Gegrilde eend met spruitjes en citroen

Gegrilde eend met spruitjes en citroen

Een prachtig, superlekker en feestelijk bijgerecht. Het zoete & licht bittere van de spruitjes past erg goed bij de diepe smaak van de gegrilde eend en het frisse van de citroen. De gegrilde eend heb ik ook nog even gerookt op de Big Green Egg. Wat een onbetaalbare smaak geeft dat toch, zo ontzettend lekker. Zeker een mooi gerecht om in het weekend of juist met de feestdagen te gaan maken! Je kan de gegrilde eend met spruitjes ook serveren met gepofte aardappels (leg deze in folie tussen de kolen) of naast de spruitjes in de gietijzeren schaal. 

Gegrilde eend met spruitjes

Een gouden combinatie zijn gegrilde/gerookte eend & deze intens groene spruitjes! Wist je dat ik alle onderdelen van dit gerecht op de BBQ/EGG gemaakt hebt? Waarbij ik de eend eerst gerookt heb, daarna gegrild en als laatste afgelakt. De kerntemperatuur meten, dat is hierbij echt een must. In deze herfst temperaturen is het juist heerlijk even een frisse neus te kunnen halen én je eten wat extra smaak te geven. Dit gerecht is ook erg lekker als je van cranberries houdt!

Thermapen Nederland – Meten = Weten

Bekijk hier mijn favoriete en onmisbare tools in de keuken en als je ook in je buitenkeuken aan de slag gaat. 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
Citruspers
Illustratie DOT van Thermapen

Digitale oven thermometer 
gegrilde en gerookte eend met citroen en spruitjes

Gegrilde eend met spruitjes en citroen

Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord barbecue recepten, BBQ recepten, big green egg recepten, biologische citroen, citroen recepten, gerechten met citroen, vlees recepten
Porties 3
Auteur Jadis
TOOLS
  • Handrasp
  • Thermapen en DOT (digitale oven/barbecue thermometer) 
  • Houtsnippers (appel of kers)
  • gietijzeren sauspannetje
INGREDIËNTEN
  • 2 stuks eendenborst filets *ga naar de slager of groothandel
  • 1 eetlepels 2 honing
  • 1 el biologische cranberry jam *Ekoplaza
  • ½ stuk groene of rode peper
  • 1 stuk biologische citroen
  • 3 stuks takjes (citroen) tijm & rozemarijn
  • 300 gram spruitjes
  • 1 stuk Knoflook teen *biologisch
BEREIDING
  • Leg als eerste de houtsnippers in een bakje met water voor minimaal 30 minuten.
  • Haal het overige vet van de eendenborst filets af. Snijd in het stuk vet hele lichte ruitjes (niet tot op het vlees). Je kan een klein stukje van het vet in het saus pannetje doen
  • Doe de honing, cranberry jam, groene/rode peper, citroenzeste en sap van 1/2 citroen, (citroen)tijm, knoflookteen (met schil) en rozemarijn in het sauspannetje.
  • Vul de gietijzeren schaal of pan met de spruitjes en zet op de barbecue/Big Green Egg erbij. Je kan er ook voor kiezen om de spruitjes heel kort te blancheren, maar ze zullen sowieso gaar zijn als de eend ook gaar is.
  • Zet de barbecue/Big Green Egg aan en verwarm tot ongeveer 160 graden (zonder de conveggtor). Leg de eendenborst op het rooster (met de vetkant naar beneden) en prik de Digitale Oven Thermometer er tot het midden van de eendenborst in. Zet het alarm van de DOT op 42 graden (ongeveer 12-15 minuten).
  • Doe vervolgens de houtsnippers bij de houtskool. Zo krijg je een ‘rookeffect’.
  • Laat nu de barbecue/Big Green Egg tot 180-190 graden komen en leg de eendenborst even op de andere kant voor een paar minuten. Smeer nu met een kwastje in met de cranberry saus. Leg daarna nog een paar minuten de eend op de vetkant op het rooster en prik de Thermapen er in, meet de temperatuur.
  • Perfect gegaarde eend is ongeveer 52-55 graden, maar als je zo’n heerlijk stukje vlees hebt is het zelfs koud lekker! Zolang je het maar niet te lang laat doorgaren, dat is echt zonde.
  • Schenk een klein beetje van de cranberry lak/saus over de spruitjes.

Recepten met citroen

Ben jij net zoals ik gek op recepten met vlees van de Big Green Egg en citroen, zoals deze eendenborst met spruitjes? Het fris-zure van de biologische citroen is erg lekker bij gegrilde vis, vlees en groenten. 

Op zoek naar nog meer grill inspiratie? Maak dan bijvoorbeeld eens:

6 reacties

  1. 4 sterren
    Hoi, ziet er verrukkelijk uit. Ik ga het zeker proberen. Alleen heb je bij de tools wel de juiste afbeeldingen gebruikt maar noem je de DOT en thermapen citruspers ☺.

4.80 from 5 votes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte