8 juni is het Wereld Oceanen Dag. Als trotse MSC-keurmerk ambassadeur deel ik mijn favoriete visburger recept uit het Jadis’ Lemon Kitchen kookboek. Ben jij team tonijn of juist witvis met een krokant korstje?
Visburgers
Heb je zin in iets anders dan de welbekende rundvleesburgers? Dan is de zonnige, Siciliaanse tonijnburger van de grill echt iets voor jou! Crunchverslaafd? Dan raad ik je de gepaneerde visburger aan. Allebei lekker met het zoete van de brioche én de paprika, het romige van de avocado en het friszure van de augurkjes..Een lik van de pesto-kappertjesmayo maakt het af. Als je al deze ingrediënten van de beste kwaliteit inkoopt heb je gegarandeerd succes. De vis uiteraard met her MSC-keurmerk.
Onze oceaan staat onder druk. Meer dan een derde van de wereldwijde visbestanden wordt overbevist. Wereld Oceanen Dag is het moment om te laten zien hoe duurzaam vissen bijdraagt aan de bescherming van onze oceaan. Kies jij ook al voor duurzaam gevangen vis?
barbecue, grill of (grill)pan staafmixer frituurpan Thermapen (kookthermometer)
INGREDIËNTEN
4 verse msc-gecertificeerde tonijnsteaks
300 g msc-gecertificeerde stevige witvis zonder huid bij voorkeur uit de Noordzee
4
briochebroodjes
2
gele en/of rode paprika’s
4el mayonaise
1el
olijfolie
sesamzaadjes
2kropjes little gem
2avocado's
bio citroen
cornichons of augurk Kesbeke
snuf zou (tvlokken)
100g
bloem
100gbroodkruim of panko
olie om te frituren pf bakken
1ei maat L
Saus
1elkappertjes
2elmayonaise
1elpesto
BEREIDING
Begin met het poffen van de paprika’s. Leg de paprika’s in hun geheel op het barbecuerooster of in de oven en gril ze rondom totdat ze zwartgeblakerd zijn. Laat de paprika’s afkoelen.
Avocadomayo
Mix de avocado in de staafmixer met sap van q/2 citroen en breng op smaak met zout en peper.
Pestomayo
Meng mayonaise met pesto en de kappertjes.
Visburger
Snijd de witvis in gelijke stukken en dep even droog.
Haal de stukken witvis door de bloem, vervolgens door het eimengsel en als laatste door het broodkruim, panko of paneermeel.
Tonijnburger
Zet een pan op hoog vuur en verhit de olie tot 180 °C; gebruik een kerntemperatuurmeter om dit te controleren. Bak de stukken rondom goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier. Meet naar wens de kerntemperatuur van de witvis. Deze is gaar bij ongeveer 65 °C.
Het is extra lekker om de groenten en de tonijn op een barbecue te grillen, maar het is ook heerlijk in de pan. Verwarm de barbecue voor tot een temperatuur van 200 °C.
Bestrijk de tonijnsteaks met olijfolie en gril ze aan beide kanten circa 1-2 minuten tot een kerntemperatuur van circa 45-48 °C is bereikt.
Gerecht afmaken
Verwijder de zwartgeblakerde buitenkant en de zaadlijsten van de paprika en snijd hem in repen. Halveer de kropjes little gem en gril eventueel kort op de snijkant totdat er mooie grillstrepen ontstaan. Snijd de briochebroodjes doormidden en grill ze even kort zodat ze krokant worden.Besmeer de onderkant van de broodjes met de avocadomayo en de bovenkant met pestomayo. Leg dan op de onderkant de little gem, paprika en visburger met de augurken.of cornichons en zet de bovenkant van de bol erop.Tip: fan van gekarameliseerde uien? Bak ze even in een pan op hoog vuur of op de barbecue en leg ze op je burger.
Eén reactie
Vandaag gemaakt (krokante vis) erg lekker en simpel ook, dank voor het delen