dat in het teken van duurzaamheid staat. Wist je dat mosselen op een zeer duurzame manier gevangen worden? Dit wordt ook wel ‘rapen’ genoemd. Ze mogen het MSC-keurmerk voeren. Dit is een keurmerk (waar ik trotse ambassadeur van ben) op vis, schaal- en schelpdieren die afkomstig zijn van duurzame visserij. Deze schelpdiertjes zijn dan ook 100% traceerbaar, van boot tot bord.

Naast bodemcultuur heb je ook hangcultuur mosselen, hierdoor kunnen we het hele jaar genieten van deze lekkere schelpdiertjes!  Om even terug te komen op het recept. Ik heb Siciliaanse gegratineerde mosselen met broodkruim gemaakt. Deze crunchy mosselen zijn eerst gestoomd (in hun eigen vocht met basilicum en citroen) en daarna gegratineerd met broodkruim. Gemaakt van oud (bruin) brood dat je waarschijnlijk nog in huis hebt liggen én andere basisingrediënten. Denk aan olijfolie, verse basilicum, citroen en zout.

Mosselen zijn gezond

Dit is zeker een gezond recept. Mosselen zitten vol met omega-3 vetzuren én leuk om te weten is dat mosselen weinig calorieën bevatten (gemiddeld per 100 gram maar 125 calorieën). Doordat ze vol zitten met eiwitten krijg je wel een vol gevoel.  Verder zijn deze schelpdiertjes rijk aan mineralen, magnesium & vitamine A, B2, B12 en E. 

Gegratineerde mosselen

Deze zoet-ziltige mosselen zijn heerlijk met het krokante van ‘t broodkruim. Een makkelijk recept. Wanneer je de mosselen met een deksel er op even verwarmd dan ontrek je eigenlijk vocht uit de schelpen, waardoor de mosselen garen in hun eigen sap. Zo blijven ze sappig en mals. Zie hieronder het crunchy mosselen recept!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers

Gegratineerde crunchy mosselen met broodkruim

Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans - Siciliaans
Trefwoord biologische citroen, broodkruim, duurzame vis, mossel, mossel recepten, mosselen, vis recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • oven
  • Vijzel
  • Handrasp
  • diepe pan met deksel
INGREDIËNTEN
  • 1 kg Zeeuwse mosselen MSC-keurmerk
  • 1 st Biologische citroen
  • 10 st Verse basilicum
  • 3 el Extra vergine olijfolie
  • 1 tl Zoutvlokken
  • 150 g Oud brood of broodkruim
BEREIDING
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Was de mosselen even af onder stromend koud water. Dit kan mineraalwater zijn, maar kraanwater is ook een optie. Gooi de kapotte mosselen weg.
  • Pak een diepe pan en doe er een scheut olijfolie in. Leg de mosselen in de pan en knijp hier een halve citroen over uit. Doe er ongeveer 5 verse basilicum blaadjes bij en zet de deksel er op. Nu stoom je de mosselen in eigen mosselvocht.
  • Haal de pan van het fornuis als de mosselen open gaan staan. Haal de bovenste schelp er vanaf. Verdeel het broodkruim over de mosselen en zet een paar minuten minuten in de oven. Haal de mosselen uit de oven, druppel er nog wat olijfolie overheen, verderl er nog wat verse basilicum blaadjes en wat citroenrasp overheeen.
Broodkruim
  • Pak 1-2 oude boterhammen, snijd in kleine gelijke blokjes en druppel er wat olijfolie overheen. Hussel door elkaar en bak in een gietijzeren pan of in de oven goudbruin totdat het krokant en luchtig is. Gebruik een vijzel of een afsluitaar zakje om er fijn broodkruim van te maken. Doe er een snuf zout bij en roer. Dit kan je zeker een paar weken in een potje met deksel bewaren.

MOSSELEN UIT ZEELAND

Het geeft mij een trots gevoel dat wij Nederlanders mosselen van zo dichtbij kunnen halen. Het is vrijwel geen keten te noemen, zo kort.  Mosselen uit Zeeland is een initiatief van het Mosselbureau. Waarbij zonder zich te binden aan een merk de mossel in zijn algemeen proberen zichtbaarder te maken én populairder voor alle doelgroepen Super als je het mij vraagt want je kan met deze prachtige schelpdiertjes oneindig variëren.  

Mosselen & duurzaamheid

 

MOSSEL RECEPTEN

Mosselen kan je op allerlei manieren bereiden. Denk aan koken, stomen, bakken, grillen én gratineren. Inmiddels staan er op de website al meerdere mossel recepten. 

 

Ben je opzoek naar nog meer mossel recept inspiratie, zoals deze gegratineerde mosselen? Maak dan bijvoorbeeld ook eens. 

mosselen gegratineerd
Samenwerking met Mosselen uit Zeeland

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte