Limoncello uit The Lemon Kitchen Kookboek
Gang drank
Keuken Italiaans
Totale tijd 28 dagen dagen 25 minuten minuten
Porties 3 flessen
Auteur Jadis Schreuder
BEREIDING
- Spoel de citroenen af en schil ze met een dunschiller. Zorg ervoor dat je het geel schilt (de zeste) en zo min mogelijk wit meeneemt, want van het wit wordt de limoncello bitter.
- Van de overgebleven geschilde citroenen kun je bijvoorbeeld citroenjam maken. Doe alle citroenschillen in een weckpot en voeg hier 1 l alcohol aan toe.
- Sluit deze goed af en zet de pot 4 weken weg op een koele en donkere plek, bijvoorbeeld in een berging of kast. Schud minimaal drie keer per week de weckpot waardoor de etherische oliën van de citroenschillen beter in de alcohol kunnen trekken.
- 4 weken later..
- Zeef je de citroenschillen eruit, die dan helemaal hard zijn geworden en hun smaak en etherische oliën hebben afgestaan aan de alcohol. Vang het overgebleven alcoholsap op. Meng op een laag vuurtje het water met de suiker en laat deze oplossen. Laat afkoelen en giet dit voorzichtig bij het alcoholsap. (Tijd voor magie!)
- Roer door en verdeel dan de limoncello over glazen flessen die je goed kunt afsluiten en bewaar de limoncello in de vriezer.
- Tip: Door de circa 33% alcohol bevriest de limoncellolikeur niet. Serveer in een shot- of borrelglaasje.
68 reacties
Ik heb 70% alcohol mee uit Italië, lukt het daarmee ook ? Of is het dan gewoon minder straf/intens
Hoi Yvan,
Ja het zou kunnen, maar inderdaad minder intense citrusolie die je uit de schillen trekt met een hoger alcohol percentage. Wordt ook vast heel lekker! Zou wel 4 weken laten trekken en goed walsen. Laat je het weten?
Wat een toprecept! Voor de tweede keer gemaakt en het ruikt al heerlijk. (Moet nog even in de flessen en dan de vriezer in.) Laat die zomer maar komen!
kan het ook met gewoon water of moet het bronwater met prik zijn?
Vraagje,
Kan men de alcohol met citroenschil ook langer laten staan dan het tijdstip tussen de 10 en 20 dagen, heeft het te maken met de smaak of kan het gewoon, laat ons zeggen4 a 5 weken laten staan
Zeker 4 weken is perfect, 5 kan net!
Vraagje, wat als de citroenschillen 2 a 3 weken langer in de alcohol blijven staan dan oorspronkelijk aangegeven tussen 10 a 20 dagen?
Hi Carolina,
Persoonlijk zou ik mininaal 4 weken de schillen erin laten zitten en dagelijks of om de paar dagen even walsen.
Smakelijk!
De overheerlijke limoncello gemaakt, gelijk je boek besteld om van de rest de citroenjam te maken. Allebei een hit hier in huis, wat ontzettend lekker :). Jammer dat ik geen foto kan plaatsen :).
Begrijp ik goed dat er 300 gram citroenschil in moet? Bedankt alvast.
Hi Annemarie, ja ongeveer zijn dat 15 bio citroenen.Succes!
Hi Jadis, hoe lang kun je de limoncello bewaren? Ik wil dit gaan maken als bedankje voor onze bruiloftsgasten. Maar dat wil ik ruim op tijd kunnen doen. En moet het dan in de vriezer worden bewaard of kunnen de gasten dat naderhand ook thuis doen?
Groetjes, Leonie
Hi Leonie, je kan de limoncello zeker 3 maanden in de vriezer bewaren. Veel plezier met het maken (en nippen haha).
Hoi Jadis,
Zou je enkele citroenschillen ook in de gemaakte limoncello kunnen laten zitten? Vind dat er leuk uitzien! Maar geen idee of dat wat met de smaak doet uiteindelijk (bederving oid)
Hoi Yenna,
Oh goede vraag ik denk zelf dat dit wellicht wat bitter kan worden. Maar ik zou zeggen probeer het uit, ziet er inderdaad mooi uit!!
Liefs Jadis
Hallo Jadis,
Limoncello gemaakt afgelopen zomer exact volgens het recept in jouw boek, maar het bevriest wel wanneer ik het in de vriezer leg. Nu weer een pot met schillen in de alcohol en wil dit nu voorkomen. Waar is het mis gegaan?
Hi Jenny, leuk dat je ermee aan de slag bent gegaan. wellicht is er iets verkeerd gegaan in de verhoudingen? Of heb je een extreem koude vriezer? Over het algemeen zou je limoncello inderdaad niet moeten bevriezen. Wellicht te weinig citroenschillen waardoor je minder etherische oliën erin zitten? Je kan ervoor kiezen voor de zekerheid iets minder water toe te voegen.
Succes.
Super recept; levert een heel krachtige limoncello die in mijn ogen beter is dan de limoncello’s die commercieel verkrijgbaar zijn.
Nog een vraagje: ik heb zonder na te denken een pot met deksel gekocht ipv een weckpot. Bormioli quatro stagioni rocco. Maakt dat wat uit? Of moet het per se een weckpot zijn?
Ik wil graag aan de slag gaan met dit recept en ook de jam dan maken. Alleen zie ik bij de jam staan dat daar ook de schil in moet. Maar die heb je al opgemaakt aan de limoncello. Dus dan moet je toch weer nieuwe citroenen kopen? Of begrijp ik het helemaal verkeerd?
Hoi Amber,
Je bedoelt in mijn Sicilië kookboek? Er blijft aan de buitenkant altijd nog wel iets van schil zitten. Dus je kan deze zeker gebruiken. Er zit inderdaad wat minder schil natuurlijk in. Als je meer een soort marmelade wilt maken kan ik je aanraden om een extra citroen te halen en die te schillen. Ik vind de techniek in mijn nieuwe kookboek heel makkelijk. Succes en hoor graag van je!
Liefs Jadis
Hi Jadis,
Ter info, als je de knop (Direct in het mandje AH/Jumbo) aanklikt, dan geeft de AH-optie als resultaat: gedenatureerde alcohol 96% bij de Etos (https://www.etos.nl/producten/etos-gedenatureerde-alcohol-96%25-110-ml-110321497.html?list=product-line-search) dat lijkt mij niet de bedoeling. Die alcohol is NIET voor consumptie. Bij Jumbo krijg je de optie alcohol 70% (en gaat niet werken).
Wellicht is dit aan te passen!
Groetjes
Koert
Dag Koen,
Bedoel je dat het niet lukt om te maken met 70% alcohol en dat je 96% nodig hebt ? ‘k Heb nl. dergelijke 70% flessen meegebracht uit Italië.
Gelukt! Nu al trots op mezelf. Jammer dat ik geen foto kan plaatsen van mn nwe limoncello, maar het ziet eruit als op het plaatje.😉
Hi!
Ik wil graag deze zelfgemaakte limoncello voor de kerst kado geven. Ik ben echter pas gisteren met het proces begonnen met nog 16 dagen te gaan tot kerst. Is het mogelijk het proces ergens te verkorten? Of bijvoorbeeld de suikersiroop toevoegen na twee weken en tegen de ontvangers zeggen dat ze hem nog twee weken op een donkere koele plek moeten laten staan?
Ik hoor het graag!
Hi Sanne,
Wat leuk dat je ermee aan de slag bent gegaan. Ik snap dat 4 weken erg lang duurt, na 16 dagen is hij ook nog steeds erg lekker. Dus ik zou zeggen geef de weckpot met schillen en alcohol wat extra aandacht en wals het elke dag even, zodat de etherische oliën echt goed afstaan aan de alcohol.
Fijne kerst alvast!
Frisse groet,
Jadis
Van onze citroenboom een heleboel citroenen geoogst, vóór we de plant weg brachten om te overwinteren. Begin november begonnen om de limonchello te maken.
(Ik schilde met een zester)
Gisteren de finishing touch
De limonchello gemaakt en ik vond het best spannend . Mijn man en ik proefde een glaasje en het resultaat mag er wezen. Van de sap een citroen gelei gemaakt en een gedeelte van de overgebleven schilletjes heel fijn gehakt en door een cakebeslag gedaan.
Vond het erg leuk om te maken.
Heeeeeeeerlijk ik heb dit recept afgelopen maand gemaakt. Écht een Italië gevoel.
We hebben zo’n 2 liter Limoncello met een heerlijk smaak. Ik heb een mix gebruikt van biologische citroenen aangevuld met supermarkt citroenen + goed opgelet dat er geen wit meekwam bij het schillen. Totaal geen bittere smaak maar juist heerlijk zoet, zuur met een lichte tinteling. Thanks voor dit heerlijke recept. De alcohol nam ik mee van vakantie in Italië. Volgende x met echte Italiaanse citroenen proberen.
Goed recept, met een paar kanttekeningen:
Het is lastig om goeie biologische citroenen te krijgen met een schil die rijk is aan olie. Ik heb ze dit jaar direct in Sicilië besteld en het lavastof van de Etna zat er nog op toen ze afgeleverd werden. Vind de verwijzing naar ***Plaza een beetje eenzijdig (dit jaar veel citroenen uit Spanje en die zoek ik niet)
Als ik naar je filmpje kijk dan schil je de citroenen wel heel dik en zo komt er veel onnodig bitter in je limoncello. Tip: zo weinig mogelijk wit van de schil mee laten trekken!
Beste Jeroen,
Bedankt voor je bericht & feedback. Ik geef zelf ook limoncello workshops en lezingen. Deze citroenen kwamen van Sicilië. Te vinden bij Ekoplaza, in de video. Zoals ik ook hier en in mijn kookboek schrijf ligt het eraan welke citroenen je gebruikt en zo min mogelijk wit gedeelte gebruikt. Maar met biologische citroenen is dit al veel minder bitter, zeker als ze uit Italië en het liefste uit Sicilië komen. Mijn limoncello is zeker niet bitter en aan mijn Challenge hebben al meer dan 500 mensen mee gedaan. Wellicht een idee om ‘m zo een keer te maken dan snap je wat ik bedoel en schil ik niet te dik. Deze (toen de femminello siracusano) Siciliaanse citroenen hadden een enorme dikke zestelaag en kreeg nauwelijks witgedeelte mee. Benieuwd naar je resultaat.
Het is de 3 e keer dat we dit recept maken. Zet het op de markt!!
Heel erg leuk om Limocello zelf te maken dit gaan we zeker proberen lekker zo,n glaasje voorbij de Barbeque.Ook Zijn we benieuwd naar de frisse citroen jam !
De lekkerste limoncello die ik ooit op heb! 10 sterren 😬
We love limoncello, dus heel blij met dit artikel. Leuk om een keertje zelf te maken dan de kant-en-klare variant.
ik mag geen alcohol maar het lijkt mij heerlijk
https://lafamiliab.nl/
Ik doe mee met de challenge! Met 2 soorten citroenen! De wilde en de gecultiveerde🍋🍋
Ik doe mee! Wat een super leuke challenge…kan niet wachten om over 4 weken de weckpotten te openen 🍋
Jaja limoncello maken is zo leuk en zo veel lekkerder dan de flessen in de winkel. En… het is nog makkelijk ook.
Ik doe mee met de challange, we proosten de 21ste 😀.
Marco
Instagram: @marcobbq.nl
http://www.marcobbq.nl
Wij maken jaarlijks op dezelfde wijze een aantal litertjes van dit heerlijk spul. het zeven doen wij altijd door een (schone) panty (tipje?). Leuk om te maken, lekker om te drinken, leuk om weg te geven in halve liter flesjes!
Wij gaan zeker proosten met onze voorraad die we nog hebben liggen op de chalange.
Cin cin regazzi!
Heerlijk, heeft iemand een idee wat je kan doen met de harde schillen? Een receptje ?
Wat een leuke challenge! Dit jaar geen vakantie in Italië maar eigen gemaakte limoncello in de tuin! Helemaal top!
Super leuke challenge. En een lekker recept. Volg mijn challenge @jeroen_meulenbroeks op insta!!!
Weer een super mooi recept uit het boek!
Ik doe mee met de limoncellochalange ! En daarbij van de overige citroenen al heerlijke citroenjam en lemonade gemaakt!!
Ik krijg geen genoeg van de recepten! #aanrader !
Wauw wat een leuk recept, zou er zelf niet zo snel aan denken om het zelf te maken!
Ik zal je zeggen, ik heb dit nog nooit geproefd! Omdat citroen niet meteen mijn fave citrusvrucht is. Maar het lijkt me heerlijk verkoelend in de zomer. Ik ga je recept opslaan!
Ik doe mee 🍋🍋🍋
Ik vind limoncello vooral lekker om mee te koken, mmmmm bij toetjes enzo! Ik zou het trouwens nooit zelf maken, zou te bang zijn om iets te verprutsen.
Oeh ik houd van Limoncello! Ga dit zeker een keertje maken. Je video en foto’s heb je ook echt mooi gemaakt!
Ik ben begonnen…..#lemoncellochallenge 😄🍋🥂 en heb direct lemoncurd gemaakt. Nn nog de Jam🍋
Dat lijkt me heel lekker op een zomerse dag. Zeker het proberen waard! 🍋
Nog nooit zelf limoncello gemaakt, maar ik vind het wel lekker!
Heel erg leuk…Ik ga zeker mee doen met de limoncello challenge. Laat de zomer maar komen !!
Proficiat met je boek. Ik ga de challenge aan 🙂
Gaaf wij gaan mee doen met de #limoncellochallenge
Lekker hoor! Als onze fles op is, is het wel een leuk idee om te maken.
Voor de 24 graden van morgen een perfect drankje, en met het thuiswerken is er veel meer tijd om eens zoiets te maken. Met de bereidingstijd zou het dan precies meekunnen met de vakantie.
Leuk recept!
Dit is een drankje dat ik nog nooit heb gehad. Maar wat oogt het leuk, en mooi in die glaasjes!
Zodra ik een paar dagen vrij ben, ga ik het proberen. Zal laten weten of het gelukt is! En doe mee met de challenge. Je hoort van mij.
Oelalaaaa! Dit is zo’n heerlijk zomers drankje!
Mooi, je nieuwe website!
Wij hebben het kookboek vorige week binnen gekregen, en meteen aan de slag gegaan met het Limoncello recept! En uiteraard de jam.
Heerlijk, ik ga het snel weer maken.
Al jaren gebruik ik hetzelfde recept als in de challence gegeven. Succes verzekerd!